Americanii iau în serios ideea unui motor nuclear pentru rachetele cosmice, scrie Ars Technica. După ce armata americană a anunțat că lucrează la ideea propulsiei nucleare, NASA confirmă faptul că ia în calcul acest design pentru deplasare spre Marte.
Sursa foto: DARPA
Motor nuclear pentru rachete
Peste patru ani, dacă totul va merge bine, un motor de rachetă cu propulsie nucleară va fi lansat în spațiu pentru prima dată. Racheta în sine va fi convențională, dar sarcina utilă pusă pe orbită va fi diferită. NASA a anunțat miercuri că colaborează cu Departamentul Apărării al SUA pentru a lansa în spațiu acest motor în 2027. Agenția spațială americană va investi aproximativ 300 de milioane de dolari în proiectul de dezvoltare a unui sistem de propulsie de ultimă generație pentru transport spațial.
„NASA va încerca să meargă pe Marte cu acest sistem”, a spus Anthony Calomino, inginer la NASA, care conduce programul de tehnologie de propulsie nucleară spațială al agenției. Propulsia este denumită termal-nucleară.
Propulsia tradițională cu benzină este excelentă pentru rachetele care se lansează de pe suprafața Pământului. Dar astfel de motoare sunt teribil de ineficiente pentru a se deplasa în Sistemul Solar. Pentru a ajunge până la Marte ar necesita o cantitate uriașă de combustibil și ar dura cel puțin șase luni. Cercetătorii încearcă să găsească alternative mai bune.
O rachetă cu propulsie nucleară ar permite călătorii mai rapide pe Planeta Roșie. Ar putea face misiunile mai puțin complexe și mai sigure pentru echipaj. Acest tip de motor necesită mult mai puțin combustibil decât rachetele chimice, astfel încât misiunile ar putea transporta echipamente științifice suplimentare.
„Un astfel de motor atinge o tracțiune mare similară cu propulsia chimică în spațiu, dar este de două până la trei ori mai eficient. Cu o demonstrație de succes, am putea avansa semnificativ mijloacele omenirii de a merge mai repede și mai departe în spațiu. Am putea deschide calea pentru viitoarea desfășurare a tuturor tehnologiilor spațiale nucleare bazate pe fisiune”, a spus Tabitha Dodson, manager de program.
Faza 1 a programului DRACO a implicat două piste. Pista A a realizat un proiect de referință al unui reactor nuclear pentru motor. Pista B a dezvoltat un concept de sistem operațional pentru a îndeplini obiectivele misiunii operaționale și un proiect de sistem demonstrativ care poate fi urmărit la sistemul operațional, dar se concentrează pe demonstrarea subsistemului de propulsie.
Fazele 2 și 3 ale programului DRACO vor duce un singur executant la demonstrația de zbor, care este preconizată să aibă loc până în 2027. Un singur jucător va fi responsabil pentru construirea motorului și a etapei sale de demonstrație. Faza 2 va implica un test de curgere la rece a motorului rachetei fără combustibil nuclear. Faza 3 va implica asamblarea motorului, testarea mediului și lansarea în spațiu pentru a efectua experimente pe NTR și reactorul său.
Sursa: DARPA