Am reușit să pun mâna pe noul Galaxy Fold la IFA Berlin 2019 și am văzut și un demo cu principalele funcții. Cei de la Samsung au schimbat folia de pe ecran cu una mai bine pusă și mai greu de scos, iar acum cred că știe toată lumea că acea folie nu trebuie scoasă. Este gata pentru livrarea către clienți, dar întâi în Coreea, apoi în SUA sau Europa de Vest, iar la noi este posibil să ajungă abia anul viitor.


Detalii tehnice Galaxy Fold

Ecran mic: 4.6 inch Super AMOLED, 1680×720 pixeli, 21:9
Ecran extins: 7.3 inch Dynamic AMOLED, 2152×1536 pixeli, 362 ppi, aprox. 4:3, HDR10+
Procesor: Snapdragon 855, octa-core, 1×2.84 GHz Kryo 485 & 3×2.42 GHz Kryo 485 & 4×1.78 GHz Kryo 485
GPU: Adreno 640
Memorie: 12GB RAM
Stocare: 512 GB fără card
Camere foto: 12+12+16 megapixeli
Camera selfie: 10+8 megapixeli
Cover camera: 10 megapixeli
OS: Android One 9.0
Baterie: 4.380 mAh
Preț: 9.999 lei

Păreri despre Galaxy Fold

  • cred că este o demonstrație tehnologică menită să ne arate ce poate face Samsung cu tehnologia pentru viitor. Nu cred că va avea mulți utilizatori și la prețul ăsta vor fi doar câțiva oameni tentați de așa ceva. Unii îl vor returna când vor vedea că este destul de ciudat de utilizat. Alții vor fi foarte încântați de el. Va fi începutul unui nou trend și este practic singura noutate din lumea gadgeturilor de buzunar. Pentru cei care lucrează pe telefon poate fi un lucru bun.
  • folia pe ecran rămâne vizibilă, iar locul unde se îndoaie este observabil, dar nu mai pare chiar atât de rău ca la prima versiune, așa că îmbunătățirea este vizibilă. Această folie nu este doar de protecție, ea ajută să vizualizați corect imaginile de pe ecran, fără nicio întrerupere pe mijloc.
  • cea mai mare problemă cu Galaxy Fold rămâne formatul ne-practic, ecranul este aproape 4:3, majoritatea aplicațiilor se adaptează la acest format, dar nu arată natural. Pentru dispozitivele mobile rămâne cel mai folosit 16:9, iar mulți producători migrează acum spre ecranele 19:9, 20:9 sau formatul cinematic 21:9. Poate că ultimul este prea îngust și telefoanele arată ciudat, dar o tabletă care s-ar desface în display 21:9 poate ar avea sens pentru filme, pentru jocuri video. Sau măcar mai aproape de 16:9 cu care suntem toți obișnuiți. Desigur, vor trebui să găsească o soluție de acest gen.
  • având formatul unei tablete compacte, Galaxy Fold ar putea aduce un S-Pen special pentru el, poate subțire ca la Note, poate mai gros ca la Tab, în orice caz aici ar fi util un stylus cu care să poți scrie, să poți desena, să faci adnotări pe documente și cărți și așa mai departe.
  • cred că un model viitor are nevoie fie de o baterie mai mare, mai spre 6.000 de miliamperi, fie de o nouă tehnologie a bateriei care să permite o autonomie mai mare. Desigur, te descurci și acum, iei o baterie externă la tine, îl ții la încărcat în mașină, îl încarci la birou, dar totuși, este complicat să îl folosești așa.
  • un gadget de 2.000 de euro rămâne un vis pentru cea mai mare parte a utilizatorilor. Știm că românii sunt experți la a face rost de bani pentru cele mai scumpe device-uri, de la părinți, credit la bancă, rate la operator, vândut vechile telefoane și așa mai departe. Dar un buget de 2.000 de euro este deja foarte mare. Principalele flagship-uri trec deja de 1.100-1.200 de euro, deci vorbim de sume foarte mari. Nu cred că va avea vânzări extraordinar de mari. Totuși, sunt convins că un grup de fani ai tehnologiei, oameni din IT cu bani serioși, oameni de afaceri, copii de politicieni și așa mai departe, vor dori și vor avea acces la acest terminal. Să vedem cât de repede ajunge în magazine.

Galerie foto