După o mulțime de cazuri publice în care s-a dovedit că telefoanele sunt ascultate și activitatea pe Internet este urmărită de serviciile secrete (și în România la fel ca peste tot), totuși unii sunt surprinși când află asta. E drept, prezentarea proiectului PRISM este interesantă și lămurește multe lucruri, inclusiv confirmă teoria arabă conform căreia Google este o unealtă a serviciilor secrete americane, iar Facebook reprezintă următorul nivel… Dar pe bune dacă este ceva șocant sau surprinzător. Nu mă miră nici măcar faptul că Google, Microsoft, Facebook sau Apple au negat imediat implicarea în aceste activități. Doar nu erau să recunoască 🙂

supraveghere continua

Operațiunea PRISM

Pe scurt, operațiunea Prism, dezvăluită zilele trecute, arată că serviciile secrete colectau informații direct din data-centerele a nouă mari corporații americane: Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube și Apple. Cei mai mari provideri de servicii online, cu cei mai mulți clienți.

Chestia asta s-a discutat și la noi în repetate rânduri, cu legea care cerea stocarea acestor informații pe servere și punerea lor la dispoziția autorităților atunci când este nevoie. Nu a trecut legea, dar credeți că un ISP poate refuza serviciilor secrete accesul la date? Hai să fi realiști.

Sunt convins că NSA (National Security Agency) și FBI (Federal Bureau of Investigation) aveau acces oricum la aceste date. Probabil ei au primit acces la nivel de admin, oricât ar nega acum corporațiile această implicare. De asemenea sunt convins că organizațiile ar fi putut obține aceste informații și prin alte metode, chestie pe care o știu la fel de bine și ISP-iștii. Cam la fel și cu telefoanele, fixe sau mobile, sunt la fel de ascultat și înregistrat, chestie dovedită de sute de cazuri pînă acum.

Ok, e șocant că sunt ascultați și cetățenii obișnuiți? Da, noi credeam că asta se întâmpla numai în comunism. Dar iată că nu e așa. Plus de asta, nu cred că NSA sau FBI aveau timpul fizic să asculte convorbiri fără legătură cu cazurile lor investigate, chiar nu cred.

Documentele NSA arată că majoritatea comunicațiilor internaționale trec oricum prin servere din US. Schema e mai jos:

PRISM - spionaj

Pot urmări chiar și chat-urile, conversații Skype, e-mailuri și așa mai departe. Pot capta video cu sunet de la orice discuție online. Pot accesa fișierele stocate și așa mai departe.
Evident, au la îndemână toate infomațiile din rețelele sociale (publice sau nu). Odată ce pui informații online, ele devin accesibile pentru hackeri sau servicii secrete.

Orice device – desktop, laptop, tabletă, smartphone – server, NAS, etc – poate fi accesat de la distanță și copiate datele. Orice device.

Telefoanele se ascultă de mulți ani…

Te îngrijorează asta? Atunci ai o problemă…