Am testat și verificat cele mai noi sfaturi de optimizare SEO, mai exact metode de optimizare pentru Google și sfaturi de la experți, și pot să le povestesc celor interesați aproximativ cum au mers testele respective. Plus câteva idei personale…
Rămân la concluzia pe care am exprimat-o deja, este un fel de loterie. Dar cu cât citești mai mult și cu cât experimentezi mai mult, ai șanse mai mari să câștigi lozul cel mare.
Pe de altă parte, am observat de asemenea că, odată ce am câștigat o poziție mai bună la un termen important, a doua zi sau în a doua săptămână am pierdut poziții pe alte cuvinte cheie sau expresii, traficul rămânând în linii mari în aceleași limite, cu un trend ușor pozitiv, dar fără o creștere clară. Tind să cred că trecerea de anul trecut la https parte să fi adus un plus de 20-30% overall la trafic, dar este adevărat că Facebook începe să conteze mult, iar Google.ro aproape a dispărut de tot ca refferer. Poate că nici oamenii nu mai folosesc atât de des google.ro sau poate că blogul este mai bine indexat de google.com, nu știu.
În ultimii ani am scris de câteva ori despre mituri SEO sau despre sfaturi de optimizare. Acum ar fi cam al treilea episod… hai să detaliem. Am împărțit articolul în patru capitole, despre conținut și optimizare on-page, despre backlinks și metode de obținere, comentarii și interacțiuni, dar și apelarea la servicii de optimizare.
1.Conținut și optimizare on-page
În primul rând optimizarea SEO nu se poate face fără conținut. Ceea ce fac marii spammeri fără conținut este să aducă trafic organic într-o pagină fără conținut plină de reclame, nu este optimizare. Totuși, paginile cu trafic mare organic de obicei stau mai sus în căutări decât cele fără trafic. De unde și aparenta optimizare… La fel, pentru pagini cu comentarii. Google a decis la un moment dat că sunt importante comentariile și articolele cu sute de comentarii stau mai bine decâte cele fără. Deasta TPU deși nu are conținut real, este mai bine indexat, ca și forumurile cu oarecare vechime. Datorită comentatorilor.
Pe de altă parte dacă ai conținut de bună calitate – explic mai departe asta – ajutat de comentarii, trafic organic, comentarii și interacțiuni sociale – ai toate șansele să reușești. Sunt câteva site-uri care fac asta, ZF.Ro fiind un exemplu, dar mai sunt și altele. Evident, ei pot avea și reclame, nu deranjează pe nimeni o reclamă acolo.
Ca orice jurnalist de meserie consider conținut de calitate un text scris de cineva care se pricepe la scris și se pricepe la domeniul abordat – este măcar entuziast dacă nu specialist. Dar să nu fie un text literar, plicticos, ci să transmită emoție. Vă mai dau un exemplu, dar există și altele. Odată ce articolul e bine scris și transmite emoție va genera și reacțiile dorite, atât comentarii, cât și Like, Share, toate acestea generând acel buzz care aduce după sine optimizarea SEO pe care și-ar dori-o unii. Spun unii, pentru că există mulți proprietari de site-uri sau bloguri care nu depind de Goolge și nici nu vor să depindă de Google, dar generează trafic natural sau din Facebook în schimb. Probabil este ideal să ai un mix.
Pentru o mai bună indexare trebuie ca articolul respectiv – sau pagina de produs pentru un magazin online – să aibă o relevanță în contextul domeniului și a indexării generale. De-asta sunt favorizați cei cu bloguri generaliste, cu magazine generaliste, cu domenii generaliste. Dar un domeniu nișat și un articol specializat poate fi deasupra celui generalist în ranking și puteți observa asta. Pe un domeniu nișat vor fi favorizate articolele despre acea nișă, la mine tehnologia domină și brandurile IT, gadgeturile și serviciile telecom. Deși am câteva articole despre mașini și despre călătorii care au fost indexate, este probabil prin prisma autorului, nu a conținutului.
Legat de optimizarea on-page, sunt câteva idei pe care le știe cam toată lumea. Întâi trebuie să ai elemente în plus față de text, poze sau html. Google favorizează Youtube, dar probabil orice embed video este un plus, ca și embed din Twitter sau Facebook sau SlideShare și alte elemente interactive. Evident, trebuie să ai text suficient pentru a fi considerat relevant, important, interesant. Un scriitor va face textul natural, dar un specialist SEO vă va atrage atenția asupra utilizării cuvintelor cheie, expresiilor, proprozițiilor vizate. Evident că dacă folosești sinonime multe nu vei ieși la căutarea pentru un termen dat. Apoi ține și de structura site-ului, aici sunt tone de sfaturi contradictorii. Eu am rămas pe structura domeniu/categorie/articol.html. Nu cred că este cea mai bună, dar este și riscant să o schimb după atâta timp. Inutil de spus că Google trebuie să știe această structură la fel de bine ca tine.
2. Backlinks și obținerea de link-uri
Aș vrea să vă spun că link-urile nu contează și că poți avea succes fără ele, dar nu este deloc așa. Cam toate site-urile de succes au câștigat prin menționarea în media și pe bloguri, prin comentariile de pe forumuri și alte comunități. Nu prea sunt modele de succes natural instant, fără alte link-uri. Unele tipuri de site-uri, precum blogul, beneficiază de mecanisme naturale de obținere de link-uri, dar pentru un magazin sau o pagină de companie este mult mai greu. De-asta orice companie poate găsi avantaje folosind comunicarea pe un blog de companie.
Magazinul primește greu link-uri, poate doar dacă are promoții și reduceri reale, sau dacă are plângeri, ceea ce nu va fi tocmai ok. Site-ul de companie, la fel. Primește link-uri doar când oamenii se referă la compania respectivă sau servicii ale ei. În schimb un blog vă oferă atât posibilitatea de a genera conținut de calitate, cât și posibilitatea de a primi linkuri non-stop teoretic.
Întotdeauna achiziția de link-uri este riscantă, au fost companii penalizate, care înainte stăteau bine. Contează volumul de link-uri noi care apar și calitatea acestora. În schimb obținerea de link-uri prin advertoriale sau articole despre produse și servicii este diferită și poate aduce mari beneficii. Sunt păreri contrare privind înscrierea în directoare. Bănuiesc că, dacă ai un site nou, înscrierea nu poate să dăuneze, eu am lucrat cu Promodesk și a fost ok. Dar sunt destui care critică metoda asta, unii spun că nu prea contează deloc, așa că fiecare poate testa sau nu metoda asta.
Prin comunicate de presă se puteau obține odată și link-uri. Unii oameni preiau copy+paste și dacă scapă pe-acolo și link-urile, v-ați scos. Problema este cum să trimiți comunicatele alea, pentru că agențiile de PR vă cer bani frumoși. Unii au crezut că e fain să trimită așa, spam, la grămadă. N-am prea văzut să aibă succes.
Unele link-uri vă pot aduce și trafic mare, de aceea serverul trebuie să fie pregătit. Pentru că dacă acest trafic nou vă cauzează probleme tehnice, există posibilitatea ca optimizarea să fie afectată. Google ia în calcul timpii de răspuns ai serverului și perioadele de downtime și ați vrea să fiți pregătiți pentru asta.
Alte link-uri vă pot aduce penalizări, de exemplu cele de pe anumite forumuri. Puteți verifica ce back-link-uri aveți care sunt penalizabile cu ajutorul Monitor BacKlinks.
3. Comentarii și interacțiuni
Am observat anul acesta că Google pune mare accent pe comentarii și plasează deasupra articole care au multă interacțiune. De exemplu, în cazul meu cel despre Google Play are 40 de comentarii și iese destul de bine în căutări, pe când unul absolut similar despre Youtube nu are comentarii și nu este de găsit. Am făcut diverse teste și nu am reușit o indexare mai bună a lui. Apoi m-am uitat în Analytics să văd unde am cele mai bine indexate articole – sunt cele cu multe comentarii și cu time-on-site mare, bounce rate mic.
De asemenea, paginile sunt indexate dacă este sunt share-uite pe rețelele sociale. Dacă au multe mențiuni pe Facebook, Twitter, Linkedin, G+ atunci articolele tind să fie mai bine indexate. Deși nu este o regulă neapărat. Doar o observație.
Evident, dacă un articol are și back-links de pe site-uri importante, dar și comentarii și interacțiuni – plasarea lui în Google va fi și mai sus.
Acest capitol face ca multe publicații online și bloguri să meargă într-o zonă controversată, să scrie doar articole pentru interacțiune, nedocumentate, dar care transmit emoție, te fac să vrei să dai share să participi la marea dezvăluire, te fac să dai like și în fond sunt niște exagerări sau chiar minciuni gogonate. Există însă și mult conținut bun care generează interacțiuni de calitate în mod natural.
4. Servicii de optimizare
Există în România foarte multe firme care vând servicii de SEO. Practic marea majorite sunt oameni care au lucrat în companii web sau la magazine online și au învățat diverse tehnici, pe care apoi le vând. Unii vând link-uri la kilogram, apreciind că sunt singurele condiții pentru reușită. Alții zic că totul este la tine pe site, ce procent de keywords ai, cât de interconectate sunt paginile și așa mai departe. Sunt alții care favorizează generarea de mult conținut. Repet, fiecare după cum a învățat în primă fază și fiecare vorbește din experiență. Doar că sfaturile astea nu se pot aplica practic la toate site-urile. Și 90% din cazuri nu vor funcționa.
Folosiți sericiile general-acceptate pentru optimizare SEO, de exemplu Moz, care nu numai că e testat și verificat, dar și lăudat de oamenii care îl utilizează. Pentru viteză folosiți Pingdom Tools sau YSlow direct în browser. Poate chiar site-ul special Google, luați de bune sugestiile și învățați de-acolo.
Legat de optimizare SEO nu există soluție mai bună decât să urmăriți Google Trends și să vedeți ce expresii devin din ce în ce mai căutate și care dintre ele sunt pe un trend scăzător. De exemplu în cazul nostru telefoanele din 2013 scad în căutări – Galaxy S3 sau S4, dar urcă Galaxy S5 și S6 așa că nu e greu să urmărești ce se întâmplă mai departe. Și mereu atenție la Webmaster Tools pentru că aveți rapoarte cu timpul de răspuns, cu erori pe server, cu starea indexării… Practic tot Google este cheia spre o optimizare SEO eficientă.
Mulțumim că ne-ai împărtășit din experiența personală! 🙂
SEO inseamna o fundatie solida de cunostinte de baza si multe multe experimente, mai ales ca Google schimba permanent regulile jocului…