Focusul Orange în 2014 este pe serviciile de date mobile 4G și de aceea operatorul încearcă să explice utilizatorilor atât utilitatea practică a noii tehnologii, precum și detaliile pentru a putea obține cea mai bună experiență în România. Oficialii companiei au discutat cu principalii bloggeri specializați în IT&C și gadgeturi, iar aceștia – printre care și subsemnatul – au povestit despre experiențele cu tehnologia de ultimă generație și beneficiile ei. Filmul este disponibil mai jos.

Modem 4G Huawei

Este utilă tehnologia 4G?

În film, mai mulți oameni din industrie și-au dat cu părerea în legătură cu utilitatea rețelei 4G. Mie mi se pare un pas extrem de important, prin care demonstrăm iar că avem cele mai bune servicii broadband din lume, acum și pe partea de date mobile. Eu folosesc Internetul de aproape 20 de ani și întotdeauna viteza de acces mi s-a părut esențială. Să nu mai aștepți când descarci ceva, să nu mai aștepți când trimiți un e-mail cu attachment-uri mari sau când încarci un film pe Youtube.

Tehnologia evoluează continuu și trecerea de la 3G la 3G+, apoi la HSPA și HSPA+ a adus de fiecare dată îmbunătățiri pentru experiența finală a utilizatorului. Toate merg mai bine, în special video-streaming și upload de video, dar și partea care ține de muncă, de accesul la datele companiei, la servicii cloud și așa mai departe. Sunt convins că 4G aduce cea mai bună experiență de pînă acum, iar 4G+ va fi un serviciu excelent atunci când va avea acoperire bună.

Dar sunt și multe neînțelegeri legate de acest serviciu, pe care am să le explic după ce vizionați filmul…

Video

Cea mai bună experiență 4G

Mulți dintre utilizatorii de servicii mobile au înțeles greșit lansările 4G. Oamenii cred că dacă au fost anunțate serviciile de ultimă generație oricine poate avea acces la rețea direct pe telefonul său. Apoi unii sunt dezmăgiți că nu funcționează cum ar dori ei. Ei bine, pentru o experiență completă 4G trebuie îndeplinite mai multe condiții. Întâi este nevoie de un SIM 4G și de activarea unui abonament 4G. În cazul Orange, există și 4G pentru utilizatorii cartelei prepay (detalii despre cartelele 4G puteți găsi aici: http://www.orange.ro/prepay/oferte-speciale/oferta-prepay-baza-ro.html). În orice caz, fără SIM compatibil și fără activarea serviciilor 4G, nu veți putea accesa rețeaua nouă.

Pe lângă SIM și pachet de date special, trebuie să aveți un terminal compatibil – smartphone sau tabletă cu 4G. Dar nu poate gadgeturile vândute cu tehnologie 4G/LTE sunt compatibile cu rețeaua de la noi. Există produse din China sau din SUA care folosesc pentru 4G alte frecvențe care nu sunt compatibile cu cele folosite la noi. Deci trebuie SIM compatibil, abonament sau cartelă 4G, dar și un terminal compatibil. Poate fi și un modem pe care să îl folosiți cu un laptop sau desktop. Pe site-ul Orange puteți găsi foarte multe terminale smartphone compatibile 4G, peste 20 de modele, dar și tablete sau modem-uri toate verificate de specialiști și compatibile cu rețeaua.

În fine, ultimul factor îl constituie acoperirea rețelei. Chiar dacă aveți SIM, abonament sau cartelă 4G și terminal perfect compatibil, nu veți avea cea mai bună experiență dacă nu sunteți în acoperirea 4G. Orange are de astăzi, 7 aprilie, acoperire 4G în peste 1.000 localități din România, aproximativ 45% din populație fiind în acoperirea LTE, sau altfel spus cam 73% din populația din mediul urban.

Mi-a plăcut anunțul realist privind lărgimile de bandă și faptul că Orange a renunțat la goana după viteze mari și vorbește despre cifre care pot fi atinse la modul real. După cum știu majoritatea utilizatorilor, cifrele anunțate de operatori nu se regăsesc în teren, în utilizarea reală. Anul trecut deși se vorbea de 4G la 100Mbps, se atingea în testele efectuate cam 60-80Mbps. Ei bine, anul acesta Orange anunță realist că abonamentele mai accesibile vor atinge 30Mbps, iar abonamentele premium 4G vor atinge 60Mpbs sau peste, in functie de traficul din retea, o cifră realistă, pe care am atins-o de mai multe ori în testele realizate anul trecut. Tehnologia permite viteze teoretice mari, de 100/150 Mbps. Dar asta în condiții de laborator. Așa că mi se pare corectă abordarea lor, iar așa toată lumea poate fi convinsă că viteza promisă va fi atinsă.

Am văzut și testele cu 4G+. Tehnologia promite mult și abia aștept să o vedem instalată peste tot în țară. Am asistat la testul cu download-uri de pînă la 240 Mbps, utilizând un modem Huawei.

speed test CA Brasov