Pentru al patrulea an consecutiv am fost la hackathonul Innovation Labs și am urmărit cum echipele formate din tineri antreprenori încearcă să obțină atenția juriului cu ideile lor care vor schimba lumea. Orange susține și în acest an studenții implicați în acest maraton tehnologic cu soluțiile prezentate mai jos. Am remarcat câteva proiecte originale și interesante, despre care cred că au șanse să meargă mai departe.
Peste 200 de studenți organizați în 70 de echipe au participat la eveniment, iar după selecția juriului au rămas la hackathonul din Politehnică 41 de echipe. După ce au lucrat 24 de ore la îmbunătățirea proiectelor și și-au prezentat progresele, doar 24 de echipe au rămas în cursă. Urmează trei luni în care își vor dezvolta soluțiile cu sprijinul mentorilor, pentru ca la DemoDay să aflăm care sunt câștigătorii de anul acesta pentru fiecare categorie de sub umbrela „Smart Territories”.
Orange pune la dispoziția participanților la Innovation Labs un arsenal de tehnologii și soluții smart care pot folosite gratuit pentru dezvoltarea proiectelor. Mai exact, întreaga infrastructură de smart city de la Alba Iulia este deschisă participanților la cerere, astfel încât aceștia să poată dezvolta noi soluții folosindu-se de datele colectate deja. Se lucrează, așadar, la crearea unei platforme deschise și interoperabile ce poate fi extinsă și adaptată nevoilor fiecărui oraș. Ne putem imagina că un oraș de talia Alba Iulia are alte obiective decât Bucureștul. Unde unul ar fi interesat prioritar de promovarea turistică, altul poate ar vrea optimizarea traficului.
M-am informat puțin cu privire la proiectul Orange de la Alba Iulia, iar ceea ce-mi place cel mai mult este faptul că se caută în mod activ colaborarea cu tineri antreprenori, iar cei în devenire sunt ajutați să-și transforme ideile în proiecte viabile pentru piață.
Echipele au acces astfel la la hot-spot-urile mobile Orange instalate în Alba Iulia și Cluj (cele instalate în mijloacele de transport în comun), care au o platformă de monitorizare, accesibilă prin API. Acces la hot-spot-urile fixe, care au și ele un API pentru colectarea de informații în timp real. Acces la platforma de City Analytics a Fullscreen Digital, despre care vă povestesc mai jos. La fel, acces la datele de monitorizare a calității aerului prin soluția uRADMonitor, datele colectate de Civic Alert, soluție de asemenea integrată în proiectul pilot al Orange de la Alba Iulia.
Foarte important pentru echipele care dezvoltă soluții în zona obiectelor conectate la internet (IoT), acestea pot folosi rețeaua LoRaWAN și locațiile publice unde este instalată tehnologia. Orange le oferă, de asemenea, kit-uri de dezvoltare Internet of Things, cu acces la serviciile M2M, trafic de date și SMS sau soluții de tip SMS Gateway.
Operatorul susține de mult timp proiectul Innovation Labs și o parte dintre echipele participante au ajuns să dezvolte soluții care sunt funcționale. Cum spuneam mai sus, Fullscreen Digital a prezentat la ediția din 2014 soluția Retail Business Analytics, integrată ulterior în portofoliul B2B Orange. Echipa lucrează acum la configurarea soluției pentru coneceptul de smart-city, devenind City Analytics. La fel în 2016, proiectul uRADMonitor a fost prezentat la Innovation Labs, apoi a început colaborarea cu Orange, soluția fiind integrată, de asemenea în proiectul Smart City de la Alba Iulia.
Platforma de smart city de la Alba Iulia beneficiază de infrastructura deschisă Orange – rețele 4G, de bandă largă bazată pe fibră optică, IoT LoRa WAN, Wi-Fi, bluetooth – precum și de aplicațiile și expertiza Orange și ale partenerilor săi, start-up-uri românești tech.
Anul acesta, am văzut la Innovation Labs soluția smart-city dezvoltată de SMity, o platofrmă de procesare inteligentă a datelor din infrastructura hardware dezvoltată de Orange în proiectul pilot Alba Iulia 2018. SMity integrează informații precum datele de la senzorii uRADMonitor de calitate a aerului dar și datele privind fluxul de persoane sau iluminatul public. Pe baza acestor fluxuri, SMity prezintă un profil al vieții orașului accesibil și inteligibil persoanelor cu orientări profesionale și interese diverse, precum decidenții din zona politică și de afaceri, experții privind sănătatea publică, cultura sau infrastructura urbană, locuitorii orașului sau turiștii.
Weekendul trecut au avut loc și hackathoanele din Cluj, Sibiu, Timișoara și Iași. După hackathonul de la Cluj Napoca, echipa Softschool lucrează la integrarea cu soluția de Business Wi-Fi astfel încât autentificarea utilizatorilor (elevi, liceeni, profesori) pe hotspotul Wi-Fi Orange din unitățile de învățământ să se realizeze “seamless” utilizând contul de catalog electronic. Softschool este sprijinită de Orange atât cu partea de integrare cu infrastrcutura de Wi-Fi, cu SIM-uri de M2M și cu acces la API-ul de SMS Gateway pentru integrarea opțiunii de notificare către utilizatori (elevi, liceeni, părinți).
Dacă v-ați hotărât mai târziu și sunteți interesați de program, înscrierile la Hackathonul de la Alba Iulia doar ce s-au deschis. Detalii pe innovationlabs.ro.
De asemenea, toate echipele din Innovation Labs (și orice alt doritor cu o idee în zona de Smart city) se pot înscrie în competiția Imagine with Orange.