Am fost avocatul smartphone-urilor pentru fotografie, considerând că un Samsung sau Huawei elimină nevoia unei camere foto avansate. M-am înșelat complet și testul cu Panasonic Lumix S1R mi-a redeschis pofta de a face fotografie la un nivel un pic mai ridicat. Nu se compară imaginile cu cele de pe telefon, chiar dacă nu sunt eu fotograf profesionist.

Detalii tehnice Panasonic Lumix S1R

Senzor: 47.3 megapixeli Full Frame
Procesor de imagine: Venus Engine
Viewfinder: OLED 5.76m Dot
Display: 3.2 inch Tilt Touchscreen
Sensibilitate ISO: 100-25.600
Body: aliaj de magneziu, protejat la apă sau praf
Filmare: 4K la 60 fps
Stocare: dual SD & XQD card
Baterie: 3.100 mAh (380 de cadre)

Experiența cu Lumix S1R

Sunt printre nostalgicii Lumix, am pus umărul în 2008 la lansarea Lumix G și anul următor am promovat Lumix G2 în România. Totuși, în ultima vreme mă îndepărtasem de fotografie, după ce am renunțat la Olympus OMD M1 și am făcut trecerea pe Sony A6000 (care s-a dovedit o eroare). Da, este o cameră foto mai compactă și ușoară, dar este într-adevăr genul de cameră care depinde mult de lentilă și cum cele bune sunt foarte scumpe, cu lentila de kit rezultatele chiar sunt comparabile cu pozele de pe telefon. Așa că am renunțat încet-încet să mai iau camera și am scos telefoanele la pozat. Și chiar am confirmat faptul că, de cele mai multe ori, nu ai nevoie de cameră. Dar există momente, locuri, în care telefonul nu este de ajuns.

Panasonic Lumix S1R este în primul rând o cameră Full Frame și asta se vede și în dimensiuni și în greutate, nicio comparație posibilă Cu OMD Sau A6000. Am pus pe ea cu oarecare teamă, au trecut cam 8 ani de când am pus mâna pe un DSLR la invitația Nikon și-am descoperit că fotografia este mai mult decât apăsatul pe un buton. Am folosit cam doi-trei ani DSLR, până a început să mi se pară că e prea masiv, prea greu de cărat, fotografii știu ce zic. Uneori la evenimentele de o zi plecam cu gâtul amorțit sau cu dureri în cot. OMD M1 mi-a deschis gustul spre camere compacte și am tot sperat că tehnologia va avansa în sensul ăsta. Și sunt câteva modele compacte pe care aș vrea să le testez, dar Lumix S1R mi-a confirmat faptul că este nevoie de tehnologie pentru imagini mai bune.

Nu am avut foarte mult timp la dispoziție cu camera Panasonic, dar am mers în Botanică și am făcut câteva poze acasă, iar imaginile pot intra la categoria pictură, artă. Oricare din ele făcute cu un telefon ar arăta banal. Vedeți la finalul textului pozele (micșorate). Are un stil de a surprinde culorile și lumina cu totul aparte.

Obiectivul 24-105mm este cel de kit în cazul Lumix S1R, însă este foarte bun pentru orice, atât pentru portret, cât și pentru călătorie. Sigur că profesioniștii vor găsi alte “sticle” mai potrivite. În cazul meu, chiar și puținele imagini făcute cu S1R mi-au schimbat opinia privind fotografia și acum caut cea mai bună variantă de a reveni la o cameră mai avansată. Aș alege chiar S1R, dar prețul este gândit pentru cei care câștigă bani din fotografie, nu pentru amatori ca mine.

Vă scot în evidență mai jos câteva dintre caracteristicile camerei foto, pentru pasionații de tehnologie:

  • senzor CMOS de 47.3 megapixeli, cea mai înaltă rezoluție pe o cameră full-frame mirrorless;
  • sistem AF de mare viteză (detecție contrast și DFD – Depth From Defocus) ;
  • inteligență artificială pentru sporirea performanței de autofocus;
  • vizor electronic cu cea mai înaltă rezoluție din lume (5.76 milioane de puncte);m
  • mod de înaltă rezoluție pentru imagini de 187 megapixeli;
  • interval ISO de până la ISO 25.600 (imagini clare în condiții de lumină slabă);
  • sistem de stabilizare pe 5 axe Body I.S. combinat cu 2-axis O.I.S. (stabilizator optic de imagine) în obiectivele din seria Lumix S;
  • rafală de 9 cadre pe secundă la rezoluție maximă;
  • înregistrări video la o rezoluție de 4K până la 60/50p + slow motion la 60 fps în 4K, slow motion Full HD la 180 fps;

Concluzii

Panasonic Lumix S1R costă vreo 4.500 de euro și chiar mai mult în România. Nu este pentru pasionați de fotografie sau amatori ca mine, ci pentru cei care fac o afacere din fotografie, fie că vorbim de studio foto sau fotografie de eveniment. Probabil ei vor putea să-și recupereze o astfel de investiție destul de rapid. Există și varianta S1, care este tot Full Frame, dar mai accesibilă, având un senzor de 24 de megapixeli. Oricum ar fi, mie mi-a schimbat perspectiva în privința camerelor foto și mă gândesc serios să trec la o cameră foto mai avansată în următoarea perioadă.

Câteva imagini demo