Foarte mulți oameni primesc zilnic documente care sunt plagiate. Profesorii la licee sau facultăți, managerii la companie, investitorii de la start-up-uri și așa mai departe. De ce? Păi pentru că este mult mai simplu să copiezi ceva aflat deja online (sau să reinterpretezi, traduci), decât să creezi ceva original. Este chiar foarte greu.

Descoperă pagiatele online

Eu am avut ocazia să testez plagramme.com, un serviciu lansat de un start-up din Lituania, dar care este eficient chiar și pentru documentele în română și este foarte bun pentru documentele în engleză, franceză și alte limbi de circulație internațională. Da, dacă vreți să trimiteți investitorilor un plan de afaceri origial sau să fiți siguri că profesorul nu se prinde, puteți folosi Plagramme să schimbați acele fraze și expresii pe care le consideră plagiate. Nu este atât de greu.

Evident, puteți folosi și metoda Google, căutând pe Google diverse fragmente din text, pînă vă plictisiți. În cazul meu, analiza fișierelor a fost foarte rapidă, pînă am făcut o cafea erau gata, iar precizia este chiar foarte bună. În cazul comunicatului de presă utilizat era doar un test, pe care aplicația l-a trecut cu brio, evident că mulți au preluat acel comunicat copy+paste, deci nu poate fi considerat un text original. La celelalte texte a durat mai mult analiza, dar tot găsit câte ceva. Evident, cu cât este mai lung textul, cu atât poate dura mai mult analiza lui. Puteți verifica lucrări de pînă la 1.000 de pagini.

În cazul lui Eminescu a descoperit sute de copii ale textului, deci are scor 100% de pagiat 🙂 Am mai folosit pentru testare un plan de afaceri pe care l-am găsit pe un alt site, dar evident este și el copiat 100%. Am reușit să trec testul folosind un generator de expresii random, care a furnizat niște texte aproape originale, doar cu frază l-a prins că a copiat. Vedeți în galerie mai jos ce și cum.

Sistemul de analiză Plagramme analizează textele și le compară cu diverse resurse online la care are acces. Pe baza mai multor elemente calculează un scor de plagiat, care poate merge pînă la 100%. Conform studiilor realizate de companie, au stabilit că rata de detecție a unui document plagiat este acum la 94%. Conform realizatorilor, tehnologia poate detecta nu doar copy+paste, ci și parafraze, adică tentativa de a rescrie un text care există deja online, cu alte cuvinte. Este capabil să detecteze și asta.

Aplicația poate detectat citatele nepotrivite sau neatribuite corect. Este permis să folosești citate în lucrări, dar ele trebuie atribuite exact autorului real. În plus, ei pot stabili dacă sunt copiate doar anumite fragmente din text. Poate că nu este tot plagiat, dar fragmente din text pot fi copiate pentru a părea că s-a lucrat la analiză mai mult. Raportarea detaliată este o funcție unică a acestei soluții care arată sursele originale din care provin fragmentele copiate, astfel puteți cita corect, cu autor.

În fine, Plagramme poate să recunoască textele copiate chiar dacă le traduceți în altă limbă. Folosind uneltele de tradus, identifică texte similare chiar și după traducere. Srviciul se poate testa gratuit pe site-ul lor și este contra cost ulterior pentru funcțiile adiționale (raport detaliat). Se pot câștiga credite susținând proiectul, pe care le puteți folosi ulterior pentru testarea lucrărilor.

Mi-a plăcut faptul că acest serviciu nu copiază și nu utilizează datele introduse de voi. Multe alte aplicații online, în special cele gratuite, folosesc textele introduse de voi pentru a-și crește baza de date internă. Aplicația a indexat 14 mii de miliarde de pagini din cărți, documente, lucrări științifice și alte materiale disponibile online. O lucrare bună ar trebui să aibă cam 5% scorul total sau sub acest nivel.