Poate că 2013 va fi primul an în care depășim criza economică. Primul an de creștere, un mediu economic mai stabil și mai predictibil. Sau poate doar vom visa la asta și va trebui să ne descurcăm ca și pînă acum. Eu fac aici câteva previziuni pentru 2013 legate de gadgeturi, tehnologii, telefoane, tablete și altele asemenea. CES 2013 este la câteva zile distanță. Am marcat deja în calendar Mobile World Congress. Aici vor fi prezentate noile produse pentru 2013. Dar să vedem care sunt noutățile…

2013

Previziuni pentru 2013

Tehnologia merge înainte, dar deocamdată cu pași mici. De la revoluția adusă de Apple cu al său iPhone în 1997, multe lucruri s-au schimbat, dar puține au fost la fel de revoluționare. Televizorul a devenit și el inteligent. Tabletele au cucerit lumea computerelor. Laptopurile au de-acum înainte ecran tactil. Camerele foto și-au pierdut oglinda. Produse considerate o vreme „revoluționare” aproape au dispărut. Playerul de muzică, DVD-playerul, iar încet-încet ebook reader-ul pierde teren în fața altor gadgeturi. Vedetele anului au fost tabletele și cred că tot el vor domina opțiunile publicului pentru 2013. Telefoanele inteligente sunt din ce în ce mai complexe și mai puternice. Ce cred că se va întâmpla anul viitor?

– smartphone-urile vor avea display Full HD sau cu rezoluții mai mari. Goana după rezoluție a început odată cu iPhone 4. Anul 2012 a adus la vârfurile de gamă display-uri 720p și cu densitate foarte mare, capabile să concureze telefonul Apple. Dar deja sunt anunțate mai multe terminale flahship cu display de 5 inchi Full HD. Cred că vor fi modele Full HD între 4,3 și 6 inchi. Probabil Note 3 va avea display de 6 inchi Full HD. Probabil. Apple va duce și el retina display mai departe la iPhone 5S. Da, cred că va fi 5S, același telefon, cu mici îmbunătățiri.

– telefoanele vor avea procesoare noi, dar și GPU-uri noi. Dual-core sau quad-core, procesoarele pentru smartphone vor avea consum mai mic în stand-by și putere mai mare în aplicații sau jocuri. Nu cred că vor merge mai departe cu nucleele. Cred că e timpul ca OS-urile și aplicațiile să se adapteze la utilizarea multi-core, dar nu văd cum ar fi un telefon cu 6 sau 8 nuclee. Nu văd niciun beneficiu, doar marketing eventual. Pe partea de accelerator grafic nu s-a mai inovat de câțiva ani. E timpul pentru ceva mai nou, mai performant.

– camerele foto merg mai departe. Deși megapixelii nu mai contează, anul acesta am testat deja terminale cu 12 și 13 megapixeli. Cred că asta vine și pe vârfurile de gamă, Samsung Galaxy SIV, iPhone 5S sau HTC One XX sau cum s-o numi el. Mai mulți megapixeli, lentile mai bune.

– Bateriile NU se vor schimba. Deși există tehnologia, există invenții nenumărate, bateriile vor fi lăsate la fel.

– Tabletele se ieftinesc. Decizia Apple de a lansa Mini, lansarea Nexus 7 la un preț foarte jos, ce a făcut Amazon cu al său Kindle Fire, toate arată că tabletele merg cu prețurile în jos, pentru a atinge masa critică de utilizatori pentru a dezvolta în continuare alte modele de business – mai ales online. Culmea este că tabletele Android sub brand chinezesc continuă să fie mult mai ieftine decât cele vândute sub „brand românesc”. Iar consumatorii vor descoperi repede chestia asta.

– Cele mai vândute terminale vor fi tot Samsung cu S4 și Note 3, iPhone 5S, dar pariez pe o ușoară revenire a HTC-ului, precum și pe ceva succes pentru Nokia cu Lumia, după ce depășesc problemele pe care le au – ori nu au stoc, ori telefoanele au probleme, altfel ar fi fost promovate peste tot. WP8 este ok, folosesc modelul HTC 8X și este foarte ok odată ce te obișnuieși cu sistemul diferit. Huawei are modele foarte bune, la preț foarte bun, dar utilizatorii sunt încă reticenți. Trebuie să lucreze la brand și poziționare.

– ultrabook-urile scumpe nu se vor vinde bine. Peste 5.000 de lei este un prag psihologic la care utilizatorul spune: „Ok, la banii ăștia plec în vacanță și mă descurc cu vechiul laptop”. Ideea e bună, realizarea este excepțională. Dar când vine momentul să dai banii, alegi altceva. Cel mult tot un MacBook Air. Au nevoie să coboare prețurile și să promoveze mai agresiv produsele, altfel, vor fi greu de vândut.

– revoluția mirrorless continuă, dar au aceeași problemă. Noile camere compacte au prețuri de DSLR, deseori peste un DSLR entry. Să nu mai zic că multe produse au probleme de optică și calitatea imaginii, dar costă 1000 de euro. Sunt aparate foto mirrorless bune, ba chiar sunt unele accesibile, probabil va mai dura o perioadă pînă se vor impune pe piață. Dar tendința este de creștere.

CES 2013

Consumer Electronics Show (CES) 2013 începe pe 8 ianuarie. Nici anul ăsta nu ajung la eveniment, dar mă aștept să fie aceeași aglomerație. CES dă trendurile pentru anul următor și vom vedea o mulțime de produse noi și lansări spectaculoase. Dar nu este nimic revoluționar, exact cum spuneam. Sony Yuga, un prim smartphone cu display Full HD de 5 inchi se pregătește de lansare. Samsung pregătește un model de display de 5,5 inchi flexibil. Polaroid va prezenta o cameră foto mirrorless cu platformă Android. Huawei pregătește un rival Galaxy Note care are un display cu diagonala de 6,1 inchi Full HD 1080p. LG are nevoie să continue seria de smartphone-uri premium, după faza cu Nexus 4.
Televizoarele de mare rezoluție vor fi iar în centrul atenției. Rezoluția 4K (3840 x 2160 pixeli), denumită și Ultra High Resolution (UHD), pare tot mai populară. Prețurile mai scad, televizoarele sunt Smart, 3D și așa mai departe. Vom vedea și alte gadgeturi, la CES s-a lansat Motorola Atrix cu LapDock, dar și multe alte astfel de proiecte hibride.

Ce nu vom vedea la CES 2013? În mod cert nu vom vedea Samsung Galaxy S4 sau vreun nou smartphone Nokia sau HTC. Sau poate cine știe?

Mobile World Congress

Reuniunea anuală de la Barcelona nu mai este de Valentine’s Day, s-a mutat pe 25-28 februarie. Acolo merg marii producători de telefoane, accesorii și tehnologii mobile, precum și operatorii de servicii pentru a anunța noutățile anului – terminale, tehnologii, aplicații, gadgeturi și servicii noi. Acolo este posibil/plauzibil să fie prezentat Samsung Galaxy S4. Acolo vom vedea sigur noi terminale smartphone Samsung, Nokia, HTC, Sony, Huawei, ZTE, Motorola, LG, dar și terminalele RIM/ Blackberry cu noul OS. Lenovo și Acer ar putea prezenta noi modele de terminale mobile. De asemenea, Fujitsu, Panasonic sau Alcatel ar putea prezenta device-urile noi. Asus sigur are vreun Padfone nou sau vreun alt gadget gen „transformer” în pregătire.

Am invitație deja pentru Mobile World Congress și abia aștept să ajung la Barcelona 🙂

Mulțumiri!

Și, ca de obicei, la final de an, mulțumiri sincere tuturor! Celor care citesc blogul, celor care comentează, celor care m-au criticat sau care m-au lăudat. Celor care m-au invitat la evenimente și celor care au uitat să mă invite. Mulțumiri celor care au susținut blogul, celor care mi-au oferit atâtea experiențe noi și minunate.

Mulțumiri tuturor și un an mai bun să aveți!

la multi ani