De câțiva ani am trecut pe becuri eco și becuri LED, dar nu pot să nu constat că există o mare problemă cu ele. Întâi am cumpărat fix după preț, mergând în magazin și alegând cele mai ieftine becuri. Apoi am mers doar după brand, luând Philips și Osram. Dar asta nu mi-a rezolvat problema.

becuri LED (3)

Problema principală dacă alegeți becuri LED este că nu fac destulă lumină. Pe lângă lustră a trebuit să mai iau două lampadare de-astea de la Ikea, ca să fie cât de cât lumină în living. Da, am becuri smart, am unul la care te conectezi cu smartphone și poți schimba culorile sau face jocuri de lumini. Am unul cu difuzor și poți pune muzică pe el. Dar degeaba sunt atât de smart dacă nu fac lumină.

Degeaba îmi reduce consumul total de energie, degeaba au un design modern, degeaba. În fine, am testat și niște becuri LED mai luminoase. Sunt primite de la hwss.ro, un magazin online specializat. Becurile sunt Omega, o marcă care aparține unor polonezi, sunt un pic mai luminoase decât ce aveam eu înainte.

Becurile LED asigură o economie de energie de 80% comparat cu becurile clasice, ba chiar o economie de 40% comparat cu generația de becuri eco apărută de ceva vreme. Apropo, nici alea eco nu prea luminează.

Dintre modelele testate am apreciat modelul de 15W (13oo lm), cred că o să iau un set pentru acasă. Am văzut și cel de 12W, e bun pentru baie sau încăperi mici, dar tot insuficient pentru living.

Nu mi-a plăcut site-ul lor, mi se pare un pic dezorganizat și lipsește o categorie clară cu Produse. Dar mi-a plăcut faptul că au pachete cu oferte pentru becuri, precum și livrarea gratuită dacă faci comanda peste 99 de lei.

E clar că pe viitor nu vom mai folosi becurile incandescente, cu excepția locurilor decorate vintage desigur, iar becurile LED vor fi peste tot. Dar este neapărată nevoie să găsească o soluție pentru a lumina cu adevărat o încăpere…