De câțiva ani am trecut pe becuri eco și becuri LED, dar nu pot să nu constat că există o mare problemă cu ele. Întâi am cumpărat fix după preț, mergând în magazin și alegând cele mai ieftine becuri. Apoi am mers doar după brand, luând Philips și Osram. Dar asta nu mi-a rezolvat problema.
Problema principală dacă alegeți becuri LED este că nu fac destulă lumină. Pe lângă lustră a trebuit să mai iau două lampadare de-astea de la Ikea, ca să fie cât de cât lumină în living. Da, am becuri smart, am unul la care te conectezi cu smartphone și poți schimba culorile sau face jocuri de lumini. Am unul cu difuzor și poți pune muzică pe el. Dar degeaba sunt atât de smart dacă nu fac lumină.
Degeaba îmi reduce consumul total de energie, degeaba au un design modern, degeaba. În fine, am testat și niște becuri LED mai luminoase. Sunt primite de la hwss.ro, un magazin online specializat. Becurile sunt Omega, o marcă care aparține unor polonezi, sunt un pic mai luminoase decât ce aveam eu înainte.
Becurile LED asigură o economie de energie de 80% comparat cu becurile clasice, ba chiar o economie de 40% comparat cu generația de becuri eco apărută de ceva vreme. Apropo, nici alea eco nu prea luminează.
Dintre modelele testate am apreciat modelul de 15W (13oo lm), cred că o să iau un set pentru acasă. Am văzut și cel de 12W, e bun pentru baie sau încăperi mici, dar tot insuficient pentru living.
Nu mi-a plăcut site-ul lor, mi se pare un pic dezorganizat și lipsește o categorie clară cu Produse. Dar mi-a plăcut faptul că au pachete cu oferte pentru becuri, precum și livrarea gratuită dacă faci comanda peste 99 de lei.
E clar că pe viitor nu vom mai folosi becurile incandescente, cu excepția locurilor decorate vintage desigur, iar becurile LED vor fi peste tot. Dar este neapărată nevoie să găsească o soluție pentru a lumina cu adevărat o încăpere…
E clar ca ai livingul prea mare 🙂
 
Am luat 6 becuri led calde de la emag la niste preturi decente (4 de 9W si 2 de 12W). Cele de 9W 1000lumeni fac fata bine de tot cate unu pe aplica.
 
Ca orice chestie legata de trend, implica schimbari vaste si dese. Tre’ schimbate si lampile cu ceva cu mai multe socluri.
Pentru decor exista si becuri LED mai vintage, dar de putere mai redusa.
 
Comandat la 2/3 pret prin eMag.
 
@Noru nu-i așa de mare, iar lustra are un singur bec, de-aia e nevoie de celelalte veioze.
@Claudiu, cred că la 15W a fost primul bec decent pe care l-am văzut, la 9 abia pot citi 🙂
@George, reducem consumul cu 80% și adăugăm 5 becuri în loc unul clasic ?
 
Becurile cu led au o groază de avantaje dar și dezavantaje ca de exemplu:
– unidirecționalitate (sunt cam ca un reflector), de-aia par că nu prea luminează. Da, știu unele au un mic difuzor (de lumină) dar asta nu face altceva decât să le scadă eficiența percepută de utilizator
– răcire improprie sau neadecvată – călldura emisă în timpul funcționării trebuie evacuată altfel scade drastic durata de viață și fluxul luminos
– de regulă emit radiație luminoasă cu o singură lungime de undă nu în tot spectrul ca un bec cu incandescență
– etichetare defectuoasă în echivalența de luminozitate cu becurile cu incandescență (lumen vs watt)
– calitate cel puțin mediocră a ledurilor la 99% din ce-i pe piață (deh, marja de profit, bat-o vina!)
– fraudă din partea producătorilor care etichetează produsele ca având specificații superioare (ex: 1500 lumeni declarați în loc de 1200 reali, CRI de 90 în loc de 70, etc.)
Din păcate nici nu prea se face o educație a cumpărătorului în vederea mitigării dezavantajelor menționate mai sus.
 
Sunt usor siderat (bine, bine, sunt siderat de-a dreptul) cand vad ca articolul nu este nici advertising nici vreo incercare de a reduce la tacere concurenta. Este pur si simplu o dezinformare, insa, daca ar fi fost facuta cu un scop, nici macar nu m-as fi obosit sa bat din taste, deci, ca o concluzie, este un articol prost documentat si subiectiv cu conotatii negative. Trebuie sa mentionez ca nu am nicio legatura cu industria asta, dar beneficiez de avantajele becurilor cu led. cum am facut asta? foarte simplu: DOCUMENTANDU-MA. Dar sa incepem cu:
1. becurile cu led le alegi in functie de destinatia camerei (putere, spectru, luminozitate etc)
2. niciodata nu inlocuiesti becurile vechi (incandescente si/sau eco) cu cele cu led, este total ineficient
3. cand te hotarasti sa faci economii, e musai sa faci si investitii. Eu personal am coborat tavanele apartamentului cu 12 cm si am motat aceste spoturi unde am pus becuri cu led, in locurile strategice ale camerei. Ex: in sufragerie am am 9 becuri, trei in lustra (pentru ca nu am renuntat la ea) cu directionare catre pardoseala si restul acolo unde am considerat ca am nevoie de lumina (deasupra canapelei, desupra unei oghlinzi de prete etc.
4. de asemena, am montat un intrerupator cu 5 cai asigurandu-mi astfel lumina acolo unde am strict nevoie
5. acum , cu 18 W, am mai multa lumina decat cu cele doua becuri vechi care insumau 300W
PS in baia minuscula am montat 6 becuri, acum imi pare rau, imi vad in oglinda toate imperfectiunile tenului 🙂
 
@Adrian articolul este o opinie sinceră și crede-mă, am becuri LED de la 9W pînă la 27W și sunt chioare. M-a mai sunat cineva să-mi zică că nu am dreptate, că există soluții. Din cîte înțeleg de la voi însă, soluția ar fi să pui zeci de becuri, chestie care anulează partea cu consumul redus și îți transformă casa într-o sală de operații.
Scuză-mă, dar nu vreau așa ceva…
 
Ia incercati voi becurile de la IKEA – daca voi puteti sa stati cu unul din asta la maxim atunci… nu stiu ce sa mai zic. 1800 lumeni intr-o camera de 5.5×3.5m. Pe mine ma dor ochii cand il tin la maxim, este deranjant de puternic. Dupa 3 ore de utilizare e inca rece.
 
Mi-a mai zis cineva asta. Eu iti pun poză diseară să vezi cum e în cameră, e lumina galbenă și întuneric, practic nu poți citi. Probabil este nevoie de o chestie cu oglindă care să răspândească lumina, dar cu becul în lustra Ikea nu este lumină în cameră.
 
Eu am pentru living un candelabru cu 5 becuri led , consum 3w, lumina rece, PHILIPS, de genul:
Avantaj: are acel difuzor deasupra ledului care reflecta lumina in toata camera. Eu sunt f. multumit si cu 2 becuri aprinse simultan lumineaza camera…
Pretul de achizitiea fost de 10lei/buc.( https://www.catalog-az.ro/catalog/wow-primul-magazin-romania-lichidari-de-stoc/ )
Intr-un lampadar am si modelul prezentat de tine, dar dupa 2 luni de utilizare a inceput sa clipureasca cand se incalzeste iar capacul de deasupra sa fisurat in mai multe locuri.
In baie am in tavanul fals 5 spoturi cu leduri de 3w/led care face o lumina suficienta!
In schimb in bucatarie am un corp cu neon de 90cm, (stand la casa am bucataria cat o camera) care urmeaza sa-l inlocuiesc cu banda led cu protectie.
 
Este intra-devar unul din putinele articole cu adevarat obiective in ceea ce priveste becurile cu LED. Pe langa calitatea becurilor sau firma care le produce, probabil ca ar fi trebuit mai multa chibzuinta in ceea ce priveste puterea fluxului luminos. Asa, cand te gandesti ca un bec cu LED are un flux luminos de 300 de lumeni poate parea mult, dar de fapt nu este. Pentru o camera de dimensiuni mari, este clar ca este nevoie de mai multe becuri. Cum spunea si cineva mai sus, lumina este unidirectionala, asa ca trebuie atentie si la modul de amplasare al becurilor.
 
Becurile LED ajuta la crearea unor iluminari diferite in functie de necesitatea anumitor incaperi sau zone (iluminat perimetral, de avertizare, de permanenta); de asemenea, solutiile LED pot fi adaptate la schimbarile de lumina necesare in una si aceeasi incapere (lumina redusa sau difuza in cadrul unei prezentari, intr-o sala de sedinta); nu in ultimul rand, iluminatul LED confera eleganta deosebita obiectelor si amenajarii interioare a unei cladiri de birouri si este foarte confortabil pentru ochiul uman.
 
Foarte bun articolul in legatura cu becurile led. Tin sa precizez ca si eu am cumparat niste becuri de pe internet de al un site online si am intalnit aceleasi probleme cu etichetarea gresita. Sunt niste becuri de la V-tac pe piata, o firma bulgareasca care pare sa aibe niste parametrii chair pusi la misto. Zic 1000 Lm si am citit ca lumea se vaita ca ar fi doar 900 sau poate chiar mai putin. Becurile pe care le-am incercat sunt de la 10W pana la 14W de pe siteul . Puteti sa incercati poate ceva mai serios cum ar fi Philips sau Osram. Cred ca acestea sunt de o calitate superioara.
 
Un bec cu LED de calitate costa cel puțin 40 RON , gen 10W și 1000 ,1050 lm ( lumen ) și o durata de funcționare de aproximativ 25.000 ore cu menținerea fluxului luminos pe toată durata de funcționare .
Ar trebui sa se trezească la realitate cei care cumpara becuri cu Led la 10 RON ca sunt doar o iluzie frumoasa ca vor avea lumina ca ii vor tine , ca sunt lipsite de raze UV etc.
Becurile cu LED la 10 RON fac mai mult rău pe termen lung și cum bine știți lumina unui bec cu LED de proasta calitate provoacă dezlipirea retinei de pe ochi ( in funcție de cât timp sunt expuși ochii ) .
De cromaticitate nici nu vreau sa mai vorbea
Pentru iluminatul corect al încăperilor ar trebui făcute calcule luminotehnice in dialux. Un producător care se respecta poate pune la dispoziția clientului fișierele LDT pentru calcule luminotehnice .
Din păcate nu suntem un popor cu o cultura in materie de iluminat , suntem un popor care spune LASĂ CA MERGE ȘI AȘA .
Pentru a încheia IEFIN ȘI BUN NU EXISTA !!!
 
Concluzia mea e ca becurile LED nu se ard, se strica! Cele incandescente tineau mai mult. Astea LED sunt de 10 ori mai scumpe si unele nu tin nici macar un an. 50% din becuri s-au dus in mai putin de 6 luni. Am luat si de marca dar degeaba.
 
Salut, cu ultimele generații n-am mai avut probleme. Am luat de la Leroy Merlin unele foarte luminoase. Cel de la Ikea nu s-a ars nici acum, mai rezistă. Depinde de firmă.
 
Salutare, dezbaterea pentru avantajele și dezavantajele becurilor LED poate fi continuă, însă la finalul zilei eu sunt de părerea ca merită încercate. Pentru dormitorul nostru și al copilului, am optat pentru becuri LED cu lumină caldă din oferta magazinelor disponibile pe siteul Kokolino. Raportul calitate preț este cel care m a convins.
 
Interesant! Nu știam de acest magazin care face spam pe bloguri.