Am să vă explic procedura de calibrare a bateriei, prin care este posibil ca în unele cazuri să creșteți durata de viață a acumulatorului, practic obținând o autonomie mai mare. Acest lucru este posibil dacă bateria este “sănătoasă” și telefonul are practic probleme de raportare cauzate de cache sau altele asemenea. Altfel, foarte mulți specialiști susțin că procedura este inutilă.
La finalul articolului am pus sfaturi practice pentru fanii iPhone sau Galaxy S.

Sursa foto: © Pressureua | Dreamstime.com – Low battery iPhone

Contra calibrării

Un inginer de la Google a explicat că fișierele care dețin informații despre viața bateriei sunt doar cu statistici și arată informațiile care sunt afișate în Settings, nimic mai mult. Unii credeau că dacă resetează acest fișier bateria va ține mai mult, dar nu este adevărat. De aici, unii trag concluzia că și calibrarea bateriei este un mit.

Am mai citit că bateriile de ultimă generație nu trebuie încărcate la 100% și nici descărcate la zero, lucru care poate dăuna vieții bateriei și poate afecta durata de viață. E drept, pe telefoanele de ultimă generație nu am încercat procedura, doar pe cele mai vechi. Ei zic că trebuie să menții bateria între 20% și 80% și să nu depășești. Am găsit că este prea stresant să urmăresc asta tot timpul, am renunțat.

Citiți și comentariile înainte de a urma procedura.

De asemenea, știți că am povestit despre încărcarea rapidă.

Calibrarea bateriei la smartphone

Procedura de calibrare a bateriei la smartphone (sau la laptop, tabletă sau orice dispozitiv cu baterie litiu-ion) este relativ simplă. Întâi de toate, dacă bateria este accesibilă, adică o puteți scoate fără să stricați ceva, merită să vă uitați la ea. Nu trebuie să aibă nicio deformare, umflătură sau lovitură care să fi schimbat forma normală. În caz contrar, toate procedurile sunt inutile, este o problemă a bateriei care nu se va rezolva. Apoi, vedeți în Settings ce anume consumă bateria. Practic, ar trebui ca ecranul să fie pe primul loc și aplicația pe care o folosiți cel mai des – Facebook, jocuri video, Instagram, Whatsapp sau altele. Dacă există o aplicație pe care NU o folosiți în acest top, faceți uninstall imediat.

1) Folosiți telefonul pînă când ajunge la 1% apoi se închide automat. Apoi, deschideți telefonul iar fără să încărcați. Dacă are peste 5%, folosiți în continuare pînă se închide și repetați procedura. Când este zero, lăsați telefonul la încărcat. Faceți procedura seara și lăsați telefonul peste noapte să fie 100%.

2) Apoi deschideți telefonul, puneți-l iar la priză. Este posibil să nu mai fie 100% așa că îl lăsați la maximum. Apoi scoateți de la încărcat și puneți-l iar până când arată 100% non stop.

3) Lăsați telefonul să se descarce normal, folosiți-l peste ziua, iar seara faceți tot posibilul să ajungă la zero – vă spun eu, jocuri video la greu, youtube și video, cam orice telefon se descarcă complet așa. Repetați punctul unu pînă că ajunge la zero complet. Lăsați la încărcat.

4) A doua zi repetați procedura de la punctul 2 pînă este sigur 100%.

5) Încă o dată ciclul de descărcare și încărcare. Acum bateria ar trebui să fie calibrată și să ofere o autonomie mai mare.

Procedura merge și la smartphone cu Android, dar și la iPhone, este valabilă pentru bateriile litiu-ion. Am testat-o și pe un iPhone durata de viață a bateriei a crescut cu 30%. Pe Android a crescut cu doar 20%, dar s-a simțit. Cu toate acestea, unii nu cred că este valabilă.

Sfaturi practice – testate

Am pus cap la cap câteva informații concrete privind viața bateriei și sunt doar lucruri testate care vă vor ajuta să prelungiți timpul de utilizare al telefonului. Nu foarte mult, depinde de fiecare telefon, dar există cazuri în care s-a dublat timpul de utilizare.

I. Ecranul – la telefoanele cu ecran mai mare este cel mai important consumator. Cu cât țineți ecranul aprins mai mult, cu atât se consumă. Pentru a rezolva problema am stabilit niște reguli simple.
 a) Reduceți luminozitatea. O aduceți la minim vizibil și atunci consumul de energie se reduce per-total, uneori semnificativ.
 b) Reduceți timpul de închidere automată a ecranului. Dacă e pus la 60 de secunde, de câte ori folosiți ecranul el va rămâne deschis un minut suplimentar, la unele telefoane câteva minute consumă 1% din baterie, deci este foarte important. Puneți la 15 secunde și închideți mai repede dacă umblați la el și nu sunt notificări noi.
 c) Folosiți ecran Always-on sau notificări pe ceas, brățară – nu mai deschideți deloc ecranul telefonului dacă nu este nevoie.
 d) Rezoluția – la unele telefoane sau tablete se poate schimba rezoluția, iar acest lucru aproape că a dublat viața bateriei la Galaxy S8, ceea ce mi se pare foarte important. Există și alte telefoane la care se poate schimba rezoluția și este foarte util.


II. Aplicațiile – sunt aplicații care consumă mai multă energie, unele care rulează non-stop în fundal, altele care își setează priorități asupra celorlalte aplicații. Dacă observați în listă că o aplicație consumă prea multă energie, sfatul este să o dezinstalați.

III. Rețea – în momentul în care telefonul este setat să folosească “2G, 3G, 4G networks”, el va căuta mereu cea mai bună rețea, ceea ce va duce la consum de energie. Va trece de pe 4G pe 3G dacă i se pare că e semnal mai bun, apoi va trece înapoi. Sfatul meu este să mergeți pe rețeaua cea mai bună de care dispuneți în abonament. Aveți 4G, lăsați telefonul pe 4G, dacă rămâne fără semnal, observați acel loc și acolo treceți pe 3G manual. Sau dacă nu observați nimic, atunci acoperirea e foarte bună.

IV. Alte conexiuni – dezactivați tot ce nu folosiți, gen GPS, Bluetooth, NFC, WiFi. Ele caută mereu conexiuni folosind astfel resursele. Știți că nu folosiți acum funcția, o închideți din meniu foarte rapid.

V. Power saving sau aplicații speciale – majoritatea producătorilor au moduri de Power Saving foarte bune, care cresc autonomia automat. Ele blochează aplicațiile care rulează în fundal, când ecranul este închis. Reduc frecvența la procesor și așa mai departe. Dacă nu aveți deja, există aplicații în Google Play sau App Store.

Cam atât, soluția extremă este să aveți mereu o baterie externă la voi. Orice altă idee pe tema asta este binevenită, lăsați un comentariu la final.