Am să vă explic procedura de calibrare a bateriei, prin care este posibil ca în unele cazuri să creșteți durata de viață a acumulatorului, practic obținând o autonomie mai mare. Acest lucru este posibil dacă bateria este “sănătoasă” și telefonul are practic probleme de raportare cauzate de cache sau altele asemenea. Altfel, foarte mulți specialiști susțin că procedura este inutilă.
La finalul articolului am pus sfaturi practice pentru fanii iPhone sau Galaxy S.
Sursa foto: © Pressureua | Dreamstime.com – Low battery iPhone
Contra calibrării
Un inginer de la Google a explicat că fișierele care dețin informații despre viața bateriei sunt doar cu statistici și arată informațiile care sunt afișate în Settings, nimic mai mult. Unii credeau că dacă resetează acest fișier bateria va ține mai mult, dar nu este adevărat. De aici, unii trag concluzia că și calibrarea bateriei este un mit.
Am mai citit că bateriile de ultimă generație nu trebuie încărcate la 100% și nici descărcate la zero, lucru care poate dăuna vieții bateriei și poate afecta durata de viață. E drept, pe telefoanele de ultimă generație nu am încercat procedura, doar pe cele mai vechi. Ei zic că trebuie să menții bateria între 20% și 80% și să nu depășești. Am găsit că este prea stresant să urmăresc asta tot timpul, am renunțat.
Citiți și comentariile înainte de a urma procedura.
De asemenea, știți că am povestit despre încărcarea rapidă.
Calibrarea bateriei la smartphone
Procedura de calibrare a bateriei la smartphone (sau la laptop, tabletă sau orice dispozitiv cu baterie litiu-ion) este relativ simplă. Întâi de toate, dacă bateria este accesibilă, adică o puteți scoate fără să stricați ceva, merită să vă uitați la ea. Nu trebuie să aibă nicio deformare, umflătură sau lovitură care să fi schimbat forma normală. În caz contrar, toate procedurile sunt inutile, este o problemă a bateriei care nu se va rezolva. Apoi, vedeți în Settings ce anume consumă bateria. Practic, ar trebui ca ecranul să fie pe primul loc și aplicația pe care o folosiți cel mai des – Facebook, jocuri video, Instagram, Whatsapp sau altele. Dacă există o aplicație pe care NU o folosiți în acest top, faceți uninstall imediat.
1) Folosiți telefonul pînă când ajunge la 1% apoi se închide automat. Apoi, deschideți telefonul iar fără să încărcați. Dacă are peste 5%, folosiți în continuare pînă se închide și repetați procedura. Când este zero, lăsați telefonul la încărcat. Faceți procedura seara și lăsați telefonul peste noapte să fie 100%.
2) Apoi deschideți telefonul, puneți-l iar la priză. Este posibil să nu mai fie 100% așa că îl lăsați la maximum. Apoi scoateți de la încărcat și puneți-l iar până când arată 100% non stop.
3) Lăsați telefonul să se descarce normal, folosiți-l peste ziua, iar seara faceți tot posibilul să ajungă la zero – vă spun eu, jocuri video la greu, youtube și video, cam orice telefon se descarcă complet așa. Repetați punctul unu pînă că ajunge la zero complet. Lăsați la încărcat.
4) A doua zi repetați procedura de la punctul 2 pînă este sigur 100%.
5) Încă o dată ciclul de descărcare și încărcare. Acum bateria ar trebui să fie calibrată și să ofere o autonomie mai mare.
Procedura merge și la smartphone cu Android, dar și la iPhone, este valabilă pentru bateriile litiu-ion. Am testat-o și pe un iPhone durata de viață a bateriei a crescut cu 30%. Pe Android a crescut cu doar 20%, dar s-a simțit. Cu toate acestea, unii nu cred că este valabilă.
Sfaturi practice – testate
Am pus cap la cap câteva informații concrete privind viața bateriei și sunt doar lucruri testate care vă vor ajuta să prelungiți timpul de utilizare al telefonului. Nu foarte mult, depinde de fiecare telefon, dar există cazuri în care s-a dublat timpul de utilizare.
I. Ecranul – la telefoanele cu ecran mai mare este cel mai important consumator. Cu cât țineți ecranul aprins mai mult, cu atât se consumă. Pentru a rezolva problema am stabilit niște reguli simple.
a) Reduceți luminozitatea. O aduceți la minim vizibil și atunci consumul de energie se reduce per-total, uneori semnificativ.
b) Reduceți timpul de închidere automată a ecranului. Dacă e pus la 60 de secunde, de câte ori folosiți ecranul el va rămâne deschis un minut suplimentar, la unele telefoane câteva minute consumă 1% din baterie, deci este foarte important. Puneți la 15 secunde și închideți mai repede dacă umblați la el și nu sunt notificări noi.
c) Folosiți ecran Always-on sau notificări pe ceas, brățară – nu mai deschideți deloc ecranul telefonului dacă nu este nevoie.
d) Rezoluția – la unele telefoane sau tablete se poate schimba rezoluția, iar acest lucru aproape că a dublat viața bateriei la Galaxy S8, ceea ce mi se pare foarte important. Există și alte telefoane la care se poate schimba rezoluția și este foarte util.
II. Aplicațiile – sunt aplicații care consumă mai multă energie, unele care rulează non-stop în fundal, altele care își setează priorități asupra celorlalte aplicații. Dacă observați în listă că o aplicație consumă prea multă energie, sfatul este să o dezinstalați.
III. Rețea – în momentul în care telefonul este setat să folosească “2G, 3G, 4G networks”, el va căuta mereu cea mai bună rețea, ceea ce va duce la consum de energie. Va trece de pe 4G pe 3G dacă i se pare că e semnal mai bun, apoi va trece înapoi. Sfatul meu este să mergeți pe rețeaua cea mai bună de care dispuneți în abonament. Aveți 4G, lăsați telefonul pe 4G, dacă rămâne fără semnal, observați acel loc și acolo treceți pe 3G manual. Sau dacă nu observați nimic, atunci acoperirea e foarte bună.
IV. Alte conexiuni – dezactivați tot ce nu folosiți, gen GPS, Bluetooth, NFC, WiFi. Ele caută mereu conexiuni folosind astfel resursele. Știți că nu folosiți acum funcția, o închideți din meniu foarte rapid.
V. Power saving sau aplicații speciale – majoritatea producătorilor au moduri de Power Saving foarte bune, care cresc autonomia automat. Ele blochează aplicațiile care rulează în fundal, când ecranul este închis. Reduc frecvența la procesor și așa mai departe. Dacă nu aveți deja, există aplicații în Google Play sau App Store.
Cam atât, soluția extremă este să aveți mereu o baterie externă la voi. Orice altă idee pe tema asta este binevenită, lăsați un comentariu la final.
Dan Dragomir
Mă găsiți de asemenea pe Youtube cu un canal în care vorbim despre telefoane, aplicații și jocuri.
Am lucrat printre altele pentru ZF.ro, Descopera.ro, Go4IT.ro, Jurnalul.ro, PlayTech.ro, Zonait.tv și multe alte site-uri, ziare, săptămânale sau reviste.
Autorul poate fi contactat pe adresa [email protected]
!! NU SUNT MAGAZIN SAU SERVICE !!
Latest posts by Dan Dragomir (see all)
- Huawei Nova 6 5G a fost lansat oficial cu preț bun - 05/12/2019
- Top 10 smartphone în 2019 – final - 05/12/2019
- Știri pe scurt – 5 decembrie 2019 - 05/12/2019
Bai Gigele, nu numai că ce spui tu e inutil dar practic le futi bateriile cititorilor tai. Ai rămas ancorat în anii 90 la bateriile NiMh sau NiCd, la care se făcea reformatare prin descărcare completa.
Bateriile pe baza de Litiu, “de ultima generație” cum zici tu, sunt de zece ani mai mult de zece ani pe piața, practic toate dispozitivele au din astea.
Prin descărcare completă le distrugi chimia, o sa te trezești că în loc de 19 ore țin 12.
Sunt doua sfaturi mari și late pentru bateriile cu litiu.. Adică pentru toate smartphoanele de azi:
1. Nu le descărca complet, încărcați-le pe la 15-20%
2. Evită supraîncălzirea, fie la soare fie prin folosire excesivă.
Dacă citeai cu atenție, vedeai că am precizat în articol și opinia asta. Doar că nu este bazată pe nimic real, doar pe supoziții ale unora. Nu există un studiu care să confirme asta. Practica de zi cu zi confirmă ce am scris eu. Calibrarea se poate face o singură dată, iar apoi citește rubrica cu Sfaturi practice.
Ai sărit direct de la prima frază la concluzii !
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lithium-ion_battery
Discharging beyond 2 V can also result in capacity loss. The (copper) anode current collector can dissolve into the electrolyte. When charged, copper ions can reduce on the anode as metallic copper. Over time, copper dendrites can form and cause a short in the same manner as lithium.[20]
Nu e nici o știință, e plin netul de informații despre aceste baterii. Numai ție ți au scăpat.
Știi ce se întâmplă? Că am mai văzut. Le descarci complet, le pui după aia 8 ore la încărcat și te miri că te tine mai mult. După o săptămână te miri de ce trebuie sa l încarci de doua ori pe zi.
Uite am actualizat, am pus avertismentele înainte și am lăsat restul mai jos. Practic mie îmi aparțin doar sfaturile de la final, iar procedura este luată de la Android Pit, articolul este recent, nici ei nu au auzit de probleme.
Poți testa, același timp de descărcare imediat il obtii daca încarci 8 ore pornind de la 20%. Protecția nu te va lăsa să încarci permanent, ci când mai scade un pic dar descărcarea ulterioară va fi mai lunga decât dacă il lasi la incarcat 2 ore.
Și pe Android Pit pot fi mai mult jurnaliști și mai puțin ingineri. Chimia nu poate fi păcălită.
Ok, mersi pentru comentarii