Două articole ne arată detaliat cum se face propagandă politică în România și cum fac unii spam cu fake news (sau chiar spam cu real news dacă vreți, pentru trafic). Unul este mai nou, de astăzi, iar oamenii de la PressOne au analizat grupurile Facebook Pro-PSD și anti-europene, care duc o retorică tradiționalistă, dar clar în afara oricărui bun simț.

Foto:  © Bakhtiar Zein | Dreamstime

Al doilea articol este mai vechi și descrie mecanismele prin care Vice România face trafic (via Cetin) prin intermediul unor grupuri similare de Facebook. Cei de acolo nu au verificat însă dacă pe acele grupuri erau doar articole Vice, este o pistă de urmat, e posibil să fie la fel de multă propagandă anti-normalitate și pro-hoți ca și pe cele din articolul de mai sus.

Ce au în comun ambele articole? Ei bine descriu mecanisme de dezinformare și manipulare de tipul celor folosite în Statele Unite pentru a influența alegerile prezidențiale, cele încheiate cu victoria lui Trump. Sunt descrise acolo atât mecanisme de Facebook, câte și Twitter sau Youtube. Norocul nostru este că Twitter e foarte mic și neînsemnat în România, dar pe Youtube cred că este o situație similară. Se creează canale așa-zis naționaliste pe care se pun diverse informații, care fake, care mituri cunoscute, care invenții. Apoi se îndeamnă oamenii să facă diverse.

Ideea este foarte bine descrisă în acest text:

În luna mai a anului trecut, administratorii unui grup de Facebook din SUA denumit Heart of Texas (Inima Texasului) îşi invitau membrii să participe la un marș sub îndemnul „Opriți islamizarea Texasului”.
În aceeași perioadă, membrii unui alt grup, de data aceasta reunind americani de religie musulmană, erau chemaţi la un marș de susținere a culturii islamice.
Ambele marșuri ar fi urmat să se desfășoare în aceeași zi, în același loc și de la aceeași oră.

Chestia s-a întâmplat și în legătură cu mitingul anti-PSD de ieri, când suporterii PSD au fost chemați pe diverse grupuri să vină la Victoriei, la Antipa, pentru a protesta contra lui Iohannis. Din fericire, lumea a rămas destul de neimpresionată. Poate că au fost fani PSD prin zonă, dar asta datorită faptului că anul viitor le vor scădea salariile și se vor face concedieri în rândul bugetarilor, datorită politicilor eficiente ale actualului guvern.

Grupurile de pe Facebook par ele inofensive, dar se pare că au influențat foarte multă lume. În cazul primului articol, sunt vizate multe grupuri cu retorică anti-Iohannis, unde președintele este incriminat pentru starea economiei, pentru că ar fi profitat de situația de la Colectiv, că ar conspira cu UE să aducă refugiați în România și alte chestii care pentru orice observator independent sunt pure aberații. În cazul Vice, se folosește un ton al limbajului adresat fiecărui grup. Pe grupul de credincioși se prezintă problema ca fiind o schemă a sataniștilor, pe cel de sataniști că e vorba de o intoxicare a preoților, reușind astfel să mobilizeze oamenii să aibă reacții. Probabil aici e cheia pentru a răspândi o știre și de a deveni importantă în algoritmul Facebook.

Mecanismul nu este greu de imitat dacă ai uneltele, iar aproape lunar sunt spam-uri care promit share în 5000 de grupuri de Facebook contra sumei de 50 de lei. Probabil, ca bonus, un articol foarte comentat social este indexat mai bine de Google, de unde și boom-ul cunoscut de unele site-uri de fake news românești. Faza nasoală pentru noi este că în loc să abuzeze de propaganda asta grupuri de tineri, bine intenționați, care să schimbe ceva în România, abuzează tot publicații și grupuri cu tentă pro-Moscova. Și probabil din același efort agregat de propagandă care s-a manifestat și la alegerile din Franța și la cele din alte state europene și care e clar că pare să fie coordonat din zona Kremlinului. Ceea ce nu este deloc bine pentru noi.