Qualcomm a lansat oficial procesoarele Snapdragon X Elite, o generație cu adevărat puternică dezvoltată pentru laptopuri. Din punctul meu de vedere ar putea marca chiar începutul sfârșitului pentru dominația Intel/AMD pe computere. Mă rog, există și exemplul Apple, care a abandonat Intel în favoarea procesoarelor proprii bazate pe ARM.  Cred că ei sunt cei care au impulsionat de fapt Qualcomm să urmeze această direcție.

Qualcomm Snapdragon X Elite

Procesoare Qualcomm Snapdragon X Elite

Qualcomm și Microsoft au încercat să facă din Windows on ARM o platformă serioasă de ani de zile. Fără succes. Dar actuala lansare pare este cea mai promițătoare de până acum. Qualcomm a lansat oficial procesoarele Snapdragon X Series – Snapdragon X Elite și Snapdragon X Plus – sunt gata să fie livrate.

ads

X Elite și X Plus de la Qualcomm se bazează pe noile nuclee Oryon dezvoltate de companie. Totul vine în urma succesului Apple cu cipurile din seria M.

În concordanță cu marketingul actual, aceste procesoare sunt prezentate ca pregătite pentru Inteligența artificială. Fiecare include un NPU capabil de 45 de trilioane de operațiuni pe secundă (TOPS), pe care Qualcomm îl numește „cel mai puternic NPU din lume pentru laptopuri”.

Specificații Qualcomm Snapdragon X Elite și X Plus

  • procesor Qualcomm Oryon: 12 nuclee pentru Snapdragon X Elite , 10 nuclee pentru Snapdragon X Plus;
  • GPU Qualcomm Adreno
  • NPU Qualcomm Hexagon
  • Snapdragon X Elite: 75 TOPS pe CPU, GPU, NPU și micro NPU (45 TOPS NPU)
  • proces TSMC de 4nm
  • suportă până la 64 GB LPDDR5, cu lățime de bandă de memorie de 136 GB/s
  • suport Wi-Fi 6, 6E și 7, împreună cu modemul Snapdragon X65 5G

Nume de cod Snapdragon X

La ora actuală sunt chiar patru modele de procesoare Snapdragon X.

Numele Snapdragon X Plus este X1P-64-100. Seria Snapdragon X Elite are nu unul, ci trei cipuri în familie: X1E-84-100, X1E-80-100 și X1E-78-100.

Performanțele Qualcomm Snapdragon X Elite

Clasamentul Geekbench oferă câteva informații despre „X1E-80-100”, opțiunea Snapdragon X Elite de nivel mediu între X1E-84-100 la capătul superior și X1E-78-100 la nivelul inferior.

Geekbench nu se referă de fapt la Snapdragon X Elite (X1E-80-100) prin nume. În schimb, se raportează că chipsetul are 12 nuclee care rulează la 4 GHz, ceea ce se potrivește cu specificațiile Snapdragon X Elite (X1E-80-100). Nu prea merge pentru puternicul Snapdragon X Elite (X1E-84-100). Pe scurt, Snapdragon X Elite (X1E-80-100) a avut o medie de 2.700 și 13.906 în benchmark-urile single-core și, respectiv, multi-core ale Geekbench 6.

Cu alte cuvinte va fi competitiv cu procesoarele AMD Zen 4 și Intel Meteor Lake-H din generația actuală precum Ryzen 9 8945HS sau Core Ultra 9 185H.

Istoria procesoarelor ARM pe computer

Observând succesul ARM pe smartphone, Microsoft a înțeles că această arhitectură va fi de succes și pe PC-uri. Așa că din 2012 a început să producă hardware cu procesoare ARM. Din păcate însă, Windows nu merge nativ cu procesoare ARM, așa că a fost dezvoltată o variantă Windows on ARM, dar care evident că nu are toate aplicațiile disponibile pe platforma normală.

Acum dezvoltarea continuă, sunt mai multe aplicații, iar unii utilizatori deja folosesc versiunea de OS pentru ARM.

Supremația Intel/AMD

Sfârșitul secolului al XX-lea a văzut dezvoltarea computerului personal, un dispozitiv de calcul avansat. Gândit pentru a realiza sarcini specifice la viteze mai mari, lucru pe care companiile și cercetătorii aspirau să îl aibă. Acest lucru a dus la dezvoltarea Intel 8086, un procesor care folosea arhitectura pe care Intel a dezvoltat-o în arhitectura x86.

Pe platforma x86 sunt construite computerele desktop și laptop (plus servere) pe care lucrează majoritatea oamenilor astăzi. Piața este dominată de ani de zile de Intel și AMD. Cotele lor au variat mult de-a lungul anilor, de mai multe ori Intel părea lider incontestabil, dar AMD a știut de fiecare dată să revină. Dacă în 2016 cota Intel era undeva spre 88%, acum se pare că AMD a recuperat, ajungând pe la 35% anul trecut.

Decizia Apple de a părăsi Intel

În 2020 Apple a anunțat trei noi computere Mac care arătau la fel ca modelele anterioare. Noutatea era că, după 15 ani de parteneriat, Apple părăsea Intel. Noile modele erau alimentate de cipul M1 de la Apple în loc de procesoare Intel.

Acum Apple este la generația M3 a procesoarelor sale ARM, iar toți utilizatorii sunt încântați. Puterea de procesare este maximă, grafica rulează perfect, iar autonomia bateriei a crescut semnificativ. Dar sistemul de operare Apple a mers nativ pe ARM, nu au fost necesare dezvoltarea de adaptări și există toate aplicațiile care rulau în mod obișnuit pe un Mac.

Concluzii

Procesoarele Qualcomm Snapdragon X ar putea marca primul pas spre detronarea Intel/AMD pe PC-uri și laptopuri.