Tutorial: recuperarea datelor în cazuri extreme. Foarte multe companii ignoră măsurile elementare de securitate a datelor – simplul back-up, copierea informațiilor în locații din rețea, dar și sfaturile privind evitarea dezastrelor, de exemplu, utilizarea unui UPS pentru cazurile nefericite în care rețeaua electrică are probleme. Cum la noi totul se face pe fugă, exact când veți avea nevoie de niște date pentru clientul cel mai important, atunci se întâmplă să nu meargă computerul. Ecran albastru, nu mai pornește, nu mai face nimic…
Important este să nu intrați în panică. Că e vorba de un stick USB, un card SD, un hard-disc normal, SSD sau chiar HDD extern, poblema se poate rezolva. Ok, este supărător că nu ai datele în momentul în care le vrei și este o problemă că întârzii cu răspunsul la un client important. Dar poate că datele tale se pot recupera. Există numeroase cazuri rezolvate de Bit Consulting, care oferă serviciul de recuperarea datelor în condiții “CLEAN ROOM CLASS 100”.
Dacă sistemul nu mai pornește sau ești sigur că hard-discul este defect sau cardul de memorie a devenit inutilizabil, în primul rând nu insista în disperare. Cu cât îl ponești/oprești de mai multe ori și cu cât insiști s-ar putea să îl strici și mai rău. Cu cât rulezi mai multe aplicații care promit recuperarea datelor, s-ar putea de fapt să faci mai mult rău.
De asemenea, dacă e vorba de un dispozitiv extern, că e HDD, USB sau card de memorie, ar putea fi o defecțiune de asemenea externă. Un cablu stricat, o mufă defectă, cititorul de carduri nu e corect instalat și așa mai departe. Încercați cu alt cablu, cu alt adaptor, schimbați portul USB, deseori se rezolvă problemele și așa.
Trebuie notat de asemenea sunt pe Internet multe articole mai mult sau mai puțin adevărate și utile. Poți recupera anumite date gratuit, folosind aplicații disponibile online – mai ales poze șterse sau documente. Dar nu e valabil pentru orice și în orice condiții. Eu am folosit Recuva – aplicație recomandată de mulți specialiști – și cu toate astea nu mi-a găsit fotografiile șterse din greșeală. E drept că folosesc SSD, poate că de-aia nu le-a mai recuperat. Mai circula pe Internet și alte mituri privind recuperarea datelor.
De asemenea, este perfect adevărat că multe firme sau persoane care spun că oferă servicii de recuperarea datelor, nu fac altceva decât să monteze HDD-ul pe alt sistem și să ruleze astfel de aplicații în speranța că vor recupera ceva prin metoda de mai sus.
Cei de la Bit au rezultate mult mai bune. Datorită investițiilor efectuate și a personalului specializat BIT Data Recovery este cel mai bun specialist în domeniul recuperărilor de date în momentul de față. Este singura comapanie din România cu soluții de recuperare a hardurilor SAS și SCSI cu defecte firmware și au existat sute de cazuri care au fost diagnosticate ca fiind nerecuperabile de celelalte firme de pe piață și totuși datele au fost salvate parțial sau total.
Nu aveți încredere în cei care promit 100% recuperarea datelor garantată. Nu există așa ceva și s-ar putea să fie doar marketing. Și în caz că ați reușit să recuperați datele pierdute, nu uitați – data viitoare faceți un back-up. E mai simplu.