Mi-a apărut random pe Facebook discuția asta despre desființarea roaming-ului cu Republica Moldova. Sunt printre cei care au scris constant despre problemele de roaming, despre deciziile Uniunii Europene de a elimina roamingul și despre problemele de la graniță, când telefoanele intră aiurea pe roaming și apar costuri mari și neașteptate pentru utilizatori.



Foto: © Georgejmclittle | Dreamstime.com

Roaming cu Republica Moldova

Sincer, nu știam prea multe privind roaming-ul cu Republica Moldova. Nu am reușit să ajung la un eveniment la Chișinău și acum îmi pare rău, probabil aș fi aflat multe lucruri interesante. Dar asta este, cât trăim, învățăm. Acum am aflat că apelul local este 1 euro pe minut, cel în România este 1,2 euro pe minut, în alte țări UE este 1,67 euro pe minut, 8 euro per MB la date mobile. Asta la Vodafone. Ceva mai bine este la Orange, cu 69 de cenți apeluri locale, 1,09 euro pe minut în România și așa mai departe. Chiar și 20 de cenți per MB la net mi se pare foarte mult. La Telekom nu am găsit, Republica Moldova pare să fie în Grupa 2, deci ar fi 75 de cenți pe minut local, 1,05 euro în ROmânia, 4 euro per MB.

Convorbiri gratuite de 1 decembrie

Am mai găsit ceva, via Hotnews: în ziua de 1 decembrie operatorii de comunicații din România și Republica Moldova sărbătoresc Centenarul Marii Unirii oferind posibilitatea cetățenilor din cele două state să comunice între ei gratuit cu această ocazie specială.”, a declarat joi Alexandru Petrescu, noul ministru al Comunicațiilor, confirmând informațiile prezentate cu o zi în urmă de HotNews. Ministrul român și omologul său din Republica Moldova, Chiril Gaburici, ministrul Economiei și Infrastructurii, au semnat o declarație comună prin care cei doi demnitari își asumă „angajamentul ferm de continuare a eforturilor pentru eliminarea tarifelor de roaming între cele două state”.

„Ne dorim un spațiu comun de comunicare și cetățenii să nu simtă că au trecut dintr-o țară în alta. Să poată vorbi la telefon fără să achite tarife de roaming. Mă bucur că am convenit, ca un prim pas simbolic, ca cetățenii noștri să nu plătească roaming-ul anul acesta de 1 decembrie, de ziua Marii Uniri.”, a declarat joi premierul moldovean Pavel Filip. „Republica Moldova este gata cu toate procedurile necesare și vom merge înainte să semnăm acest acord de eliminare a tarifelor de roaming și aici vreau să-i mulțumesc d-nei prim-ministru pentru deschiderea și inițiativa care-i aparține”, a mai spus acesta.

Din câte am înțeles nu s-a găsit acordul la reuniunea comună și nu s-a semnat nimic concret. Sper că nu am înțeles greșit.

Desființarea tarifelor de roaming cu Republica Moldova

Ce spune Vitalie Cojocari:

Sursele mele îmi spun că această Declarație pe care o prezint aci, pe Fb, va fi discutată mâine(sunt sigur în proporție de 80-90%) la ședința comună a Guvernului Republicii Moldova și a Guvernului României. Atenție, declarația nu este decât o intenție. Este un document care prevede că operatorii de telefonie mobilă vor scoate tarifele de roaming pe care le platesc cetățenii Republicii Moldova când trec în România și, invers, cetățenii României când se duc peste Prut.

Ce înseamnă asta? Că pentru o perioada(asta va fi stabilit ulterior, se vorbește de maxim o lună pe an) cetățenii își vor putea folosi abonamentele în Md și în Ro fără să fie taxați suplimentar. Nu-i așa că e o veste bună? Da, dar cum spuneam, pe jumătate. Surse apropiate negocierilor mi-au spus câteva lucruri.

Operatorii români sunt gata să renunțe la tarifele de roaming chiar de pe 1 Decembrie. Se opun însă operatorii de peste Prut.

El susține că Moldtelecom se opune din cauza unor posibile câștiguri mari din aceste apeluri printr-o schemă de tranzit al traficului prin Elveția. Nu cunosc detalii, nu am nicio confirmare oficială.

Ce spune autoritatea telecom, ANCOM:

Proiectul privind încheierea unui acord bilateral pentru reducerea tarifelor de roaming România – Republica Moldova este inițiat și negociat între Guvernele celor două state în cadrul Comisiei Interguvernamentale România – Republica Moldova pentru integrare europeană. În cadrul Comisiei, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) și Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informației (ANRCETI) au participat în calitate de autorități publice de specialitate în domeniu, furnizând asistența tehnică, analizele și datele necesare stabilirii termenilor acordului. Pe parcursul anului, ANCOM a avut întâlniri și cu principalii furnizori de comunicații electronice din România pentru a prezenta și negocia obiectivele acordului.
Principalul câștig pentru utilizatori ar putea fi reducerea unor tarife de roaming, propunerile de până acum prezentând unele similitudini cu “roam like at home”.

Am încercat să contactez MCSI, instituția care ar trebui să aibă mai multe informații pe tema asta. Deși au o adresă de e-mail pe site, am scris acolo și s-a întors cu eroare:

Address not found. Your message wasn’t delivered to biroupresa@comunicare.gov.ro because the domain comunicare.gov.ro couldn’t be found.

Aștept mai multe detalii pe tema asta și am să actualizez articolul dacă este cazul.