Pe măsură ce ne apropiem de licitația pentru spectrul 5G, a început timid și în România discuția privind viitorul echipamentelor Huawei. O eventuală decizie oficială a rămas deocamdată deschisă în așteptarea sau mai bine zis în lipsa unei opinii comune din partea Uniunii Europene. Încerc să vă prezint într-o serie de articole cum și ce au decis alte țări europe în privința antenelor și a echipamentelor 5G produse de compania Huawei.

Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al guvernului federal și șeful Biroului Federal de Presă a reiterat că Germania nu va exclude niciun vânzător și va stabili standarde superioare de securitate cibernetică care se vor aplica tuturor vânzătorilor. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Economiei a spus că această linie a fost întotdeauna „că am stabilit standarde înalte, care se aplică tuturor și că toată lumea trebuie să le respecte”. Ministerul Federal de Interne nu vede, de asemenea, nicio schimbare în atitudinea guvernului federal. “Am spus de la bun început că nu vom adopta o abordare specifică vânzătorului, dar că cerințele de securitate trebuie stabilite astfel încât vânzătorii să îndeplinească cerințele“, a spus un purtător de cuvânt.

Contextul general îl știm cu toții. Administrația Trump a decis anul trecut că Huawei trebuie exclus din rețelele 5G și s-a adresat aliaților NATO pentru a face același lucru. Deși a acuzat în repetate rânduri compania Huawei, Trump nu a furnizat vreodată o dovadă a existenței vreunui backdoor, care ar trimite informații către guvernul de la Beijing. Recent, întrebat pe aceeași temă, fostul CEO Google Eric Schmidt, acum angajat al guvernului SUA, a declarat că această problemă ar fi fost identificată la routerele Huawei. Lăsând la o parte faptul că routerele n-au nicio legătură cu 5G, această nouă acuzație este de asemenea lipsită de dovezi concludente. Firmele specializate în securitate IT și descoperirea de vulnerabilități nu au găsit nicio problemă nici în echipamentele 5G, nici în telefoanele Huawei și nici în routere.

De altfel, Departamentul Comerțului al SUA tocmai a anunțat oficial că firmele americane pot colabora cu Huawei privind standardele industriei 5G. Un oficial a ținut să precizeze că nu ridică interdicțiile, ci a spus că inginerii și cercetătorii trebuie să aibă un dialog cu Huawei, pentru a stabili de comun acord standarde universale pentru tehnologia de următoare generație.

În momentul ăsta, cu 80 de rețele active în toată lumea și peste 60 de mililioane de utilizatori 5G, operatorii de telefonie continuă dezvoltarea acoperirii. Sunt convins că în special operatorii telecom din Europa au investit deja foarte mulți bani în echipamente 5G. De ordinul miliardelor de euro.

Problema cea mai mare a fost explicată de specialiștii grupului german Deutsche Telekom: nu toate echipamentele telecom vechi și noi sunt compatibile. Dacă într-o zonă sunt echipamente 2G/3G/4G Huawei, ele nu pot fi completate cu echipamente 5G Ericsson sau Nokia. Și nici invers. O eventuală interdicție ar aduce nu doar costuri enorme pentru operatorii telecom, obligați să schimbe toate aceste echipamente. Va aduce disfuncționalități pentru utilizatorii finali ai rețeleleor, dar și o întârziere semnificativă pentru acoperirea 5G. Iar tehnologia de ultimă generație este esențială acum, pentru că ea va stimula economia europeană aflată sub impactul pandemiei.

Într-un episod viitor am să trec în revistă ce se întâmplă în alte țări europene, pentru a vedea dacă noi putem lua de-acolo vreun exemplu privind implementarea 5G.