Știam că există și proiecte originale și interesante și în turismul românesc, dar n-am prea avut ocazia să le descopăr. Cum să faci asta dacă nu ai șosele să ajungi acolo? Totuși, pentru că m-au invitat oameni la care țin, am parcurs 6 ore la dus și 9 ore la întors  ca să ajung la Arsenal Park, lângă Orăștie. Și nu regret absolut deloc decizia de a merge pînă acolo.

Pe scurt, m-am chinuit vreo zece ani să scap de armată, ca să mă duc acum de bună voie 🙂 Mă știți, nu sunt genul sportiv. Totuși, am jucat Quake, am jucat Delta Force și chiar Counter Strike, acum mulți, mulți ani. Iar dacă te pasionează războiul și jocurile cu împușcături, poți avea experiențe de neuitat la Arsenal Park.

Am avut chiar și uniformă. În total, am trecut prin patru probe, unele mai simple, dar și probe dificile, drezina și instrucția militară au fost cele mai complicate. Practic, mă doar fiecare mușchi din corp. Dar a meritat 🙂 Pe lângă faptul că echipa noastră a fost premiată pentru etapa Instrucției militare, am mai luat și medalie pentru că ne-am străduit să ducem cu bine toate probleme pînă la final. Great!

I. Despre Arsenal Park

Arsenal Park nu a fost tabără militară, ci o fabrică de muniție de lângă Orăștie. Ea a fost cumpărată și transformată într-un hotel-parc cu temă militară. Cazarea se face în căsuțe, sunt unele pentru o singură familie, unele cu 3-4 camere separate, altele cu mai multe camere, depinde de alegerea fiecăruia. Mâncarea a fost foarte bună comparat cu alte hoteluri, inclusiv de cinci stele, din România.

Arsenal Park - TAB în casă

Dar totul stă în activitățile outdoor. Pun câteva poze din hotel, apoi un album întreg pentru cei care au răbdare să le urmărească pe toate. Parcul este excelent, foarte mare – te poți plimba câteva zile și tot nu parcurgi chiar totul. Ai biciclete la dispoziție, poți lua la plimbare mașinuțe de golf sau chiar buggy-uri care merg offroad (film mai jos).

TAR76 - transportor mecanizat - Arsenal Park

Mai am și alte poze, o să fac o a doua galerie cu altă ocazie. Deocamdată astea:

[nggallery id=105]

Merită văzute și merită drumul pînă acolo. Nici măcar nu e scump. Cazarea e mai ieftină ca la o pensiune: 70 de euro include două nopți de cazare, 2 mic-dejun, un prînz, o cină și un grătar – plus activități outdoor (instrucție militară gratuit, lecții de tir cu arcul sau BB’Gun gratuit).

II. Activități outdoor

Nici măcar nu știu să le enumăr pe toate! De la bicicleta cu care te plimbi prin hotel (80 de hectare), golf-cart, buggy, instrucție, drezina, tir cu arcul sau cu pușca (BB-gun). Cele mai tari au fost AirSoft = Counter Strike în real life, prin ruine, cu arme realistice, care trag adevărat, iar împușcătura poate fi dureroasă. De asemenea, primbarea cu un vehicul pe șenile, TAR76, propulsat de un motor cu 12 cilindri în V (vezi filmul). N-am reușit să aflăm câți cai putere are.
Mi-a fost frică să iau camera foto la exerciții (și bine am făcut).

De asemenea, la capitolul excelent este plimbarea cu Buggy prin zona de „exerciții militare”.

1. AirSoft este genial, dar și periculos. Jucătorii se împart în două echipe, iar intrarea în clădire se face prin lateral, urmând ca întâlnirea să fie pe parcurs. Se pot face ambuscade, se pot crea strategii de atac sau apărare. Gloanțele/împușcăturile nu dor foarte tare – dacă te nimeresc în uniformă. Dacă te-a atins pe piele sau, mai rău, în zona capului sau a feței, e nasol. Eu am scăpat doar cu „ciupituri de țînțar” pe mâna stângă, mai mult ca sigur mi-a intrat pe lângă manșeta uniformei – erau destui care trăgeau la nimereală, cu arma pe automat, ca mitraliera. Pe figură ai mască, dar eu nu aveam bonetă și niciun fel de protecție la gât. Sincer, pot fi răni grave dacă se trage de aproape.
Anyway, am terminat misiunea cu bine, am eliminat adversari și am colectat două bonusuri din 5 câte a strâns echipa mea. A meritat. Aici mi-a fost frică și să scot telefonul să pozez. Sper că ne dau organizatorii filme 🙂

2. Tir cu BB-gun. Arma imita oarecum o pușcă, te poți orienta ușor cum trage și reglezi tirul din mers. Am nimerit 2-3 la încălzire și am tras 6 în plin la etapa de punctare. Oricum, era ușor de tras, poate era destul de aproape. Dar ținând cont că au fost începători, a fost ok.

3. Drezina. Cred că este principala cauză pentru febra musculară la mâini. Drezina normală, care are sistemul de acționare sus-jos, ca în filme, s-a rupt de la primele probe. Așa că am concurat pe o drezina care era operată manual, trebuia să învârți de un cerc de fier pentru a deplasa mașinăria, iar pe parcurs unul din membrii echipei culegea bonusuri. Vedeți un pic mai jos un film cu telefonul.

4. Instrucția militară. Nu a fost practic instrucție, chiar dacă unii au băgat flotări. Instructorul și-a jucat rolul perfect 🙂
Am parcurs de fapt un traseu de genul celor pe care le vedem în filmele americane cu anternamentul soldaților – alergat pe stâlpi de lemn, mers atârnat în mâini, alergat pe bârnă, cauciucuri, urcat pe diverse obstacole – zid, piramidă din sfoară, traversat balta atârnat de sfoară și așa mai departe. Am parcurs proba sărind doar peste faza cu târâș pe burtă și cea cu urcatul pe un zid cu ajutorul sforii. Poate că reușeam.

Concluzii. Arsenal Park e bine gândit și realizat. Trebuie doar să lucreze la finisarea parcului, care ar putea arăta mai bine. Zona de joacă pentru copii există și are destule chestii – leagăne, castele, tobogane, dar se vede că nu a fost o prioritate și că mai este de lucru la ea.

Prețurile sunt accesibile, chiar și pentru o săptămână, iar cei pasionați ar putea face concursuri de Counter real pe un teren excelent. Poate fi și bază de antrenament pentru sportivi – am auzit că vor face și un teren de fotbal serios.

Au terenuri de tenis și de mini-golf. Una peste alta, merită drumul și te simți excelent la finalul zilei. Este una din puținele destinații în care merită să revii.