Specific romanesc, nu acceptam cianuri „europene” la Rosia Montana, dar deseuri nucleare radioactive, trimiteti frate cate vreti, ca avem loc in mizeria asta de tara. Evident, comunicatul spune ca e ultima transa, zau, de azi inainte niciun gram de uraniu nu va mai fi depozitat la noi in tara…. Sa i-o spuneti lu’ mutu. Sa ne imaginam ce se intampla cu produsele radioactive de la Cernavoda. Se duc spre Delta sau ba? Cine baga mina in foc?

Citez:

„NNSA anunta evacuarea ultimei transe de uraniu puternic imbogatit de pe teritoriul Romaniei. Pentru prima data, combustibilul nuclear uzat de origine ruseasca a fost transportat pe calea aerului. Dupa discursul presedintelui Obama pe tema securitatii nucleare, Romania este prima tara din care este evacuat intregul stoc de uraniu puternic imbogatit.

Administratia Nationala pentru Securitate Nucleara (NNSA) a anuntat astazi evacuarea din Romania a ultimului transport de uraniu puternic imbogatit (HEU) de origine ruseasca. Materialul a fost repatriat in Rusia cu un transport aerian, in vederea stocarii in doua depozite de combustibil nuclear securizate.

ads

Astfel, Romania a devenit prima tara din care este evacuat uraniul puternic imbogatit dupa ce Presedintele Obama si-a exprimat angajamentul de a securiza in patru ani materialul nuclear de risc din intreaga lume. Totodata, acesta a fost primul transport de HEU „uzat” efectuat cu avionul, modalitate ce va asigura accelerarea eforturilor de indeplinire a obiectivelor.

Aceste transporturi nu reprezinta doar eliminarea uraniului puternic imbogatit din Romania ci, prin folosirea cu succes a transportului aerian pentru repatrierea combustibilului nuclear uzat in Rusia, ofera noi modalitati de accelerare a evacuarii combustibililor uzati. Apreciem profund eforturile Romaniei, Rusiei si pe cele ale Agentiei Internationale pentru Energie Atomica in aceasta colaborare.”

In cazul unuia dintre transporturi, o cantitate de 23,7 kg de HEU uzat de la un reactor de cercetare de la Magurele, din Romania, a fost depozitata in containere de transport rusesti TUK-19. Acestea au fost apoi incarcate in containere de marfa, transportate cu un convoi blindat de la locul in care se afla reactorul pana la un aeroport din apropiere. Ele au fost incarcate intr-un avion cargo Antonov-124 si transportate in Rusia, la un depozit securizat din apropierea localitatii Chelyabinsk.

In plus, o cantitate de 30 kg de HEU proaspat de la un reactor din Pitesti a fost transportata cu avionul la un depozit rusesc sigur, in apropierea localitatii Dimitrovgrad.

Odata cu finalizarea acestor transporturi, Romania devine a paisprezecea tara din care a fost evacuat uraniul puternic imbogatit. Printre tarile care au repatriat anterior in intregime stocurile de HEU se numara: Brazilia, Bulgaria, Columbia, Danemarca, Grecia, Letonia, Filipine, Portugalia, Slovenia, Coreea de Sud, Spania, Suedia si Tailanda. Acest lucru contribuie la reducerea definitiva a amenintarii teroriste, pentru ca elimina din zonele civile materialul ce poate fi folosit pentru fabricarea bombelor. Fiecare kilogram de HEU depozitat in conditii de siguranta reduce riscul producerii unei bombe de catre teroristi.

Informatii despre Initiativa de Reducere a Amenintarii Globale sunt disponibile online la adresa de internet: .