Noul scandal ROTLD privind administrarea domeniilor .ro arată încă o dată cât de naivi suntem crezând că ceva din administrația de stat poate funcționa corect în țara asta. Totul pleacă de la lipsa de organizare, de la lipsa de transparență și goana după portițe pentru prăduială și parandărăt. Încerc să pun ordine în idei, deși e foarte greu.

ROTLD a anunțat de anul trecut introducerea unei taxe anuale de gestionare a domeniilor .ro făcând un calcul greșit, că fiind 900.000 de domenii înregistrate, oamenii se vor înghesui să le dea taxa, rezultând venituri de milioane de euro pe an. Ceea ce e aiurea din multe puncte de vedere. Acum, că expiră domeniile unora, ROTLD face mânării, păstrează domenii bune ca să le vândă ilegal și le șterge pe unele care erau deținute legal.

Întâi de toate, domeniile .ro au fost cumpărate inițial cu sume foarte mari peste media internațională, pentru că se spunea peste tot că sunt pe viață. Acest lucru ne-a făcut să dăm banii pe .ro când puteai lua domeniile dorite .com sau .eu sau cu alte extensii. Cred că sunt și pe tema asta câteva procese pe rol, dar nu am cunoștință pe ele, unele firme de hosting afișau clar mesajul că domeniul e cumpărat pe viață. Spune Vali că, de asemenea, domeniile se dădeau cu discount-uri mari unor „parteneri” care să le vândă în profit.

Doi, au introdus taxă, ilegal, din mai multe cauze. Odată pentru că pot, ciocu’ mic că suntem la putere. Pentru că au nevoie de bani pentru ICI, fiind incapabili să realizeze proiecte cu finanțare ca orice institut normal. Dar și pentru că ICI este căpușat de niște incompetenți exact ca orice instituție de stat din România. Nicio problemă, plătim – să se modifice primesc, dar să știm și noi. Ori ROTLD nu au anunțat corect data la care se șterg. Inițial, scrie negru pe alb, că ștergerea va fi din 2019. Adică la un an după ce ai uitat să plătești taxa – sau poate cineva nu a avut bani, sau poate cineva n-a avut timp, etc. Poate cineva vroia să plătească din 2019, treaba lui, domeniul lui.

Apoi, peste noapte, au trimis avertisment că se șterg la 90 de zile. Serios? Păi nu spuseși tu că din 2019? Pentru mine este clar că au făcut asta pentru a profita de domenii, atât instituția în sine, dar mai ales oamenii (a se citi angajații lor) care vor vinde ilegal domenii pe șpagă. Singura soluție pentru a opri asta este să-i dea lumea în judecată, domeniul fiind blocat pe perioada procesului.

Colac peste pupăză, odată cu avertismentul ROTLD preluat de toată massmedia, utilizatorii simpli au intrat pe site-ul ROTLD pentru a verifica situația și ce să vezi, site-ul e mort în păpușoi exact ca sistemul național de sănătate sau site-ul ANAF când trebuie depuse declarațiile online. Și nici măcar nu este făcut de Siveco sau Teamnet, ci este un sistem dezvoltat in-house de ICI, dar bănuiesc că folosind oamenii la fel de compentenți implicați și în alte proiecte de informatizare din administrație. Adică, pe scurt, e varză.

Nu merge, nu returnează informații corecte sau e blocat complet. Și atunci, cum să vezi când expiră domeniul? Nu mai zic ce bătăi de cap ai să plătești online la ROTLD și de faptul că am primit mail că expiră domeniul după ce plătisem deja. Era plătit, dar trecut în perioada de ștergere. Măcar au recunoscut că este o eroare și au corectat-o. Înțeleg că pentru registrari există un api care funcționează, nu am știut și nici nu pot verifica acum.

Și ce soluții ar exista? Habar nu am, nu există. Să preia altcineva managementul sistemului? Nu s-ar putea descurca. Pentru că sunt convins că nu sunt unificate bazele de date, nu sunt informații concrete despre toate domeniile și așa mai departe. Ar fi haos. Și la fel ar fi dacă cineva ar decide schimbarea sistemului de sănătate cu carduri sau dacă s-ar decide schimbarea sistemului informatic al ANAF. Oricât de profesioniste ar fi noile soluții, faptul că arhiva este distrusă va afecta orice implementare.

Dat cu nucleara și luat cu totul de la zero.