Experții Orange au realizat în Laboratorul 5G, în premieră națională, un transfer de date folosind doar rețeaua de ultimă generație. Vă prezint mai jos tehnologiile folosite și scenariile de utilizare pentru viitor, precum și o parte dintre proiectele în derulare în Orange 5G Lab.

Tehnologia 5G Stand Alone

Așa cum spune numele, tehnologia 5G poate funcționa și singură, fără suportul versiunilor anterioare (4G/3G etc). Lansările inițiale ale rețelelor 5G ofereau, de fapt, combinarea noilor echipamente de acces radio 5G (RAN) cu rețelele deja existente LTE. Pe partea comercială, rețelele sunt combinate. Dar în laborator se studiază rețelele în mod separat, independent. Deci 5G SA folosește doar tehnologii de ultimă generație, de la rețea până la ultimul terminal testat.

Experții Orange au folosit două dintre caracteristicile de bază ale rețelelor 5G, pe care încerc să le explic mai jos. Implementarea uRLLC (Ultra-Reliable Low Latency Communications) asigură transferul datelor fără întârziere (latență). Acest lucru este esențial pentru scenarii mission-critical precum alarme sau mașini autonome, unde întârzierea devine o problemă majoră.

De asemenea, specialiștii Orange au reușit o implementare eMBB (Enhanced Mobile Broadband), o caracteristică dedicată serviciilor care necesită transfer continuu de date la volume mari, precum streaming-ul 4K și altele asemenea.

Testul reprezintă un pas important pentru evoluția următoarelor generații de rețele, mai eficiente. Prin evidențierea latenței extrem de reduse (5 ms) și a vitezei de 1.4 Gbps se demonstrează capabilitățile reale pentru a susține mai departe viitoarele nevoi specifice de conectivitate și de digitalizare ale partenerilor de business. Astfel de scenarii vor permite companiilor să se pregătească pentru utilizări viitoare care includ aplicații de tipul industry 4.0 și gestionarea unui volum mare de informații și de conexiuni în rețea.

Iar laboratorul Orange este deschis și pentru alte experimente 5G de acest gen.

Scenarii de utilizare

uRLLC este unul dintre factorii tehnologici ai celei de-a patra revoluții industriale, alături de alte tehnologii precum Inteligența Artificială, imprimarea 3D, calculul cuantic, Internet of Things și robotica. Tehnologia ajută la automatizarea proceselor din fabrici, dar și în alte scenarii. De exemplu, pentru companiile care înlocuiesc oamenii cu roboți în procesul de producție, uRLLC ajută la obținerea unei fiabilități ridicate pentru a evita deteriorarea pieselor în timpul asamblării și o latență minimă pentru a ține pasul cu mișcarea de-a lungul liniei de asamblare.

Un caz de utilizare emergent al 5G este chirurgia asistată de realitate augmentată (AR). Doctorii depind de AR pentru a vedea rezecția chirurgicală într-un proces mai precis și obiectiv, minimizând astfel riscul de recidivă. Depind de comunicare, dar și de o combinație între brațe robotice și senzori. Datele transmise ca instrucțiuni pentru roboți trebuie să fie fiabile și fără latențe. O ușoară întârziere poate însemna un rău pentru pacient.

5G uRLLC este aplicat în livrarea pe bază de drone pentru a estima densitatea traficului în timp real, în mașinile cu sisteme de conducere autonomă și în controlul traficului. Unele dintre aceste aplicații presupun comunicații în rețea, difuzarea de comenzi de la servere spre vehicule, senzori și tot ce este în jurul sistemului de trafic. Astfel de moduri de comunicație sunt importante pentru descoperirea rutei și evitarea coliziunilor în timp real.

Evident, vom avea rețelele inteligente de utilități. Sistemul smart pentru distribuția energiei electrice va echilibra consumul și va detecta și remedia defecțiunile. 5G uRLLC oferă o platformă de comunicație fără întreruperi și accesibilă pentru implementarea tehnologiilor avansate pentru gestionarea rețelelor de distribuție a energiei într-o perioadă în care nevoia crescândă pentru o astfel de flexibilitate și o cantitate tot mai mare de resurse energetice distribuite.

Despre Orange 5G Lab

Orange 5G Lab este o inițiativă a operatorului realizată în colaborare cu Institutul de Cercetare UPB CAMPUS, care își propune să sprijine cercetătorii, start-up-urile și companiile care doresc să își testeze în avans soluțiile bazate pe 5G și să inoveze în jurul acestei tehnologii.

Este primul laborator 5G din România care are în dotare tehnologii ce vor fi disponibile în rețeaua comercială în viitor, astăzi putând fi testate doar în mediu de laborator.

În spatele acestei reușite se află arhitectura de rețea unică în România prezentă în 5G Lab, ce permite desfășurarea unor proiecte de inovare și cercetare care să sprijine digitalizarea mai multor sectoare economice cu ajutorul 5G, precum agritech, orașe inteligente, mașini autonome, transport și logistică, e-health, securitate cibernetică, tehnologie verde etc.

În prezent, companii românești și start-up-uri derulează proiecte 5G ce se materializează în servicii sau produse cu impact pozitiv în calitatea vieții oamenilor. De exemplu, Bosch şi Orange testează, folosindu-se de tehnologia 5G, diferite soluții care vor contribui la îmbunătățirea siguranței rutiere, economisirea de energie și creșterea eficienței în trafic.

Un alt proiect realizat pe structură 5G este soluția Safe City, dezvoltată de start-up-ul SecurifAI, pentru proiecte de siguranță publică. Flexibilitatea operațională și timpii reduși pentru furnizarea datelor sunt două dintre principalele beneficii ale noii arhitecturi.

Tot cu ajutorul infrastructurii 5G și a resurselor din 5G Lab, clinica Telios Care a îmbunătățit o soluție de telemedicină ce asigură consultații medicale profesionale la distanță, prin telefon sau conferințe video. Toate acestea sunt posibile datorită flexibilității de a aloca rapid resurse de rețea sub forma unui slice (slice uRLLC – Ultra Reliable Low Latency Communications). Latența redusă, de sub 5 ms, este esențială pentru trimiterea măsurătorilor către medic în timp real și efectuarea consultației video (slice eMBB – Enhanced Mobile Broadband) care se întâmplă în paralel cu acestea.

Orange este implicată activ încă din 2017 în proiectele de cercetare și inovare 5G-PPP din cadrul programului european Horizon 2020, precum Vital-5G, 5GASP, 5G-VICTORI, SLICENET, MATILDA, proiecte care își propun să definească arhitectura 5G, să contribuie activ la standardizarea noii tehnologii și să demonstreze aplicat funcționalitatea noii arhitecturi.