Vânzările de electronice și electrocasnice mari în România au urcat în primele trei luni din 2016, atingând o valoare de 521 de milioane de euro, conform GFK.

dreamstime_s_41006699

Credit foto: © Dmitry Kalinovsky | Dreamstime.com – Shopping electronics.

Zonele de telecom, electrocasnicele mari, electrocasnicele mici și electronicele au avut o rată de creștere de două cifre în T1 2016, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Există și segmente care au cunoscut scăderea, precum zona de Foto, Imprimante sau alte echipamente IT.

Televizoarele au fost principalul motor de creștere pentru electronice. Datorită Campionatului European care se apropie și a reducerilor importante, electronicele au crescut cu aproape 13% comparativ cu T1 2015. Dar au crescut și vânzările de console de jocuri, boxe și altele.

Piața foto din România a scăzut cu 8% în T1 2016 față de aceeași perioadă a anului trecut. Camerele foto compacte au continuat să scadă, în timp ce vânzările de D-SLR-uri au crescut.

Primul trimestru al 2016 s-a dovedit a fi unul foarte bun pentru electrocasnicele mari. Acest sector a crescut cu aproape 26% față de T1 2015, până la o valoare de 102 milioane de euro. Toate categoriile au înregistrat rate de creștere de două cifre însă cele mai mari au fost pentru uscătoare de rufe, mașini de spălat vase și plite.

Piața IT a scăzut în T1 2016 cu peste 10% comparativ cu T1 2015, până la 98 de milioane de euro. Cererea pentru tablete a continuat să scadă, iar desktop-urile și laptopurile au pierdut teren.

Pe de altă parte, sectorul telecom a avut o evoluție foarte bună în T1 2016 față de aceeași perioadă din 2015 datorată în special smartphone-urilor din segmentul de preț medium. Din punct de vedere al diagonalei, smartphone-urile cu dimensiuni între 5 și 5,6 inchi au avut cele mai puternice creșteri.

Dan Dragomir

editor at Computerblog.ro
Am fost ziarist timp de 15 ani, 10 ani doar blogger, iar ultimii 16 ani i-am petrecut în domeniul IT. Din 2010 sunt doar pe Computerblog.

Mă găsiți de asemenea pe Youtube cu un canal în care vorbim despre telefoane, aplicații și jocuri.

Am lucrat printre altele pentru ZF.ro, Descopera.ro, Go4IT.ro, Jurnalul.ro, PlayTech.ro, Zonait.tv și multe alte site-uri, ziare, săptămânale sau reviste.

Autorul poate fi contactat pe adresa [email protected]
!! NU SUNT MAGAZIN SAU SERVICE !!