Bănuiesc că știți despre protestele din țară privind prețul benzinei – bă da nesimțiți sunt ăștia, au ajuns prețurile cât erau în perioada de boom economic. Mi se părea aiurea faza cu fisele și cu spălat-ul geamurilor – în fond nu-i afectează prea tare pe benzinari, deci nici n-o să facă vreun efort să scadă prețul. Mă bucur să văd că și protestatarii au schimbat tactica, dar nici asta nu va da rezultate, vă garantez. Și am să vă dau eu o idee.
Sigur, dacă n-ar intra nimeni în benzinării trei zile, s-ar gândi oamenii să facă ceva. Dar nu se va întâmpla. Oamenii au nevoie să circule, transportatorii nu se pot opri, etc. Putem merge mai multe zile cu benzina deja pusă, deci nu e nicio șmecherie.
Să vă dau eu o idee – un protest serios ar fi ca oamenii din oraș să blocheze mai multe benzinării simultan – să rămână „în pană” câteva mașini în fața benzinăriei – să nu poată intra nimeni, să nu poată veni TIR-ul pentru alimentarea cu benzină. Sigur, va veni poliția, va ieși scandal – dar ăsta e protest. Lipsa unora de la benzinările nici nu va fi observată.
1. În momentul în care 1 euro a scăzut sub 4,26 lei, preţul benzinei pe litru l-a depăşit cu foarte puţin pe cel minim din Austria.
2. Angajaţii staţiei nu sunt afectaţi. Indiferent ce fac ei în cele 1-2 ore cât e ocupată staţia, leafa lor curge. De asta ei acceptă în mod tacit procedeul.
3. Marea majoritate a celor care au participat la protest îşi permit preţul actual al benzinei. Chiar şi cei mai puţin avuţi dintre ei trebuie cel mult „să devină mai prudenţi şi să strângă cureaua” când e vorba de deplasările cu maşina. Motivul pentru care o facem nu este confortul personal, ci faptul că preţul combustibilului se reflectă în preţul tuturor mărfurilor, de la pâine, cartofi şi suc până la „plasmă mare” şi alte inutilităţi de lux, deci fiecare majorare de preţ afectează întreaga societate, 21-22 de milioane de cetăţeni.
4. Nimeni nu protestează în momentul de faţă „pentru a face pagubă OMVului”, e ca şi cum ar înţepa un ţânţar un elefant. Faptul că staţia e blocată pentru 1-2 ore înseamnă cel mult că nu mai pot intra 40-50 de clienţi obişnuiţi. Raportat la traficul din 24 de ore de funcţionare, e o pagubă minoră şi suportabilă.
Adevărata pacoste pentru OMV ar fi atunci când tot publicul şoferesc de la noi, cel puţin 4 milioane de oameni, ar putea fi convins să nu alimenteze o perioadă. Poate nu numai o zi. Dacă ar vedea timp de o săptămână sau o lună că nu vând nimic, ar înţelege mesajul.
5. Alimentarea „de 2 lei plătiţi în monezi” e o formă simbolică de a ne exprima dispreţul faţă de modul de a acţiona al cartelului petroliştilor de la noi. Dacă ei au servicii de 2 lei, o atitudine de 2 lei şi la fel de mult obraz ca nişte muţunache de 2 lei de atârnat la oglinda retrovizoare, li se vor plăti 2 lei. 😀
~Nautilus
PS Acest mesaj va fi repostat de câte ori este necesar pentru a explica cititorilor motivaţiile acestei acţiuni.
 
Salut, mersi de precizari.
Asta spun si eu – trebuie facut ceva care sa afecteze companiile – nu pe angajati si nu pe ceilalti clienti.
Nu cred ca daca ne abtinem cativa de la alimentare va fi compania afectata – sunt oameni care vor alimenta oricum – si asa sunt destui care iau in ras protestele…
Trebuie facut altceva.
 
ar fi bine ca impozitele la ORICE PRODUS sa fie in functie de adaosul practicat, ‘pierderile’ sa fie mai mari la un adaos mare. economia de piata ar trebui sa aduca si protectia consumatorului, chit ca aceasta ar insemna impozite diferentiate in functie de adaos. probabil ar fi bine sa se limiteze cumva si intermedierea marfurilor, sa fie un maxim de 3-5 intermediari, trecuti intr-o ‘foaie de parcus’ a produsului.
e o mare aberatie economia de piata, totul se traduce prin ‘. economie de piata’ = SPECULA
 
Salut,
referitor la aceste proteste, la ele ar trebui sa participe majoritatea populatiei ca sa poata avea vreun rezultat. o scadere semnificativa si de durata in vanzari ar atrage, dupa sine, si o ieftinire a carburantilor. La momentul de fata cererea este mare…si strategia este simpla(la cerere mare – pret mare).. In principal populatia ar trebui sa faca economie la carburant si sa mai renunte la deplasarile scurte cu automobilul personal sau sa economiseasca folosind mijloacele de transport in comun, mersul pe jos…bicicleta.. protestele ar trebui organizate la sediile centrale ale petrolistilor.. la guvern..sa reduca accizele.., nu in benzinarii. ei stau in fotolii si privesc razand la ce se intampla. angajatii benzinariilor muncesc pe salarii mizere si suporta destul de multe injurii si nervi varsati si ei nu au absolut nici o vina…cei de sus stabilesc preturile
 
Cred ca protestul ar avea un efect mai mare daca ne fixam o „tinta”. Nu mai alimenteaza nimeni la benzinaria „x”. Sa nu mai intre nimeni in benzinariile Petrom/Rompetrol/MOL/Lukoil etc. Oricare dintre ele. Recomandabil la Petrom pentru ca ei anunta scumpirile (cel putin asa mi s-a parut mie). Nicio companie nu exista fara clienti. Le-am putea demonstra ca si noi putem fi uniti. Protestul in cele 3 zile nu va avea un efect prea mare. Unii nu-si vor permite sa nu alimenteze, altii vor alimenta inainte mai mult, ceea ce nu va afecta „benzinarii”.
 
Ca sa putem face ceva trebuie sa nu mai cumparam o luna de la o anumita benzinarie cum ar fi Petrom.Daca aceasta benzinarie nu ar avea incasari va fi nevoita sa scada pretul.In timp de o luna de zile la aceste benzinarii pretul va scadea drastic, dupa care putem cumpara de la petrom si intra la boicotat alta benzinarie mare gen Lukoil sau Rompetrol. Retineti : Fixati benzinaria si nu cumparati nimic o luna de zile.
 
Eu te înțeleg perfect dar nu cred că oamenii pot fi convinși să nu alimenteze. Cred că majoritatea vor alimenta cu benzină la fel ca înainte.
 
@Voinea Mihai,
cred ca e o idee buna dar fara finalitate. am o oarecare tangenta cu industria petroliera (lucrez in IT, dar ….), benzinarii de la …. spuneau despre Petrom(sau Rompetrol?) ca au monopol, sint singurii care vind benzina. ceilalti care vind au de ales intre a cumpara de la sus mentionatii sau de a importa.
o intrebare vizavi de cistigul minim pe care il tot invoca: cum se face ca > 1/2 din ‘managerii’ lor i-si etaleaza opulenta? in fata sediilor petrolistilor troneaza numai 4×4 sau limuzine. sediile petrolistilor sint printre cele mai moderne sedii din tara. daca ar cistiga pe cit de putin spun nu ar fi atit de bogati! singurii ‘petrolisti’ care cistiga putin sint muncitorii si cei din benzinarii.
 
eu zic sa facem cum a zis badea,sa boicotam o singura benzinarie,oricare omv,rompetrol,petrom,sa nu mai alimentam de la ia deloc fortind-o sa aleaga scade pretul sau da faliment. in felul acesta putem fi mai multi deoarece se pot baga si taximatristi si transportatorii care in cazul boicotului general nu ar faceao iar daca ar faciao ar fi pentru cel mult o zi. putem anunta-o pe ghinionista benzinarie ca ne poate castiga de clienti pe toti soferi din romania doar scazand pretul
 
De unde se pot procura fise pentru protest? De la automatele de cartele de reincarcare (telefonie mobila). Introduceti o bancnota (de 100 de ron de ex) comandati o cartela de valoare mult mai mare, aparatul iti va mai cere bani, iar in momentul acela anulati (cancel) tranzactia. Banii introdusi iti vor fi restituiti sub forma de monede de 50 de bani.
 
daca vreti sa faceti protest asa cum trebuie atunci cumparati combustibil numai de la o singura companie,iar frica de faliment va da preturile inapoi.acest protest este foarte brutal pentru companii,se pot pierde milioane de euro.ce credeti ca vor face companiile,vor da faliment sau vor lasa preturile?
 
Eu cred ca cereti prost. De ce nu cereti, la pretul benzinei ca afara, salariu ca afara. Atunci nu ati mai avea emotii la scumpiri de orice fel, la orice produs. Faceti un protest potrivit caruia sa spuneti: „Va dam pret ca afara faceti/platiti salariu la angajati ca afara.” Ia cereti OMV sau Petrom ca salariatii lor sa aiba salarii ca cei din Austria, ca pretul la benzina e ca in Austria. Vom avea de castigat daca OMV sau Petrom v-a plati angajatul asa cum e platit afara.
In momentul in care o companie v-a plati salariul pe care il meritam atunci toti vom avea de castigat caci vom avea un punct de referinta. Salariul spune nivelul. Preturi ca in UE, vrem salariu ca in UE. E mai simplu decat sa plangeti ca se scumpeste. Daca ai cu ce sa platesti pote fi oricat de scump.
Cereti ce trebuie. Eu nu inteleg. Sa moara capra vecinului? Asta vreti? Nu e mai bine sa tinem cu noi (decat cu ursu’) haideti sa facem ceva pentru noi, pentru toti.
Asa cum am scris mai sus… de ce nu protestam impotriva salariilor mici? Ca toate preturile sunt ca in UE. Dam bani pe produse la pret de UE cerem salariu la nivel de UE. E simplu.
Asa cum am spus, asi fi bucuros sa vad/sa aud ca angajatii de la pompele OMV, Petrom, luk tec au salariul egal cu angajatul de la pompele benzinariilor di Ungaria, Austria, etc. atunci asi plati cu placere pretul benzinei ca in tara respectiva. Si vom beneficia toti. Vom avea un moment de comparatie.
De asta spun ca nu se cere ce trebuie, pret mai mic la carburanti… sa fim seriosi… ia vedeti la chirii, la case, la terenuri… preturile sunt normale pentru o tara din UE. Salariul e o rusine. Ar trebui sa cerem corect: un salariu pe masura preturilor. Nu intelegeti ca diferenta de salarii reprezinta profit pentru ei? Cerem salariu pe masura pretului pe care „voi” il cereti. Aici intervine ceea ce se numeste puterea de cumparare. Ceri 3 euro pe kg de pui, in Ro ( 2 euro in Ungaria si Austria) dai salariatului tau salariu de 1200 de euro ca in Austria. Si la fel functioneaza in toate domeniile unde lucrati fiecare dintre voi. Uitativa in jur. Puneti strat peste strat la averea patronilor dar la voi nu va uitati… De ce nu ar fi bine si pentru voi? Cat cere firma voastra pe ceea ce vinde? Cu ce salariu va plateste? Va multumiti ca puteti supravietui in Romania? Incercati sa plecati in concediu oriunde in europa… cu salariu luat (sau mai exacat cu cat economisiti privandu-va de multe lucruri) nu supravietuiti nici macar doua zile in alta tara. Haideti sa schimbam ceva in tara asta: Ssa cerem salariile pe care le meritam caci am primit deja preturile meritate.
Cu respect…