Cel mai groaznic lucru scris de Mihaela Nicola in marea ei carte „Pe Tocuri” este ca firmele nu ar trebui sa mai faca campanii sociale, pentru ca toata lumea stie ca le fac pentru reclama si nu pentru a ajuta pe cineva. Ok, nu e frumos ca o fac pentru reclama si, sunt convins, pentru reclama o fac. Dar trebuie sa o faca si in continuare. Iar modelul trebuie adoptat de cat mai multe companii. Responsabilitatea sociala nu trebuie sa fie o expresie goala de sens, ci sa se transforme in cat mai multe fapte.
Ajutorul – asa putin si acordat aiurea cum este – este binevenit si cu cat sumele sunt mai mari se pot face lucruri mai bune. Si se fac si lucruri bune. Din pacate, se comunica putin despre asta si se publica si mai putin, pentru ca, de, cine mai are timp de prostii de-astea ? In afara de Gigi Becali si Mihaela Radulescu, toate initiativele caritabile, putinul bine care se face in tara asta, ramane deseori cunoscut „doar initiatilor”. Pe de o parte e bine sa fie asa, pe de alta parte, se pierd bani de fiecare data cand o fapta buna ramane „nepedepsita”.
Felicitari lui Marius Balaci pentru initiava lui legata de responsabilitatea sociala.
Care au fost cele mai responsabile trei companii in 2007, si de ce?
Din pacate singura companie care a comunicat constant despre initiativele ei sociale este Vodafone. Au fost putine proiecte si putini bani, dar s-a facut ceva si s-a facut bine. Orange a facut cate ceva, dar aproape irelevant, iar Romtelecom a dat cadouri unor copii amarati. Adobe ne-a dat de inteles ca a sponsorizat Copacul de Hirtie si cam atat. De ce nu stiu mai multe companii „responsabile”? Ei bine, fie ca nu au spus nimic, fie ca nu au facut nimic in acest sens, pentru mine este aproape acelasi lucru. Si, in ciuda faptului ca doneaza zeci de miliarde din contul bancar in contul fundatiei sale, Bill Gates nu mi se pare nici pe departe cel mai „responsabil social” miliardar al planetei…
– Ce te-a nemultumit referitor la cum au inteles companiile din Romania sa demonstreze ca sunt responsabile social, in 2007?
M-a nemultumit lipsa de transparenta a celor care spun ca au facut multe chestii, dar nu demonstreaza niciodata ca ar fi facut cu adevarat ceva. Ma deranjeaza grija cu care spun: „pai, noi n-am vrut sa ne laudam cu asta”. Odata ce ai spus asta, te-ai si laudat, ba chiar te-ai ridicat in slavi aiurea.
– Ce te astepti de la companiile care activeaza in Romania, din punctul de vedere al responsabilitatii sociale, in 2008?
Ma astept la doua lucruri pe viitor – sa existe mai multa colaborare intre marile firme – s-a vazut ceva si anul acesta, s-au mai plantat trei copaci, s-au mai curatat niste gunoaie. Vreau sa cred ca in 2008 vom face mai mult pentru copiii abandonati, copiii cu probleme de sanatate si cei care traiesc in familii care le distrug viitorul. Si asta nu inseamna ca nu vreau sa se faca mai mult pentru ingrijirea batranilor sau pentru integrarea minoritatilor in societate. Dar vreau sa ne mutam focus-ul spre ceea ce conteaza. Iar copiii sunt viitorul nostru…
Iti multumesc si eu pentru raspunsuri, Dan. Complet de acord cu argumentele tale de la inceputul textului.
Si iarasi, foarte relevanta e ideea cu “pai, noi n-am vrut sa ne laudam cu asta”.
 
Mihalea Nicola greseste daca a scris asta. Eu stiu cel putin doua firme mari, multinationale de felul lor, care sunt implicate fiecare in cate un proiect social de anvergura si nu au dat niciodata un comunicat despre asta. Pentru ca ei au inteles ce inseamna responsabilitate sociala. Ce inseamna sa dai putin inapoi din multul pe care l-ai primit (a sunat cam de lemn, dar asa e) Si nu vor publicitate. Nu cred ca oamenii vor cumpara produsele lor pentru ca au astfel de proiecte.