Telemedicina devine tot mai importantă în special pentru cei din mediul rural care au acces greu la un medic de familie sau spital. De fapt, în zonele mai izolate, românii nu merg deloc la doctor, fiind un cost prea mare (transport 50 de kilometri, preț mare pentru medicamente). Practic, ajung la spital când vine Salvarea să-i ia, în faze deosebit de grave.
Telemedicina a fost adusă în România de Vodafone, într-un proiect cu SMURD, în 2003. De atunci se folosește intens pentru a ajuta cazurile unde medicul nu poate ajunge. Raed Arafat a spus azi că anul trecut s-au făcut 35.000 de apleuri de telemedicină pe zona de servicii de urgență în România.
Astăzi, în partea a doua a evenimentului Connecting For Good al Fundației Vodafone România, Gabriela Achichăi, președintele Fundației de Sprijin Comunitar, a povestit despre cum tehnologia poate ajuta mediul rural din România.
Soluția lor Click Save for life ajută bătrânii din zona rurală a județului Bacău, care nu au acces la medic, la analize și altele asemenea. În zona respectivă nu există medic de familie, nu există farmacii, pentru că sunt 50 de kilometri pînă la cel mai apropiat oraș. Cam 90% dintre bătrânii rămași în zona respectivă nu au făcut un control medical de peste 5 ani. Cei de la ONG au realizat echipe de voluntari pentru a ajuta bătrânii și de asemenea un sistem prin care se pot contacta medici la distanță, fac analize, investigații și tratamente pe zonele de medicină internă, cardiologie, pneumologie cu medici de la spitalul Bacău, prin intermediul soluției de telemedicină. Aproape 80% din boli ar putea fi prevenite, cam 2/3 din costuri sunt date de faptul că lipsa de prevenție și neîngrijirea lor duce la boli cronice. Voluntarii au echipamente speciale, sunt și asistenți medicali care se pot deplasa și medicul vede de la distanță și poate spune asistentului ce să facă. Vor să ajungă la aproximativ 1000 de consultații la distanță pe an, cu 500 de beneficiari. Scopul ar fi să prevină bolile și să trateze afecțiunile descoperite. Telemedicina devine astfel o soluție mai eficientă și care scade costurile și crește calitatea vieții pentru cei din mediul rural.
Problema ar fi că nu prea sunt decontate de Casa de Asigurări, iar Raed Arafat a spus că nici consultațiile prin telemedicină nu sunt plătite la fel ca și consultațiile de la cabinet. De asemenea, trebuie avut grijă și de bolnavii care în urma unor astfel de intervenții trebuie să ajungă totuși și la cabinetul medicului pentru o evaluare de aproape.
Mai multe subiecte de acest gen au fost prezentate azi în cadrul evenimentului Connecting For Good al Fundației Vodafone România.