Noua vedetă din Seria A, Samsung Galaxy A8 (2018), a avut parte aseară de lansarea oficială în România. Arată neașteptat, diferit de pozele de marketing pe care le-am tot văzut pînă acum. Este un smartphone premium, destul de bine dotat, dar un preț măricel de 2.400 de lei face acest telefon un pariu destul de riscant. Din câteva motive.
UPDATE:
– citește review Samsung Galaxy A8 (2018) + video ->>
Detalii tehnice
Ecran: 5.6-inch FHD+ (2220×1080 pixeli) Super AMOLED
Procesor: Exynos 7885 (octa-core 2×2.2GHz Cortex A73 + 6x 1.6GHz Cortex A53)
RAM: 4GB
Stocare: 32GB
Cameră: 16 megapixeli F/1.7
Selfie: dual camera 16 megapixeli / 8 megapixeli F/1.9
Dimensiuni: 149.2 x 70.6 x 8.4 mm, 172g
Baterie: 3000mAh + Fast Charging
Sistem de operare: Android 7.1.1
Conectivitate: WiFi, NFC, Bluetooth 5.0, USB Type-C, localizare,
Preț: 2.400 lei
Samsung Galaxy A8 (2018)
Sunt două greșeli pe care le face Samsung din punctul meu de vedere personal. Întâi că nu au vorbit deloc despre A3 / A5 / A7, care sunt telefoane super-populare și sincer nu cred că pot renunța de tot la ele. Nu știm nimic oficial, s-a tot speculat că A8 înlocuiește A5 / A7, dar oamenii căutau masiv A3 pentru preț, iar Samsung mereu lansa în ianuarie noua generație. Dacă au renunțat de tot la moddelele mai ieftine, o să revină probabil asupra deciziei foarte rapid. A doua greșeală este poziționarea la 2.400 de lei. Galaxy A8 este un smartphone premium, bun, dar la 2.500 de lei cumperi un flagship „adevărat”. Majoritatea telefoanelor concurente au procesor mai bun, au camere foto duale pe spate, nu pentru selfie și așa mai departe. Asta nu înseamnă că A8 nu este bun, este. Doar că are de-a face cu o competiție foarte dură. Numai dacă menționez OnePlus sau Xiaomi, ne dăm seama că nu are sens acest nivel de preț.
Avantajele Samsung Galaxy A8 (2018) există. Terminalul este foarte bine lucrat și arată a telefon premium. Are ecran cu marginile relativ subțiri, nu este în genul Galaxy S, dar arată ok. Marginile sunt metalice și arată foarte bine, dar pe spate este un soi de plastic sau sticlă cu reflexii ciudate, nu m-a încântat foarte tare. Bine, nu arată a telefon ieftin, cum făceau Samsung pe vremuri.
Ecranul de 5.6 inch FHD+ adică 2220×1080 pixeli are formatul 18.5:9 ca la Galaxy S8, adică veți vedea filmele și aplicațiile aproximativ la fel ca pe vârfurile de gamă de la Samsung. Este un display bun cu toate caracteristicile de top ale producătorului sud-coreean. Acum majoritatea aplicațiilor pot rula pe tot ecranul complet, s-au rezolvat problemele de anul trecut.
Procesorul este decent, în sfârșit au renunțat la modelele mediocre dotate doar cu nuclee economice. De data asta au două nuclee puternice, Cortex-A73 la 2.2 GHz, care dau un scor total bun la testele de performanță și asigură o experiență bună. Alte șase nuclee economice, Cortex-A53 la 1.6GHz asigură că telefonul funcționează cu minim de consum energetic. Este un compromis între performanță și autonomie, are și putere când trebuie, dar are și autonomie extinsă când este nevoie. Nu pricep de ce Samsung nu comunică mai intens despre acest procesor Exynos 7885
Octa. Pe scurt, experiența cu acest model este peste orice telelfon mid-range de la orice producător. E păcat că au pus Android 7.1.1, dar probabil s-au temut să nu creeze un competitor pentru modelul de top și să nu rămână cu S9 nevândut anul ăsta.
M-aș risca să ghicesc că Samsung a făcut această lansare tocmai pentru a ataca modelele de la concurenții principali care au prețuri pe la 2.500 de lei. A dat telefonului și niște atuuri, dar și niște minusuri, așa că per-total unii o să-l cumpere în detrimentul altor branduri. Mi s-a întâmplat să recomand oamenilor modelul flagship, pentru puterea de procesare, dar oamenii mi-au zis că autonomia e prea slabă și că preferau un model mai slab, dar cu autonomie mai mare. Ei bine, acum există acest compromis.
Alt atuu pentru Samsung Galaxy A8 (2018) este camera foto duală pentru selfie, care permite realizarea de portrete cu background-ul blurat (efect bokeh) și multe alte astfel de funcții extrem de apreciate de cei tineri. De asemenea, camera foto de pe spate este destul de bună, pare să fie similară cu cea de pe Galaxy S8, plus modurile speciale Samsung, de tipul Food. Evident este foarte bun la filmare și are și stabilizare a imaginii integrată, așa că toate vor arăta mai bine.
Galaxy A8 (2018) este protejat la apă și praf cu un certificat IP68. Stă foarte plăcut în mână și are ecran Always-On. Aș mai menționa că suportă carduri de memorie pînă la 256GB, mi se pare esențial azi să extinzi stocarea telefonului.
Noul model Samsung este primul telefon mai accesibil decât telefoanele de top compatibil cu Gear VR și jocurile și aplicațiile VR dezvoltate de Samsung și Oculus pentru acest sistem. Nu am prea auzit pe nimeni să fie mare fan al Gear VR, ochelarii mei sunt prin debara, nefolosiți de mult timp. Totuși, poate în timp vor apărea și jocuri și aplicații mai interesante, care să ne țină cu casca pe cap.
Rămâne de discutat cum spuneam doar prețul. Chiar dacă este un telefon ultra-modern, la 2.400 de lei este destul de scump. Sunt în mode sigur telefoane vârf de gamă care acum sunt disponibile la acest preț, iar asta înseamnă performanță mai mare, ecrane mai bune, camere foto de top. Va fi tot mai greu pentru consumatorul obișnuit să aleagă un telefon care într-adevăr să i se potrivească.
Ținând cont că 51% din populația glubului sunt femei , femei care sunt interesate se cum arată un telefon și de camera de selfie, cred că o sa aibă succes. eu ,tu și încă 10 % din pasionații de tehnologie vom compara întotdeauna detaliile tehnice, restul nu vor știi ce să compare și vor alege brandul. Eu am ajuns sa schimb anul trecut s7 edge cu mate 8 și toți râdeau când pronunțau Huawei iar telefonul de serviciu încă este un bb passport se. Eu zic că o sa facă vânzări, pițipoance,cocalari și neștiutori sunt destui pe aceasta lume.