Samsung Galaxy S11 se va numi Galaxy S20 și va fi lansat oficial pe 11 februarie, înainte de Mobile World Congress 2020 (MWC 2020) Barcelona. În 2019 anunțul a fost făcut pe 20 februarie, înainte de începerea congresului.  Deja se știu toate detaliile Samsung Galaxy S20 și variantele sale, dar la modul neoficial, fără să fie vreo confirmare oficială de la oficialii companiei.

Update: numele oficial ar fi Samsung Galaxy S20 și lansarea pe 11 februarie.

Detalii tehnice Samsung Galaxy S20

Display: 6.4/ 6.7 / 6.9 inch Dynamic AMOLED 90/120 Hz
Procesor: Exynos 990 / Snapdragon 865
Memorie: 8/12 GB RAM
Stocare: 128/ 512 / 1TB
Camera foto: 108 MP+
Selfie: 32MP
Baterie: 4.000 mAh, 25W Fast Charging
Preț: 800/ 1100/ 1500 euro

Versiunile Samsung Galaxy S20

Cam toate zvonurile sunt de acord, vor fi trei versiuni de Samsung Galaxy S11, vom avea pentru a doua oară modelul „ieftin” Samsung Galaxy S11e, cu ecran plat și baterie mare. Apoi versiunile clasice cu care ne-am obișnuit, Samsung Galaxy S11 și Samsung Galaxy S11 Plus. Vârful de gamă este cel prezentat „pe surse” cu aproximativ toate detaliile cunoscute înainte ca informațiile oficiale să fie făcute publice. La aceste trei varainte, se adaugă două versiuni 5G, probabil pentru S11 și S11+, fără cel ieftin. Este posibil ca detaliile tehnice să fie similare, dar este la fel de plauzibil faptul ca un S11 5G să fie diferit, pentru că anul acesta S10 5G a diferit de S10 Plus.



Mai multe informații nu sunt disponibile acum, dar găsiți aici variantele S11. Samsung poate avea oricând surprize, să renunțe la variante sau să adauge unele noi, cum S10e a fost o noutate și o surpriză anul trecut. Iar fanii Samsung nu au prea ocolit variantele, ci în general aleg fie cele mai scumpe modele, fie cele mai accesibile, așa că modelele de mijloc rămân în general codașe.

Are sens zvonul că vor fi ediții 4G / 5G pentru că la ora actuală nu prea sunt gata rețelele 5G cam nicăieri în lume. Chiar și în cele mai avansate economii ale lumii sunt în faza de început. Iar modem-urile 5G adaugă la prețul terminalelor de top, făcându-le foarte scumpe. Variantele 4G sunt mai accesibile și merg bine peste tot în lume, acoperirea 4G este destul de bună, inclusiv în România.

Ecranul Samsung Galaxy S20

Ca de obicei în cazul Samsung, ecranele sunt foarte bune. Un model va rămâne plat și două continuă seria de ecrane cu marginile curbate. Cât de mare va fi curbura rămâne o surpriză Samsung, uneori au făcut o margine mai mare, alteori mai discretă. Se pare din zvonurile cele mai recente că va rămâne o cameră de selfie, nu două, iar aceasta e plasată în gaură situată la jumătatea ecranului. Nu este varianta mea favorită, dar am mai citit că Samsung nu agreează modelele cu camera rotativă, pop-up și nici nu au reușit cu o cameră plasată sub display. Rămâne de văzut dacă va fi vreo surpriză sau nu. Preferam să lase ecranul curat, fără găuri, dar în fond te obișnuiești și așa.

Zvonurile spun că S11 va avea anul viitor un display mai avansat decât generația actuală, cu o rată de refresh de 120Hz. Din setări se va putea schimba între 90 și 120 Hz, pentru că aparent și rata de refresh va influența consumul de energie și poate scădea autonomia. Samsung ar opta anul viitor pentru un format mai înalt, 20:9 spun unele surse, dar neconfirmate oficial. Este un format care a mai fost folosit pe unele modele de top din seria A, de exemplu. E bine că nu trec la 21:9 care mi s-a părut ciudat și inutil în același timp.

Rata de refresh mare face ca orice acțiune să pară mai rapidă și de asemenea este bună pentru pasionații jocurilor video, pentru acțiunea este mai fluentă. Altfel nu are vreun rol practic extraordinar, doar să demonstreze că sunt mai avansați și în acest domeniu, unde deocamdată domină rivali precum Asus, OnePlus sau Pixel 4. Probabil vor menține și rezoluția 4K pe display-uri, deși rivalii se cam feresc de acest lucru.

camerele foto samsung galaxy s11 2020

Camerele foto Samsung Galaxy S20

Ca de obicei sunt cele mai mari discuții legate de camerele foto Samsung Galaxy S20. Avem de aici mai multe informații, dar circulă teribil de multe zvonuri nefondate.

Samsung a prezentat deja un senzor foto de 108 megapixeli, iar o parte dintre zvonurile curente spun că aceasta va fi camera foto principală de pe S11. Ar fi logic să fie așa dacă Samsung vrea să mențină acest model pe o linie de plutire față de competiție. Deja Xiaomi au telefon cu 108 megapixeli pe piață, iar cine știe ce lansează Sony anul viitor până la MWC. Dacă pierd un astfel de trend ar putea fi nasol pentru compania sud-coreeană.

Un alt zvon lansate recent spune că S11 va avea laser autofocus, ceea ce nu este posibil la senzorul de 108 megapixeli care are dual-pixel autofocus. Sau ar putea avea laser pentru camera ultra-wide. Alt zvon spune că vor aduce pe camera de zoom o tehnologie comparabilă cu cea lansată de Oppo, care a atins anul acesta zoom optic 10x. Personal nu cred, pentru că Samsung nu face telefoane groase sau butucănoase, chiar dacă utilizatorul ar vea zoom 10x. Oricum, pentru Samsung ar fi bun și zoom optic de 5x dacă vrea să recucerească zona asta dominată de Huawei acum. Pentru că până la urmă se va rezolva interdicția și Huawei va avea iar terminale foto mai performante.

Unul dintre senzorii foto de pe spate pare să fie cameră ToF 3D, cea care înlocuiește de fapt autofocusul clasic, pentru că analizează tot peisajul în 3D și stabilește o hartă a imaginii ajustând focusul astfel încât imaginea să iasă perfect, chiar dacă nu este lumină prea bună. Mai multe vedem pe parcurs. Nu poate lipsi camera ultra-wide, foarte populară anul acesta. În rest poate pun cameră macro, foarte populară în China, sau poate doar alte bliț-uri.

Bateria Samsung Galaxy S20

Se pare că Samsung a realizat decalajul față de competiție și va oferi baterii mai mari. Sigur, zvonul o ia pe ocolite, că S11e va avea o baterie de aproape 4.000 de mAh și că e surprinzător, după ce anul acesta S10e a fost criticat pentru bateria mică. Dar eu zic că arată tocmai invers, că S11 și S11+ vor avea și ele baterii mai mari.

Anul acesta S10+ a avut baterie de 4.100 mAh și de asemenea modelul Samsung Galaxy S10 5G a avut baterie de 4.500 mAh, deci cred că este timpul pentru baterii mai mari pe flaghsip-urile Samsung. La fel, există șansa ca modelele 5G de la S11 să aibă parte de baterii mai mari, dat fiind faptul că tehnologia consumă mai multă energie. Ice Universe spune că vor atinge chiar 5.000 mAh.

Procesorul Samsung Galaxy S20

După cum știm, terminalele flagship Samsung au două procesoare, în Europa vin cu Exynos și în SUA sunt lansate cu următorul procesor lansat de Qualcomm. Compania sud-coreeană a prezentat deja Exynos 990.

Exynos 990 va avea arhitectura octa-core similară cu cea de la Exynos 9825, respectiv 2 nuclee realizate custom de Samsung, 2 nuclee ARM Cortex-A76 și 4 nuclee economice ARM Cortex-A55. Procesorul de top de anul viitor va avea un accelerator grafic Arm Mali-G77 GPU, primul care aduce o arhitectură nou, Valhalla, care crește performanța grafică cu 20 de procente. De asemenea va fi lansat împreună cu un modem 5G, Exynos Modem 5123, optimizat pentru rețele de următoarea generație și pentru aplicațiile AI (inteligență artificială).

Conform datelor Samsung, performanța va crește doar cu 10 procente, dar consumul de energie va scădea cu peste 20 de procente. Procesarea AI va fi susținută de un procesor neural dual-core (NPU) și de asemenea are un nou procesor de imagine DSP (digital signal processor) care poate realiza 10 mii de miliarde de operațiuni pe secundă. Evident, tehnologia va fi folosită pentru recunoaștere facială mai bună, pentru recunoașterea și optimizarea scenelor în fotografie și așa mai departe. Noul DSP suportă pînă la șase senzori foto diferiți, dintre care trei pot lucra în mod simultan pentru a capta imagini de un nivel profesional. Este compatibil cu noul senzor de 108 megapixeli lansat de Samsung.

De asemenea, a fost tesată și versiunea cu Snapdragon 865. Următorul procesor Qualcomm are performanțe maxime, cum era și de așteptat. În testul Geekbench a depășit 4.100 în single-core și 12.900 în multi-core, scoruri cam peste Note 10+ (3.500 single / 11.500 multi). Oricum, urmează în decembrie prezentarea oficială pentru următorul procesor Qualcomm. Sunt chiar curios dacă fac versiune doar 5G sau tot două modele diferite, 4G și 5G.

Prețul Samsung Galaxy S11

La modul general compania sud-coreeană a am scumpit modelele în ultimii ani. Dacă ne uităm la modul istoric, la data lansării oficiale, prețul S8 a fost 3500 de lei în România, iar anul următor Samsung a lansat oficial Galaxy S9 la un preț de 3899 lei. În 2019 compania a lansat pe piața locală Galaxy S10 la un preț de 4.300 de lei. Deci urmărind acest trend, cred că Samsung Galaxy S11 va costa 4.500 de lei cel puțin.

La fel, acum doi ani, modelul de top Galaxy S8+ costa în România la lansare 3899 lei, anul trecut prețul său a crescut la 4.399 lei, iar modelul de top Samsung Galaxy S10+ s-a lansat local la un preț de 4.799 lei. Estimez de acum că prețul Samsung Galaxy S11 Plus va fi în România de minim 5.000 de lei la data lansării.

Anul acesta a fost lansat prima dată și modelul Samsung Galaxy S10e, cel mai ieftin, care a costat 3.499 lei la lansare, deci vom vedea anul viitor un S11e la un preț local de 3.899 lei.

Concluzii Samsung Galaxy S20

Merită Samsung Galaxy S11? Ca în fiecare an merită așteptarea până la lansare. Sigur vor fi actualizări la toate capitolele și tehnologii noi. Se zvonea că vor avea și tehnologie de baterie nouă, dar mai vedem, cred că a fost doar un zvon. Sper să aibă camerele bune, chiar dacă acel modul inspirat de la Mate 20 / iPhone 11 arată cam aberant, cred că se va ajunge la așa ceva. Vedem acest design și la Nokia sau Motorola și posibil să avem noi telefoane cu 6 camere precum acel Nokia 9 Pureview care nu avea însă lentile / senzori diferiți. Acum vom vedea unele cu detalii tehnice și funcții diferite.

Samsung Galaxy S11 nu este încă gata, dar probabil din decembrie vor fi primele prototipuri. În general, Samsung duce următorul Galaxy S la CES Las Vegas (Consumer Electronics Show), dar nu îl lansează acolo, ci doar îl prezintă unor parteneri mari din Statele Unite. Uneori au scăpat multe informații pe surse de acolo. Alteori nu îl arată deloc, ceea ce indică că lansarea va întârzia, cum a fost după eșecul Note 7. Anul viitor CES 2020 începe pe 7 ianuarie și vedem acolo primele zvonuri ale anului.

Cum apare ceva nou am să actualizez și găsiți aici toate știrile despre Samsung Galaxy.