Am testat Samsung Galaxy Watch5 Pro și mi se pare unul dintre cele mai bune ceasuri smart disponibile la ora actuală. Realizat din materiale premium, este mai rezistent și mai inteligent ca niciodată. Are unele funcții inteligente unice, iar pentru prima dată autonomia este peste așteptări. Pe scurt: la ora actuală este cel mai complet ceas smart care poate fi folosit împreună cu un telefon Android.
Pro și contra Samsung Galaxy Watch5 Pro
Avantaje:
- materiale premium, rezistență crescută;
- autonomie mai mare;
- funcții inteligente unice;
- comod de purtat;
Dezavantaje:
- brățara are un mecanism special, uneori se desface;
- merge doar cu telefoane Android;
Detalii tehnice Samsung Galaxy Watch5 Pro
Ecran: 1.4″ Super AMOLED, 450×450 pixeli, 1000 nits, acoperit cu safir
Procesor: Exynos W920 dual-core, 1.18 GHz
Memorie: 1.5GB RAM
Stocare: 16GB
Dimensiuni: 43.3 x 44.4 x 9.8 mm
Greutate: 33.5 g
Baterie: 410 mAh
OS: Wear OS
Tehnologii: Bluetooth 5.2, Wi-Fi 5, 3G/4G
Preț: 1.798,99 lei
Dă nota ta înainte de a merge mai departe:
Puțină istorie a ceasurilor Samsung
Sunt printre norocoșii care au scris despre ceasurile Samsung din 2013. Nu am testat chiar toate versiunile, ci doar sporadic, unele dintre ele. După un succes limitat obținut de Galaxy Gear, primul ceas smart, Samsung a știut să își diversifice gama, să ajusteze design-ul și să aducă mereu funcții noi pentru gama smartwatch.
Am fost la lansarea oficială Galaxy Gear S2, în 2015. Este cam a patra generație, după primul Gear au existat și modelul Gear 2, dar și Gear Live și Gear S lansate în 2014. Gear S a fost primul lor ceas rotund și cel care a trasat practic linia pe care merg și în prezent. Mi-au plăcut de la început modelele rotunde și le consider printre cele mai bune ca nivel de informații oferit.
Din 2018, Samsung a trecut ceasurile sub seria Galaxy Watch. Și atunci am fost la lansarea oficială, la IFA Berlin. Am văzut apoi Watch Active 2 LTE, pentru care am făcut și un clip video. Am marcat în 2020 lansarea generației 3, fără să apuc să testez noul ceas. Anul trecut, Watch 4 a fost lansat împreună cu Galaxy Fold și Flip. Iar acum a venit iarăși la test generația a cincea.
Sunt îmbunătățiri multiple, iar cea mai importantă este legată de viața bateriei.
Impresii după testarea Galaxy Watch5 Pro
Noua generație mi s-a părut cel mai bine realizată dintre modelele testate. Dacă până acum ceasurile smart necesitau încărcarea în fiecare seară, se pare că noua generație este un adevărat progres.
Versiunea Pro este mai mare și încorporează o baterie mai mare. Datorită ei, autonomia trece de trei zile, cam 80 de ore de utilizare normală. Ideal ar fi 5, dar este foarte bine și așa. Ceasul are carcasa din titan, fiind printre cele mai rezistente modele de până acum. Ecranul este acoperit și el cu safir. Deci stă foarte bine la rezistență, fiind recomandat ca un ceas pentru aventură.
Anul acesta a fost eliminată rama rotativă introdusă la primele generații. În locul ei există un sistem touch de control, relativ similar. Nu se simte la fel de confortabil ca o rotiță, dar era timpul să se treacă la un sistem de control tactil, mai modern.
Ceasul are niște funcții unice, pentru care merită recomandat. De exemplu, posibilitatea de a importa traseele GPX. Puteți astfel să explorați trasee offroad pe bicicletă sau trasee de hiking dacă preferați mersul pe jos sau alergarea. Salvează automat traseul parcurs, astfel dacă ați uitat să salvați punctul de plecare puteți merge înapoi urmând invers traseul deja parcurs. O funcție foarte utilă pe munte, mai ales pe traseele de la noi unde se mai pierde marcajul. Este util pentru momentele în care vrei să te plimbi prin pădure, fără traseu. Când te poți relaxa cu adevărat.
Ecranul are contrast puternic și luminozitate foarte bună. Se vede excelent și în soare, are mod special de noapte și are toate funcțiile obișnuite. Numără pași, urmărește ritmul cardiac și calculează caloriile consumate. Monitorizează somnul și îți arată starea de sănătate, nivelul de oxigen din sânge sau nivelul de stress. Setezi obiective și te ghidează să le atingi.
Două butoane hardware sunt poziționate în partea dreaptă a Galaxy Watch 5 Pro: unul principal (Home) și unul pentru dat înapoi (Back). O singură apăsare a tastei Home vă duce înapoi la ecranul principal implicit al ceasului. Puteți atribui oricărei aplicații dorite o apăsare dublă și apăsare lungă a tastei Home.
Ceasul integrează un senzor 3-în-1, Samsung BioActive. El controlează trei senzori de sănătate: cel care analizează impedanța bioelectrică, senzorul pentru ECG și cel optic pentru ritm cardiac.
Sistemul de operare Google Wear include toate aplicațiile de care aveți nevoie. Aveți acces la Google Maps, Google Assistant, Google Pay, Messages, Keep Notes și multe altele. În plus, se conectează la Samsung Health, puteți folosi asistentul Bixby și alte aplicații Samsung.
Aplicații mobile
Ceasul se conectează la telefonul Android prin aplicația Galaxy Wear din Google Play. Pentru informațiile legate de sănătate aveți însă nevoie de Samsung Health, cea de-a doua aplicație. Evident, este necesar un cont Samsung unde se vor salva informațiile pentru viitor. Le puteți apoi transfera pe alte device-uri când va veni vremea să le schimbați.
Galaxy Wearable prezintă doar informațiile de bază despre ceas, inclusiv numele, starea bateriei acestuia, fețele disponibile, setări și altele. În cadrul aplicației, puteți ajusta elementele fețelor ceasului Watch 5 Pro, inclusiv ce valori doriți să apară pe ecranul de pornire și tematica de culoare.
Samsung Health consolidează datele colectat într-o experiență interesantă vizual. Date precum pașii făcuți, exercițiile realizate, somnul, stresul, ritmul cardiac și multe altele sunt furnizate aici pe o pagină de pornire, cu acces la rapoarte detaliate.
Concluzii
Samsung Galaxy Watch5 Pro este unul dintre cele mai complexe ceasuri smart disponibile pentru telefoanele Android anul acesta. Este premium, realizat din materiale speciale, mai rezistent și cu autonomie mai mare ca niciodată. Are toate funcțiile obișnuite, dar și funcții unice pentru cei pasionați de aventură. Din toate aceste motive consider că este un produs care merită recomandat.