Timp de patru zile am urmărit Huawei Better World Summit 2020 în cadrul căruia specialiștii în tehnologie și telecomunicații discută despre soluții prin care tehnologia 5G va oferi o viață mai bună pe viitor. Sunt dezbateri online și prezentări, ținute de reprezentanți globali ai operatorilor, instituțiilor de reglementare telecom și analiști, în jurul temelor foarte importante în actualul context. Despre 5G, Internet of Things (IoT), automatizări și toate provocările industriei telecom.
Astăzi am urmărit scenarii interesante privind infrastructura 5G și o serie de scenarii de utilizare industrială pentru rețele de următoarea generație. Operatorii telecom sunt pregătiți atât să folosească 4G în combinație cu 5G pentru experiențe de conectivitate mai bună, cât și pentru dezvoltarea rețelelor 5G+, care vor combina mai multe tehnologii noi în ceea ce va fi următorul pas în dezvoltarea tehnologiei.
Scenarii industriale care pot crește economia
Operatorii telecom din China au implementat diverse scenarii de lucru industriale folosind tehnologia 5G punctual. De exemplu, pentru automatizarea unei fabrici, unde există o rețea de camere de supraveghere și tehnologia smart poate detecta diverse lucruri. Poate avea recunoaștere facială, dar de asemenea poate „vedea” dacă muncitorii poartă echipamentul de protecție, cască, mănuși, bocanci speciali. Astfel, compania face importante economii și eficiența proceselor crește.
AI paote detecta obiecte pierdute sau lăsate în locuri nepotrivite (aeroport, gări), poate redirecționa roboții pentru a le lua, le poate duce la biroul corespunzător, fără acțiune umană. E adevărat, se pierd și locuri de muncă pe parcurs, dar crește eficiența și siguranța pentru toată lumea.
China Mobile a prezentat azi proiectul unui port inteligent, care folosește tehnologia 5G pentru a controla inteligent de la distanță macaralele care încarcă sau descarcă marfă de pe vapoare. Operatorii macaralelor din port trebuie să aibă maxim 40 de ani, dar cei mai în vârstă pot continua să lucreze de la distanță, operând macarale prin sistemul smart fără latențe datorită 5G.
Tehnologia de generație următoare poate ajuta și alte industrii tradiționale. Chiar cele mai tradiționale dintre ele. Au vorbit despre oțelării sau despre minerit de exemplu. Specialiștii China Telecom spun că rețeaua anterioară, deși permitea comunicarea și transmiterea de comenzi de la distanță, avea o lanteță mare și totul se mișca greu, într-un mediu teribil de fierbinte cum este oțelăria. Au introdus o rețea 5G și sisteme de control semi-automate. Eficiența fabricii a crescut acum cu 25 de procente, iar costul total de operare s-a redus cu 20%, conform studiilor realizate.
În cazul minelor, atât China Mobile, cât și China Telecom au realizat rețele private 5G. Permit și supravegherea mai bună, controlul reglementărilor de securitate, transmiterea unor comenzi către utilaje, dar și comunicarea între oameni. Productivitatea a crescut cu 30% și costurile s-au redus, mediul fiind mai sigur. Mina de la Pangpangta are 100 de kilometri în subteran, s-au instalat pese 150 de stații 5G la o adâncime de peste 800 de metri.
Am văzut și multe alte scenarii, pentru aeroporturi, cu recunoaștere facială, controlul smart al bagajelor, experiențe plăcute pentru utilizatori și așa mai departe. Toate aceste scenarii care pot crește economia pe viitor au însă nevoie de infrastructura 5G care permite toate aceste scenarii de lucru. Rețelele private trebuie să se poată conecta cu rețele publice pentru transferul rapid al datelor, iar soluțiile se pot adapta la aproape orice tip de afacere.
De aceea cred că economia chineză și-a revenit mai rapid decât cele occidentale și cred că avem nevoie de 5G pentru a dezvolta la fel de rapid și economia locală.