Nu v-am mai scris demult despre seriale, dar acum am dat peste astea două, mi-au plăcut ambele, dar am rămas cu The 100 momentan. Am de gând să vă scriu și despre cea mai mare problemă cu Netflix, HBO Go și AXN, într-un articol care vine zilele următoare. Deocamdată să analizăm un pic filmele și să tragem la final câteva concluzii.


Asemănări și deosebiri

În ambele cazuri, Pământul este condamnat la pieire, iar oamenii se luptă pentru supraviețurire. În ambele cazuri sunt familii, legături de familie, dar și prietenii născute ad-hoc. Aventuri, răsturnări de situație, tehnolgie, inventivitate și aproape la fiecare episod reușesc să supraviețuiască incredibil, prin urechile acului. Aproape. Mai moare câte un personaj secundar. Mai apare altul.

Lost in Space (2018) este mai avansat, oamenii deja construiseră rachete inter-stelare, dau și peste niște roboți avansați, au tehnologie mai bună. The 100 e cam peste 100-200 de ani, sunt legați de Pământ și speră că revenirea pe planeta radioactivă după un război nuclear le poate asigura supraviețuirea. În Lost ei cad pe o planetă absolut înâmplător identică cu Pământul, care avea și atmosferă și gravitație, dar și plante și probabil animale. Nu am ajuns mai departe, pentru că episoadele începeau să fie plictisitoare.

În ambele sunt prinși de furtuni, în ambele apar tot felul de provocări naturale pe care trebuie să le treacă. În ambele apar aliați din locuri în care nu te-ai fi așteptat sau gândit. Apar inamici din interior la care nu te-ai fi gândit. Pînă la urmă de-asta sunt interesante filmele astea. Te fac să te gândești mai intens.

Dar cum spuneam The 100 e în viitorul apropiat, e cu război nuclear, cu AI și efectele lui, cu experimente genetice și altele, iar Lost este în viitorul mai depărtat, cu rachete interstelare, cu aliens, roboți și multe lucruri la care visăm azi. Oricum, două aventuri de urmărit pe viitor. Și abia aștept sezonul doi din Star Trek Discovery.


The 100

Serialul este mai vechi, din 2014, dar l-am descoperit datorită Netflix. Uneori nimerește cu recomandările și cum eu văd în majoritatea timpului filme SF, acum îmi recomandă și seriale SF. Începusem deja Lost in Space și văzusem tot sezonul Star Trek Discovery înainte să apară în recomandări The 100. Dar într-o zi am dat click, în puținele momente în care aveam timp liber. Și am fost prins imediat.

The 100 este bazat pe nuvele SF și are acțiunea plasată în viitor. Practic, sunt 97 de ani de la un război nuclear care a distrus Pământul. Atuni erau mai multe misiuni în spațiu, navetele s-au reunit formând The Ark – Arca lui Noe – care urma să reziste 300 de ani în spațiu, apoi urma să readucă viața umană înapoi pe Pământ. Ideea ar fi că în 300 de ani dispar radiațiile, ceea ce nu știm cât de precis e calculat. Oricum, situația scapă rapid de sub control. Cineva descoperă că scapă aer, că nu se poate repara și că nu mai au timp, scapă doar dacă reduc populația.

Nu prea au de unde să reducă și deștepții decid să scape de cei din închisoare. Doar că la ei era regula că oricine încalcă regulile era trimis direct în spațiu fără costum, așa că prin închisoare erau doar copii sub 18 ani. Ei erau ținuți acolo pînă atingeau maturitatea să fie pedepsiți sau ceva. Oricum, nu îi omoară direct, ci îi trimit pe solul pământului, hai că poate nu mor din prima.

Fiind serial, logic că nu mor, dar succesiunea de evenimente este foarte bine programată, gen Game of Thrones. Erau triburi pe Pământ, erau unii ascunși în buncăr și așa mai departe, nu vreau să vă dau neapărat spoilere. Vestea proastă: Netflix a pus primele două sezoane din serial și aștept ca fraierul sezonul trei. O politică de toată jena pentru un serial din 2014 (sunt cinci sezoane pînă acum).

Next:


Lost in Space (2018)

Mi-a plăcut inițial Lost in Space (2018) pentru că are grafica bună și mi-a amintit de alte filme și de jocuri video. De exemplu, Mass Effect Andromeda pe care tocmai l-am jucat. În fine. Aici Pământul cred că e terminat de tot și o navă cu coloniști pleacă spre un sistem din Alpha Centauri, știți voi, ăla de e la 4 ani lumină distanță probabil. Adică foarte aproape, dar faci 400.000 de ani cu racheta Saturn V, presupunând că ai combustibilul.

Pe drum se întâmplă ceva, explozii, chestii, nu vă dezvălui toate detaliile. Dar cad cu navetele alea de salvare pe o planetă. Prima oară șoc, cuiva i se sparge masca și nu moare, era oxigen, atmosferă, apoi găsesc plante, pe scurt, au ajuns pe planeta identică cu Pământ. Prima chestie necunoscută e un robot, dar care pare să se împrietenească cu un copil și totul pare ok. Încep să facă o tabără, încep să găsească alți supraviețuitori. O să continui să văd după ce termin The 100, dar devenise plicticos la un moment dat.

Voi ce alte seriale de gen mai urmăriți?

Concluzii

Mi-a plăcut Lost in Space ca idee și realizare, dar este mai fain The 100. Atât ca poveste, ca personaje – se creionează unele extrem de interesante și neașteptate, dar mai ales pentru răsturnările de situație gen GoT. De câte ori au rezolvat situația, apare altceva, neprevăzut și se duce totul naibii. Sunt la sezonul 4 și iar mor cu toții în câteva zile, dacă nu cumva vor supraviețui pentru încă un sezon 🙂