Urmăresc și anul acesta Changeneers, competiția de proiecte care ne pot schimba viața în bine. Tocmai au fost anunțați finaliștii de anul acesta, așa că am stat de vorbă despre proiect cu Simona Panait, director marketing Samsung România și Bulgaria și membru al juriului.
Cum diferă Changeneers
Competiția Changeneers 2020 este dedicată antreprenorilor care folosesc tehnologia pentru a îmbunătăți viața comunității. Obiectivul programului e acela de a crea o punte între tehnologie și companii, a explicat oficialul Samsung.
Changeneers le oferă participanților cadrul potrivit pentru a inova și pentru a face schimb de experiență. Elementul de diferențiere pentru Changeneers constă în comunitatea care constituie nucleul acestui program, care pune la dispoziția celor din program cunoștințele și resursele necesare pentru a adresa provocările cu care ne confruntăm astăzi. Indiferent de nivelul în care se găsește start-up-ul la momentul intrării în program, va găsi în comunitatea noastră oportunități pentru a crea impact pozitiv prin tehnologie sau pentru a crea cea mai bună versiune a prototipului său.
Suportul nostru nu se încheie o dată încheierea programului, start-up-urile pot să folosească gratuit echipamente Samsung pentru testarea și validarea produselor digitale (Makerspace) și desigur, pot să participe la întâlniri de comunitate (meet-ups), a adăugat Simona Panait.
La ediția din acest an au fost înscrise peste 90 de soluții, un record absolut de înscrieri, dintre care am selectat 15 echipe pentru a participa la finala competiției. Și în acest an remarc diversitatea industriilor către care antreprenorii s-au orientat, cât și a modelelor de business și a tehnologiilor pe care aceșția le propun.
În decizia de selectare a finaliștilor am ținut cont de un mix de criterii, format din gradul de inovație al proiectelor înscrise, planul de marketing și vânzări, fezabilitatea proiectelor, dar și un alt element comun extrem de important: impactul pe care aceste start-up-uri îl pot avea în schimbarea societății.
În finală se vor duela cele mai promițătoare proiecte din domeniul medical, agricultură, ecologie, turism, educație financiară, urbanism, parenting și curierat.
Ce se întâmplă mai departe
În primul rând, start-up-urile selectate participă la bootcampuri virtuale în acest an, care au ca scop pregătirea echipelor finaliste pentru marea finală și o mai bună integrare a acestora în comunitatea tech a Changeneers. De asemenea, aceștia beneficiază de informații teoretice valoroase de la mentori și de interacțiune cu membrii juriului, având astfel ocazia să își prezinte ideile, să își clarifice nelămuriri legate de direcția proiectelor propuse și să își valideze direcțiile de dezvoltare.
Un câștig important pentru ei îl reprezintă accesul în comunitatea Changeneers, care aduce împreună inovatorii care folosesc tehnologia pentru a crea schimbări de impact și pentru a propune soluții inovatoare la problemele cu care ne confruntăm, cât și acces la Makerspace, unde start-up-urile pot să folosească gratuit echipamente Samsung pentru testarea și validarea produselor digitale.
Exigențele mentorilor și membrilor juriului au crescut, odată cu amploarea pe care programul Changeneers a luat-o în ultimii ani; totuși, pot spune că am identificat un număr semnificativ de propuneri cu real potențial. Ne gândim în primul rând la viitorul pe care cele mai bune idei îl pot avea și la modul în care noi le putem sprijini mai bine, dincolo de premiul în bani.
Acum, mai mult ca oricând, ne dorim să identificăm cu succes acel start-up cu un plan de business viabil, care poate genera o schimbare pozitivă în societate.
Vom urmări în primul rând fezabilitatea economică a proiectelor și aportul pe care acestea îl pot aduce la rezolvarea unor probleme curente ale societății, explică oficialul Samsung. Așa cum spuneam în cazul selecției proiectelor finaliste, mai suntem interesați de tipul de inovații propus de concurenți, precum și de planul lor de marketing și vânzări.
Finala Changeneers de anul acesta va avea loc pe 25 iunie 2020, atunci când startup-urile finaliste își vor prezenta în fața juriului soluțiile dezvoltate. Vor exista două etape de jurizare atunci: pitching și demonstrarea tehnologiei în fața membrilor juriului.
Ce start-up-uri au câștigat Changeneers anii anteriori
Câștigătorii edițiilor anterioare au fost: Human Link (2018) și Parking Spotter (2019), soluții care rezolvă provocări precum conectivitatea dintre pacienții cu Alzheimer și membrii familiei lor, respectiv managementul locurilor de parcare din spațiile comerciale.
După participarea în programul Changeners, The Human Link a continuat să investească în soluție și în acest moment lucrează la îmbunătățirea ei. În prezent colaborează cu spitale de geriatrie și universități.
După participarea la programul Changeneers, Parking Spotter a dezvoltat module noi, mai ales cu focus pe zona de clădiri de birouri, fără a neglija clienții deja existenți, atât din România cât și din străinătate.