Am avut ocazia să interacționez cu câteva smartwatch-uri de top din 2015 și vreau să vă povestesc despre fiecare, pe scurt, ca să vă faceți o idee dacă merită sau nu cumpărate.

top smartwatrch

Pro și contra smartwatch

Există întâi o întreagă dispută privind categoria smartwatch. Eu personal consiger gadgeturile interesante, dar inutile. Nu sunt singurul, întrebări are și Victor. Dar pe de altă parte vânzările arată că există interes, iar Mobzine au un articol fain privind criteriile după care alegi un smartwatch. Așa că am dus comparația mai departe. Am adăugat ceasuri smart ieftine în ecuația lor. Cred că ceasurile sunt importante pentru:

  • notificări fără să scoți telefonul. Te uiți la ceas, vezi ce zice, vezi cât e ora, mergi mai departe. Important pentru oamenii ocupați.
  • funcții smart. Activarea ecranului când miști mâna. Senzor de puls, măsurarea pașilor, răspuns la apeluri, scris mesaje.
  • design care să arate a ceas adevărat.
  • autonomie bună. Să nu stai tot timpul ocupat la priză.
  • preț bun. Majoritatea ceasurilor sunt foarte scumpe.
  • aplicații disponibile sau posibil de dezvoltat. Să nu fie un sistem închis.

Nu am inclus în această comparație Microsoft Band 2, singurul dispozitiv smart de acest gen de care nu m-am putut apropia. La fel ca terminalele Lumia, le țin doar pentru ei și fanii cei mai înflăcărați, care ar lăuda orice e făcut de Microsoft. Probabil există un motiv pentru care fac asta.

Am rezumat funcțiile într-un tabel, este valabil și pentru Moto 360 și pentru multe alte modele Android. Nu se vede prea bine pe mobile:

Model &
Functii:
Apple WatchSamsung Gear S2Evolio X WatchVector WatchLG Watch UrbaneHuawei Watch
NotificariDaDaDaDaDaDa
Display38/42 mm color30,4 mm color46,5 mm color40,5 / 44 mm alb-negru33 mm color42 mm color
Designpremiumpremiumpremiumpremiumpremiumpremium
Autonomie18 ore48 ore48720 de ore24 ore36 ore
Functii smartDaDaDaLimitateDaDa
Pret1.999 lei1.599 lei349 lei1. 330 lei1.799 lei1.999 lei

ceasuri smart in 2015

Apple Watch 2015

Am interacționat destul de puțin cu ceasul Apple, în cardul unui eveniment local. Am avut o experiență proastă, deși sunt utilizator iPhone de mult timp. Mai mulți cunoscuți mi-au relatat experiențe relativ similare, de parcă ceasul nu ar fi versiunea finală sau softul n-ar fi final. Deocamdată nu am văzut nici măcar un utilizator Apple Watch fericit sau care să anunțe că abia așteaptă versiunea doi. Totuși, ceasul s-a vândut bine, este în top vânzări, inclusiv de Black Friday și Cyber Monday în SUA.

Rămân sceptic, dar apreciez unele funcții ale lui, precum măsurarea pulsului și alte funcții fitness. Are un ecran decent, fără a fi extraordinar, dar color și cu animații bune. Dar prețul este aproape prohibitiv. L-am găsit la aproape 2.000 de lei.

Samsung Gear S2

Sud-coreenii m-au invitat la lansarea Gear S2 și am fost de asemenea la evenimentul din România. Am văzut ceasul și am petrecut cu el două ore în total. Este convingător, are funcții bune, iar ideea cu cadrul rotativ este cea mai bună din 2015. Sistemul de operare mi s-a părut rapid, mai rapid ca cel folosit de Apple, dar nu este unul comun. Este un soft dezvoltat de ei pentru propriul ecosistem, iar asta se vede în lipsa de aplicații. Au totuși destul de multe opțiuni, monitorizează pulsul și pașii, are notificări, are fețe variate și există potențial pentru aplicații.

Ecranul este bun, dar este rotund. E mai ciudat să vezi poze, să citești sau să faci altele pe un ecran rotund. Autonomia e bună, relativ la competiție. Dar prețul este la ofertă de 1.599 de lei. Scump!

Vector Watch

Am văzut și Luna, ceasul rotund, apoi am testat Vector Meridian. Este un ceas care se bazează pe design și are ca funcție principală cea de ceas. Are ecran alb-negru și avantajul lui este autonomia mare, rezistă peste 30 de zile. Pe de altă parte, deocamdată nu este atât de smart. Nu erau disponibile decât câteva aplicații, nu are senzor de puls și nu poți accesa altceva pe ecran. Doar ceas și notificări. Mie personal mi se pare limitat și un ceas electronic cu funcții smart. Dar cu toate acestea are un preț de la 1.500 la 2.250 de lei.  Da, este românesc, da, admir inventatorii lui, finanțatorii și toată echipa. Dar vreau mai mult de la un smartwach. Chiar și banalul joc video care poate fi accesat pe ceas, chiar și ideea de a-l folosi ca hands-free, chiar și funcția de naviga cu el pe hărți digitale. Sunt multe, multe, care lipsesc de la Vector, dar oamenii îl laudă că este românesc.

Evolio X Watch

Există și un alt exemplu de ceas “românesc”, care are ca atuu prețul. Brandul autohton a adoptat o platformă smart dezvoltată de Mediatek, cu unul dintre cele mai mai mici procesoare din lume, dar și un sistem de operare special realizat. Ceasul arată bine, este premium, dar costă acum 349 de lei. Știe să măsoare pulsul, să numere pașii. Are notificări , are ecran color, autonomia este bună. Poți efectua apeluri vocale de el, poți răspunde cu SMS când nu vrei să răspunzi. De asemenea, este realizat din oțel, iar ecranul capacitiv 1.4 inch este acoperit cu Gorilla Glass 2.5. Sistemul de încărcare este cu un clip magnetic, are aplicații de comunicare, de fitness și sănătate, monitorizare somn, dar și telecomandă pentru smartphone să faci poze, aplicație de muzică, find my phone. Este compatibil cu orice smartphone, Android și iOS. Îl găsiți aici.

MyKronoz Zewatch 2

La polul opus, un ceas smart ieftin pe care vă recomand să îl ocoliți. Mykronoz Zewatch 2 a ajuns la mine chiar când eram entuziasmat de ideea de smartwatch și l-am tot butonat câteva săptămâni. Cotă vreo 550 de lei, are funcții smart, dar are o carcasă de plastic infect care te irită pe mână. Apoi, tehnologia Bluetooth este vreo generație mai veche pentru că pierde constant legătura cu smartphone și te trezești că nu a măsurat și sincronizat nimic de fapt. La fel, măsoară ca pași orice deplasare cu mașina sau autobuz, metro. Am aflat că am mers cu 50 de km/h. Această eroare am observat-o și la Vector Watch care îmi dădrea o medie de viteză de 37 km/h și zeci de mii de pași. M-am prins că era drumul pînă în Băneasa cu mașina mai târziu.
Pe scurt: evitați.

LG Watch Urbane

Am testat pe scurt ceasul LG, am citit recent că au avut probleme cu unele modele. Este aproape aceeași problemă ca mai sus. arată bine, este un ceas finuț și cu funcții smart. Arată bine la mână, știe să facă multe chestii, dar prețul său este 1.799 lei. Unii clienți nu vor comenta prețul, da este la nivel cu cel de la competitori, dar logic, nu are de ce să coste cât un smartphone.

Huawei Watch

Cel mai nou intrat pe segmentul ăsta este Huawei Watch, despre care v-am scris de la IFA. Producătorul chinez încearcă să se impună ca un mare jucător de nivelul Samsung sau LG și acest lucru se vede. Terminalele au o calitate excelentă, au investit în design, în cercetare-dezvoltare, în fiecare detaliu fie că vorbim de hardware, de finisaje sau de software. Ceasul arată bine, este versatil și are o mulțime de funcții smart. Totuși, când ajungi la preț, același nivel și chiar peste competiție: 1.999 lei.

Cred că smartwatch-ul se va impune în timp ca un accesoriu fashion/tech de care se va bucura toată lumea. Dar în același timp cred că smartwatch-ul va deveni un produs mass-market atunci când va ajunge la un preț corect. Și de asemenea să ofere cât mai multe dintre funcțiile smart disponibile, să fie util cu adevărat. Doar două-trei funcții smart nu pot să asigure succesul unui astfel de produs de nișă. Oricum, analizez ce se întâmplă în domeniu și promit că revin cu noutăți.