Ați experimentat stări de amețeală și oboseală în ultima perioadă? Eu da, dar măcar știu de la ce. Medicii documentează tot mai atent problemele de sănătate generate de tehnologie. Astăzi discutăm două mari teme: amețeala creată de conținutul digital și oboseala care vine de la problemele de somn cauzate de ecrane (telefon, tabletă, televizor).
stari de ameteala

Sursa foto.

Stări de amețeală inexplicabile

Tot mai mulți angajați care lucrează mult la computer, dar folosesc apoi și smartphone-ul și tableta, iar seara se uită la televizor, se plâng de amețeli inexplicabile și senzații neplăcute. Cercetătorii de la Coventry University au realizat un studiu pe tema asta și susțin că viteza mișcărilor de pe ecran – de la simplul scroll pe ecranul telefonului și pînă la grafica 3D din jocurile video – este prea mare pentru ochiul uman. Acest lucru generează stări de amețeală, dureri de cap inexplicabile altfel și stări de confuzie. Este practic o situație de confuzie datorită sistemului nervos, în timp ce simțurile spun creierului că stăm pe loc nemișcați, imaginile se mișcă pe ecran, iar ochii sunt fixați acolo, având senzația de mișcare în timpul acțiunii. Sunt momente în care creierul devine confuz, de aici și problemele menționate mai sus. Cei care au rău de mare sau rău în mijloacele de transport vor experimenta mai intens acest fenomen „digital motion sickness”.

Totuși, vor exista și utilizatori care nu sunt afectați prea tare de problema asta. Deseori sunt reacții de intensitate foarte mică pe care unii nu le vor simți ca stare de amețeală sau ca dureri de cap, iar micile momente vor trece neobservate fiind concentrați pe acțiunea respectivă. Nu au nici alte efecte deosebite.

 

Stare de oboseală inexplicabilă

La fel ca în cazul de mai sus, există tot mai mulți utilizatori care se plâng de probleme de somn cauzate de tehnologie. Se discută despre câțiva ani despre problemele astea, iar acum medicii propun să existe un mod special pentru utilizarea smartphone-ului sau a tabletei înainte de somn (bed mode). Problema este aceeași despre care s-a discutat la calculatoarele de birou sau chiar la iPad-uri ceva vreme: lumina albastră emisă de ecran. Se pare că lumina albastră creează probleme de vedere și probleme de somn pentru utilizatori. Nu trebuie folosit telefonul înainte de culcare, dar nici tableta, nici televizorului. Citisem mai demult că înainte de somn este ideală o lumină roșie sau portocalie în cameră.

Cei cu monitoarele au reacționat primii și avem pe piață monitoare fără lumină albastră. Genul SoftBlue de la Philips sau altele asemenea, protejează atât vederea, cât și somnul utilizatorilor. Problema este că producătorii de tablete sau smatphone-uri nu au încă soluția. Nici pe televizoare nu avem încă, probabil vor lansa în curând și vor fi modele scumpe. Am citit tot online că există niște ochelari cu lentile portocalii, care teoretic ar bloca lumina albastră, totuși, mi se pare bizar să stai prin casă cu ochelari portocalii. În US există chiar și becuri care nu emit lumină albastră, să îți pui măcar în dormitor așa ceva și să citești o carte înainte de somn. La noi, n-am auzit deocmdată.

Vă scriu despre asta pentru că pe mine mă afectează direct și am rezonat cu aceste articole, cred că ar trebui să le citiți cu toții. Vouă cum vi se pare, sunt probleme reale sau discutăm degeaba?