M-am bucurat să-l văd pe Steve Wozniak astăzi la evenimentul IAA Global din București. Înțeleg că după ce a terminat de vorbit și a fost aplaudat, după ce a plecat lumea acasă, a fost readus pe scenă, ceea ce mi se pare o jignire pentru cei care au plătit bilete să îl vadă. Evident, am ieșit din sală fiind un moment clar, resimțit de zeci de oameni atunci când discursul s-a terminat. Nu exista nicăieri în program o nouă sesiune.

steve wozniak apple sfaturi start up (1)

Unul din visele mele de jurnalist IT, care a făcut interviuri cu zeci de CEO printre care menționez aici Adobe sau Xerox (am vizitat inclusiv vizitat Silicon Valley sau PARC), era să fac un interviu cu Steve Jobs. Din păcate oportunitatea nu a apărut niciodată, iar visul nu s-a concretizat. În schimb am putut să-l văd în carne și oase pe Steve Wozniak, co-fondator Apple, chiar dacă nu am putut să-i iau interviu. Unele din lucrurile spuse de el par la prima vedere foarte banale, dar hei, poate că așa par și unele lucruri spuse de Steve Jobs. Dar când le treci printr-un filtru personal și le lași să se sedimenteze, o să vezi că sfaturile venite de la un astfel de om chiar contează.

Interviul pe scenă a fost realizat de ​Tom Standage, deputy editor si digital strategist la The Economist. Eu doar am extras ideile și le-am aranjat un pic altfel.

Sfaturile lui Steve Wozniak pentru start-up-uri

Construiește un produs pentru tine. “Asta am făcut eu sau Steve (Jobs), dar și Bill Gates sau Elon Musk”, spune Wozniak. Un produs simplu, dar cu stil, accesibil pentru oameni, dar care să aibă și ceva diferit de ceea ce există pe piață. Să rezolve o problemă concretă.

Motivație. Cei care vor să înceapă o afacere trebuie să aibă un “business drive”, precum avea Steve Jobs, să vrea să schimbe lumea, să facă ceva important, bun. Trebuie să acorde o importanţă mare marketingului (ce produs creez, ce specificaţii să aibă, cât să coste) şi să lucreze cu ingineri.

Viitor. Domeniile de viitor pentru cei din tehnologie sunt acum biotehnologia, genetica, inteligenţa artificială, robotica. A povestit că a construit un robot și că i-ar place să aibă unul care să îi spele mașina peste noapte, astfel ca dimineața să fie curată. Dar să facă asta la un preț accesibil și să poată fi cumpărat și folosit de oricine.

Do or do not, there is no try. Nu mai căuta să confirmi sau să infirmi idea, nu mai sta de vorbă despre ea, mergi mai departe, apucă-te de treabă și vei vedea pe parcurs dacă ai reușit sau nu. Important să faci acel lucru.

Ajutor de la alții. La momentul Apple II deja erau zeci de companii care își prezentau propriile produse pentru computerul Apple, lucru care a ajutat foarte mult la vânzarea acestuia.

Povești din istoria Apple

Sigur că poveștile privind istoria Apple sunt peste tot pe internet, inclusiv video pe Youtube dacă nu aveți răbdare. Dar una este când le citești sau le auzi și alta când ți le spune Steve Wozniak.

– Homebrew Computer Club era ceea ce numim astăzi un start-up, un club care reunea pasionați de tehnologie, care nici nu se gândeau ce revoluție va urma. “Făceam schimb de idei și discutam diverse aspecte ale tehnologiei. Schimbam impresii privind computerele, pentru mine a fost o inspirație”.

– după discuțiile de la club i-au devenit clare componentele pentru computer, ce piese să aleagă ca să fie accesibil și a construit primul computer accesibil.

– a doua idee care a transformat industria computerelor a fost abodarea gaming. Computerele erau atunci pentru calcule de inventar, calcule de stocuri, liste diverse. Dar ideea de a adapata computerul pentru jocuri arcade a fost genială și a asigurat succesul computerului pentru acasă.

– ideea limbajului de programare care permitea unui copil să scrie jocuri, BASIC, a fost revoluționară. Steve Wozniak a scris programul singur, experimentând acasă cu televizorul cu tub catodic.

– Apple 1, Apple 2, iPhone au fost produse revoluţionare, însă lucrul care i-a schimbat cu adevărat viaţa a fost App Store. Aplicaţii precum Uber, Airbnb şi altele.

– Apple Watch este gadgetul pe care l-a promovat în mod special, deși a spus că era foarte sceptic atunci când s-a lansat, acum este un utilizator constant. Pentru că nu mai scoate atât de des telefonul din buzunar.

– Apple este o companie responsabilă, pune mult preț pe datele utilizatorului, pe dreptul la intimitate, spre deosebire de Google sau Facebook care fac toți banii din datele utilizatorului, oferite de acesta deseori fără să știe despre asta.

P.S. știrea că Wozniak nu trece la iPhone X este un pic inflamată, pentru că el a spus clar că este foarte mulțumit de iPhone 8. Deci a trecut la cel mai nou iPhone, chiar dacă nu este X. De la 8 la X nu trece nimeni, așa ceva ar fi imposibil pentru orice fan Apple.

P.P.S am văzut la Pro TV că a discutat cu Andreea Esca: Apple îi va trimite lui Wozniak un iPhone X să vadă cum e 🙂

Sunt convins că au mai fost multe subiecte interesante. Dacă ați citit ceva demn de a fi preluat aici, lăsați-mi un comentariu.

Steve Wozniak a venit în România la conferinţa Globală IAA organizată sub tema “Creativity can Change the World”.

Galerie foto