Am primit la test de la e-acumulatori.ro unul dintre produsele lor pentru SOHO (small office / home office), respectiv Cyber Power Value 2200E, un UPS foarte puternic, fiabil și cu un preț bun. Nu am mai testat echipamente de acest gen, dar am utilizat la birou și înțeleg foarte bine necesitatea lor. De fapt, nu este nimic complicat.

Una din cele mai frecvente greșeli pe care le fac companiile mici și medii – cu efecte serioase și costuri mari – este să ignore nevoia de protecție a echipamentelor electronice față de variațiile de tensiune. Românii investesc în general mulți bani în dispozitivele hardware necesare afacerii și trec cu vederea UPS-urile, care pe de-o parte asigură energia electrică în caz de întrerupere la Enel, iar pe de altă parte protejează aceste echipamente și gadgeturi electronice utilizate de eventualele fluctuații de tensiune.

Cele mai mari costuri legate de un produs UPS sunt generate de consumul în stand by. La acest model, costurile aceastea sunt diminuate foarte mult pentru că în stand-by consumul este de 7,5w/h, lucru care a făcut ca produsul să ajungă în top trei pe piața americană, unde oamenii sunt mult mai atenți la astfel de detalii când vine vorba de o achiziție.

Cam la fel se întâmplă și acasă, televizoarele de ultimă generație și computerele de gaming costă mult, dar utilizatorii lor ignoră necesitatea unui UPS și în general se mulțumesc să-și verse nervii pe furnizor și atât. Și vom vedea noi probleme odată ce începe perioada de vară și toată lumea pornește aerul condiționat.

Cyber Power Value 2200E
Cyber Power Value 2200E

Rostul unui UPS

În orice situație o întrerupere de curent este supărătoare, mai ales dacă ai un desktop, o stație de lucru, un server de rețea pentru imprimante și așa mai departe. Sunt multe echipamente care nu dispun din start de protecție și poți pierde fișiere importante sau poți pierde timp. Dacă lucrezi la editare video, ai un proiect in CAD, tocmai scrii un e-mail și pierzi dintr-o dată totul. O închidere bruscă poate afecta sistemul de operare, aplicațiile utilizate sau activitatea din rețea. Chiar și acasă dacă descarci un film, dacă ai IPTV, ce să zic, chiar dacă ai router și decodor TV în priză este enervant să se închidă brusc.

Un UPS rezolvă toate aceste probleme și îți economisește timp, oferă angajaților mai multă productivitate și protejează investiția făcută în celelalte echipamente hardware. Pentru companii, cred că cea mai mare problemă o poate da defectarea un HDD. Da, poate părea neobișnuit, dar problemele cu rețeaua de energie ar putea afecta și HDD-urile cu datele sensibile ale companiei.

Una din funcțiile puțin cunoscute și care merită subliniate pentru aceste UPS-uri o reprezintă reducerea facturilor la curentul electric al utilizatorului. Producătorii susțin că se poate reduce factura la curent cu pînă la 75% folosind acest produs fata de produsele sinilare, care au un consum in stand by de peste 35w/h. Include un regulator de tensiune și permite protejarea computerelor, a telefoanelor / faxului, dar și a modem-ului și a echipamentelor de rețea. De asemenea menține activ decodorul de televiziune de exemplu dacă pică curentul tocmai când este un meci de fotbal…

Cyber Power Value 2200E
Cyber Power Value 2200E – mufe si conectica

Cyber Power Value 2200E

Modelul primit la test, Cyber Power Value 2200E este unul accesibil pentru birouri mici, dar am să testez în curând și echipamentele lor mai avansate, pentru companii. UPS-ul dispune de un LCD – un ecran care arată starea bateriei – nivelul de încărcare – cât mai rezistă – voltaj și eventual dacă este programată să se închidă sau altele asemenea. Modelul vine în plus cu o aplicație software compatibilă cu Windows care permite integrarea notificărilor direct în sistemul de operare, despre care am să vă povestesc separat.

Cyber Power Value 2200E suportă un voltaj de 160 pînă la 265V, adică fluctuații serioase, iar ca frecvență de la 47 la 63Hz. El scoate pe partea cealaltă 230V cu o fluctuație de +/- 10% și o frecvență de 50 sau 60 Hz, în funcție de utilizare.

Echipamentele care folosesc aceste UPS-uri beneficiază de asigurare de 50.000 de euro – dacă în funcționare se defectează din cauza UPS-ului, primiți banii.

Modelul include alerte audio, pentru că s-ar putea să nu vă dați seama că a picat curentul. Astfel, piuie când preia sarcina, dar și când se termină energia sau are prea multe echipamente de susținut (overload). Mi se pare interesant faptul că include și o aplicație dedicată.

Aplicația software disponibilă pentru acest produs – PowerPanel Personal Edition – este realizată de companie și permite controlul și monitorizarea UPS-ului. Știe să salveze toate datele de pe computer și să închidă sistemul dacă s-a întrerupt curentul și bateria este pe terminate.

Are notificări inteligente ca la Windows, care te anunță dacă s-a înterupt curentul și multe alte asemenea beneficii. Am găsit produsul online la un preț de 1.250 de lei, ceea ce mi se pare foarte ok pentru IMM-uri mai ales dacă ne gândim la reducerile de consum la factura de curent.

Cyber Power Value 2200E
Cyber Power Value 2200E

Concluzii

Cyber Power este un producător american independent cu o reputație impecabilă, care este pe piață din 1997. Compania este specializată în echipamente fiabile și cu tehnologie avansată, dar cu un preț de achiziție foarte bun. Nu am mai testat pînă acum produsele lor, dar tot ce am citit online relevă o calitate foarte bună și un preț excelent.

Trebuie spus că, atunci când achiziționați un UPS nu este recomandat să țineți cont doar de preț sau doar de brand sau să vă bazați pe echipamente care nu pot susține întreaga nevoie de energie. Mai bine luați un produs un pic mai performant decât o chinezărie care să se strice odată cu celelalte echipamente atunci când există probleme în rețeaua electrică. Mai bine să aveți un produs un pic mai performant care să facă față oricărei situații.

Pagina produsului este: http://www.e-acumulatori.ro/ups-calculatoare/ups-cyber-power-pr2200elcdrtxl2u-line-interactive-2200va-1650w-avr-lcd-display-10-iec-outlets-usb-serial-port.html

Cyber Power Value 2200E  -3