Țara lui Andrei este unul din cele mai reușite produse CSR din România, asta pe de-o parte datorită echipei extraordinare, dar și datorită faptului că au acest mecanism deschis prin care ideile cele mai bune pot fi și puse în practică. Eu am o idee vagă a unui proiect de responsabilitate care s-ar putea face în România, dar oricine are astfel de proiecte poate lăsa un comentariu la acest articol și vă asigur că va fi citit de cine trebuie.
Oricine poate înscrie propriul proiect aici, pînă pe 24 iunie.

tableta copii

Ideea mea

Spre deosebire de mulți părinți din România, eu cred că echipamentele inteligente – computere, laptopuri, tablete, smartphone-uri – pot ajuta în educația copiilor. De-aia vreau să trimit ideea mea cu ceva în plus. Sunt zeci de studii care arată că educația asistată de computer dă rezultate foarte bune, că studiul pe tablete e mai plăcut pentru elevi, că jocurile video îmbunătățesc gândirea, reacțiile, capacitatea de socializare. Într-adevăr, dacă lași copiii să stea pe Youtube și Facebook, asta nu-i va ajuta cu nimic în viață. Pot pierde timp cu tableta, telefonul sau utilizând jocuri video? Desigur, pot pierde vremea la greu. Pot fi stresați, violenți și pot ajunge la ADHD? Cu siguranță dacă sunt nesupravegheați! Dar dacă există cineva care să se ocupe de ei, pot învăța, pot avea jocuri educaționale, pot realiza jocuri de inteligență care stimulează mintea.

Aș face un club de „Smart Gaming”, un loc unde copiii care nu au gadgeturi acasă le pot descoperi. Aș aduce tablete și smartphone-uri de ultimă generație, PC-uri de gaming și console de jocuri – și aș selecta cu mare grijă aplicațiile utilizate și jocurile alese astfel încât copiii să se deprindă cu utilizarea tehnologiei și să învețe ceva util. Sunt zeci de lecții virtuale dezvoltate de companii software autohtone, există povești în format digital la care mulți copii s-ar uita cu gura căscată, există jocuri cu teme școlare și așa mai departe. Iar deprinderea cu gadgeturile îi va face mai atenți la lecție și mai doritori să învețe lucruri noi.

Chestia asta s-ar putea face foarte ușor mai ales în București. S-a văzut deja succesul imens al Coder Dojo în care deja vorbim de programare și lucruri mai avansate și care deja a născut alte și alte proiecte. Un astfel de proiect ar ajuta mult fiecare oraș din țară, pentru ca nivelul educației să crească, elevii să fie mai bine pregătiți și așa mai departe.

Uite, vedeți poveștile din Estonia – care au intodus programarea și alte studii high-tech în școala generală și au rezultate excelente. Cred că tehnologia ne poate ajuta mult, chiar și în educație.

Dacă vi se pare interesantă ideea sau aveți alte idei similare sau, de ce nu, dacă sunteți contra acestei idei, aștept comentariile voastre!