Am făcut și un top al telefoanelor de gaming lansate în 2018. Am să fac acest top în fiecare an de-acum. Nu sunt foarte multe modele, dar pasionații de jocuri video au de ce să se bucure. Sunt adevărate alternative la Note 9, Mate 20 Pro și celelalte flagship-uri. Au atuuri speciale pentru gameri, dar au și costuri mari. Le trecem pe toate în revistă.
Merită să mai citiți pe blog:
De ce telefoane de gaming
Fenomenul gaming a schimbat profund industria computerelor și va influența acum și industria smartphone. Ceea ce părea la început doar un moft al copiilor răsfățați s-a transformat într-un trend care a schimbat pînă la urmă toată industria. Pe măsură ce piața s-a saturat, vânzările de computere și laptopuri s-au plafonat și nu mai exista loc de creștere. Însă cei care s-au orientat primii spre sisteme de gaming au reușit atât să facă vânzări mai mari, cât și să vândă la prețuri mai mari decât competiția. Pentru că gaming înseamnă performanță și la jocuri contează fiecare secundă, oamenii investesc mai mult pentru un PC de gaming sau un laptop dotat pentru jocuri video, decât pentru unul de birou. Iar acum majoritatea produselor noi includ ceva de gaming. Fie design de gaming, fie hardware de gaming, fie bonusuri pentru gaming…
Piața smartphone a ajuns în ultimul an la plafonare. Apple și Samsung nu mai vând ca în anii trecuți, este adevărat, încă mai crește Huawei, crește Xiaomi, crește Oneplus, dar bazat strict pe telefoane mai ieftine. Restul stagnează și vor descoperi și ei curând această nișă: smartphone de gaming. Razer au lansat primul model anul trecut. Cu un brand foarte puternic în zona de jocuri video, Razer au intrat pentru prima dată pe piața smartphone. Încasările lor în primul an au crescut cu 400% pe divizia care a include telefoanele. În plus, au creat o efervescență pe piață.
Asus vine în premieră cu al său RoG Phone, telefon care este cel mai important model de gaming în 2018. Huawei intră pentru prima dată pe nișa de gaming cu un model dedicat. Xiaomi a lansat anul ăsta două modele de gaming. Razer și-a prezentat al doilea model, deci merg mai departe. Iar alte branduri încearcă și ele poziționarea aici. Deja am citit zvonuri despre un telefon de gaming Samsung, dar nu a apărut nicio confirmare oficială încă.
Este adevărat. iPhone XS Max este cel mai performant smarpthone la capitolul jocuri. Este mult mai scump și nu a fost niciodată poziționat ca telefon pentru jocuri însă. La fel și Note 9, Mate 20 Pro, OnePlus 6T. Ele sunt performante și puternice, dar nu sunt telefoane pentru gaming. În general modelele gaming vin atât cu design special, cu funcții dedicate de gaming, detalii tehnice precum refresh-ul ecranului, cu accesorii pentru jocuri video sau pur și simplu cu jocuri video la ofertă specială.
Fornite și PUBG Mobile au făcut mult pentru industria de gaming pe Android care era dominată de jocuri precum Angry Birds sau Ca ndy Crush. Acum știm că există cam 150 de milioane de utilizatori Fortnite pe iOS și Android, iar probabil că PUBG Mobile atinge și el câteva zeci de milioane. Și mai sunt și alte jocuri pentru că grafica și capacitățile oferite de terminalele smartphone de ultimă generație a atins aproape nivelul de pe PC.
Precizări privind clasamentul
- acesta nu este vreun clasament realizat de vreun institut de cercetare pe baza unor criterii standard. La peste jumătate dintre telefoane nici nu am avut acces. Cei de la Razer de un an promit că vor trimite telefoane la test, dar preferă să le dea unora drept cadou sau giveaway. Probabil e vorba de agenția locală, cei de la companie habar nu au. Xiaomi tot nu e oficial în România, iar magazinul de la Sibiu este un importator, dar nici el nu trimite terminale la test. Am cerut și la Orange telefoane Xiaomi, nu au trimis nimic.
- ZTE au telefoane foarte bune și au lansat și modelele de gaming de mai jos, dar nici ei nu vin oficial pe piața din România. E păcat pentru că brandul e foarte cunoscut și sunt convins că unii și-au cumpărat și din China.
- Vivo este un brand la fel de mare precum Xiaomi, dar nici ei nu au deschis încă în România. Sigur, piața de la noi este relativ mică, dar va fi de ajuns să facă magazine europene și să ofere garanție valabilă în toată Uniunrea Europeană și vânzările lor vor crește automat și la noi.
- Honor se poziționează tot mai mult ca brandul ideal prin raportul calitate / preț. Pentru cei care nu vor fițe, dar vor să aibă performanțele și dotările unor telefoane de fițe. Sigur, probabil nu au camere foto Leica sau poate au bateria un pic mai mică uneori, dar în rest sunt telefoane Huawei la fel de bune, iar prețurile sunt excelente.
- Nu am găsit anul acesta mai mult de 11 modele și le-am ordonat după interesul arătat față de gameri, nu neapărat după performanță sau după preț. Sunt și modele mai vechi în acest clasament tocmai pentru că am vrut să fiu sigur că sunt doar telefoane de gaming aici.
- aștept de la voi comentarii, sugestii, ce modele meritau menționate și care nu.
Top smartphone de gaming
1) Asus ROG Phone a fost surpriza acestui an, sincer mă așteptam cumva să lanseze așa ceva, dar nu eram convins că va fi gata anul ăsta. Dar când am văzut lansarea oficială am înțeles că este cel mai important telefon de gaming posibil. Este singurul care are procesorul Qualcomm Snapdragon 845 la frecvența maximă disponibilă, 2.96 GHz, oferind o performanță peste rivali. Este singurul model cu un ecosistem de gaming complet. Sunt aproape zece accesorii diferite de gaming. Are consolă portabilă cu ecran și baterie integrată. Are un sistem unic care permite afișarea pe un ecran fără pic de lag. Are de asemenea controller dedicat pentru jocuri precum Fortnite și PUBG Mobile. Are sistem de răcire dedicat pentru performanțe maxime în jocuri. Vine cu un dock care transformă telefonul în consolă de jocuri dedicată. Este practic un cadou de vis pentru orice pasionat de jocuri. Da, este scump, costă cu toate accesoriile cât un iPhone XS Max, dar vine cu toate aceste ingrediente strict necesare pentru o experiență de gaming. Sunt și alții care au accesorii, dar niciunul atât de complex. Jocurile pe Android au evoluat foarte mult, iar pe viitor vom vedea tot mai multă efervescență pe cea mai populară platformă mobilă din lume. De aceea cred că merită sincer locul unu în clasament.
Avantaje:
- Snapdragon 845 dus la frecvența maximă;
- set de accesorii complet pentru gaming;
- ecran cu refresh rapid și caracteristici premium;
- sunet de gaming;
- folosește sistemul de culori Aura Sync;
Dezavantaje:
- rămâne destul de scump;
- nu avem o promisiune fermă de actualizare pentru Android;
Asus ROG Phone are cam tot ce-ai putea dori de la un telefon de gaming și nici n-ar fi putut face altceva anul acesta. Apple și Huawei au propriile procesoare dezvoltate in-house, dar Asus a trebuit să lucreze cu același procesor precum toți rivalii și tot au reușit să facă ceva interesant. Iar prețul fără accesorii este comparabil cu alte flagship-uri de top. Desigur, ar fi păcat să cumperi așa ceva fără restul de accesorii. Nu a ajuns încă la review în ciuda promisiunilor. Dar puteți vedea un video cu prima întâlnire.
2) Huawei Mate 20X este primul telefon dedicat segmentului de jocuri video lansat de compania chineză. Ei au descoperit acest segment probabil datorită vitezei cu care a intrat Xiaomi în zona asta și din câte văd și cei de la ZTE au făcut al fel. Dar telefonul nu este disponibil oficial în România. Probabil poate fi cumpărat din China, dar fără să beneficiați de reparații locale dacă este cazul.
Are procesorul puternic Kirin 980, realizat pe 7 nanometri, mai puternic decât Snapdragon 845 la toate capitolele, are procesor grafic Mali-G76, suportă memorii 2.133 Mhz LPDDR4X. Comparat cu GPU de la Kirin 970, puterea de procesare crește cu 40%, dar eficiența energetică este de 178%. Jocurile pe Kirin 980 ating 60fps-uri, iar pe Snapdragon 845 abia 35-37 de fps-uri. Consumul de energie este mult mai mic. Are și modul GPU Turbo special precum Fortnite sau PUBG pentru a atinge și mai multe fps-uri și o reducere mai mare a consumului de energie.
Avantaje:
- Kirin 980 pentru putere maximă;
- Android 9.0 Pie;
- ecran AMOLED;
- baterie relativ ok;
- GPU Turbo;
Dezavantaje:
- nu vine oficial în România;
- nu există promisiune fermă de actualizare pentru Android;
Mate 20X este cu siguranță un model de urmărit pe viitor. Era și cel mai ieftin din seria Mate 20, performant, dar foarte mare și cu un ecran slăbuț. Da, probabil atacă segmentul gaming doar pentru a avea o prezență clară acolo. Pe viitor poate vor studia mai bine piața și vor aduce mai multe atuuri pentru acest telefon. Probabil generația următoare va fi făcută cu detalii specifice comunității de gaming, de la design pînă la tehnologii noi.
3) Xiaomi Black Shark Helo este la ora actuală cel mai bun telefon al lor din seria de gamig. Au lansat două anul ăsta, unul este mai jos în clasament. Lansat în octombrie, modelul Helo este un pic actualizat. Îmi place cum arată, are dotări bune, preț echilibrat. Dar nu aduce foarte multe noutăți comparat cu modelul anterior. Are atuurile lui, ecran de 6.01 inch FHD+, un AMOLED ok, procesor Snapdragon 845, variante cu 6/8 sau chiar 10 GB de RAM. Modelele entry au 128GB și cel de top are 256 GB, prețul pornește de la 500 de euro. Dar nu se găsește oficial la noi și trebuie luat din China sau de la magazine chineze care au depozite europene pentru a evita taxele suplimentare. Iar garanția depinde de ei.
Avantaje:
- design bun;
- ecran mai mare pentru gaming;
- baterie mare;
- răcire cu lichid;
- controllere de gaming;
Dezavantaje:
- nu vine oficial în România;
- nu există promisiune fermă de actualizare pentru Android;
Nu am prea găsit review-uri cu acest model, dar cele cu Black Shark erau entuziaste și probabil este și el o variantă destul de bună. Totuși, sunt curios dacă cineva din România ar cumpăra acest model, care altfel arată foarte bine ca specificații și raport calitate/preț. Lăsați un comentariu dacă vă gândiți la așa ceva.
4) Razer Phone 2 pare să fie destul de popular, mă rog, este cunoscut pracftic doar de cei pasionați de tehnologie și cei care urmăresc site-uri de nișă precum Zona IT , Playtech sau blogul meu. Nu prea este prezentat prin ziare sau alte medii. Nu știu dacă a fost la Buhnici, e posibil. Razer Phone 2 este un adevărat flagship, oferă performanță maximă pentru gamingul pe mobil. Procesorul Qualcomm Snapdragon 845 și procesorul grafic Qualcomm Adreno 630 (GPU) fac față cu brio la cele mai solicitante aplicații, performanța lor fiind îmbunătățită și mai mult de sistemul de răcire Razer bazat pe camere de vaporizare. Include suport pentru tehnologia Razer Chroma, sistem de iluminare RGB.
Noul Razer Phone 2 a obținut și încadrarea IP67, fiind rezistent la apă și la praf. Razer Phone 2 dispune de un ecran cu diagonala de 5.7 inch echipat cu tehnologia UltraMotion IGZO, care oferă un refresh de 120 Hz, dar și un touch sampling 120 Hz. Ceea ce văd utilizatorii pe ecran este exact ce vor atinge. Noul ecran este cu 50% mai luminos decât cel al primului Razer Phone.
Avantaje:
- procesor de top;
- ecran special pentru gaming;
- baterie mare;
- răcire specială;
- încărcător wireless cu Razer Chroma
- controller pentru gaming;
Dezavantaje:
- preț apropiat de 4.000 de lei;
- nu există promisiune fermă de actualizare pentru Android;
Cum spuneam, am cerut modelele la test, dar în ciuda promisiunilor nu au ajuns la mine. Poate la următoarea generație, mai vedem.
5) Nubia Red Magic Mars este un produs al ZTE, care face terminale foarte competitive și ar trebui să fie măcar la nivelul Huawei, dar nu sunt deocamdată orientați spre piața din Europa. Deși se găsesc prin diverse magazine, inclusiv cele cu depozit european, nu au reprezentanțe oficiale și nu comunică oficial, astfel că brandul este puțin cunoscut. Nubia au avut tot timpul modele de top care concurează cu seriile P sau Mate, Galaxy S sau direct iPhone dacă vreți. Dar sunt tot orientate mai mult spre cunoscători, iar majoritatea s-au mutat acum spre OnePlus sau Xiaomi, iar ZTE au scăzut în preferințe. Red Magic Mars este o reacție la Black Shark Helo, este a doua ediție a aunui model similar lansat anterior. Are design de gaming special, are dotări hardware bune, are inclusiv butoane touch pentru jocuri video, poziționate ca la controller. Și un preț bun per total. Cam 450 de euro, depinde de magazin.
Avantaje:
- design de gaming;
- Android 9.0 Pie;
- baterie mare;
- răcire specială;
- sunet DTS 7.1 și 3D Surround;
Dezavantaje:
- nu vine oficial în România;
- nu există promisiune fermă de actualizare pentru Android;
Nu avem foarte multe detalii despre el și nu a prea fost testat. Se pare că are senzori pe marginea telefonului, care pot fi mapați să tragă, ca și cum ai ține controllerul în mână. Nu sunt sigur că e foarte comod de ținut așa, mai vedem când apar review-uri complete.
6) Xiaomi Black Shark – prima versiune, a fost lansată în aprilie 2018, deci nu sunt foarte multe diferențe față de modelul Helo listat mai sus. Cred că principala diferență stă în ecranul de 5.99 inch IPS LCD și apoi au trecut la cel de 6.01 inch AMOLED. Prima versiune nu avea decât variante de 6GB / 64GB și 8GB RAM și 128GB stocare, nu ajunseseră încă la 10GB de RAM ca la modelul actualizat. În rest este cam același telefon, procesor similar, baterie similară, camere foto similare. Este posibil la răcire să mai fi lucrat, iar asta contează când telefonul se încinge de la jocuri.
Avantaje:
- design de gaming;
- baterie mare;
- răcire specială;
- controller pentru gaming;
- preț foarte bun comparat cu alte modele;
Dezavantaje:
- nu există promisiune fermă de actualizare pentru Android;
Din cauză că au lansat deja noua generație, disponibilă de asemenea la preț bun, cei de la Xiaomi au scăzut prețul la acest model, iar Black Shark este acum pe la 2.000 de lei, aproape cel mai accesibil din lista asta. Nu cred că este un telefon rău, din contră, prin raportul specificații și preț pare foarte ok.
7) Razer Phone este primul telefon de gaming declarat oficial, făcut de o firmă specializată în accesorii de gaming, pe baza dorințelor pasionaționlor de jocuri. Chiar dacă nu era un brand cunoscut pentru telefoane, Razer este un brand foarte iubit de gameri și pasionați de jocuri video. Fac accesorii excelente, fac laptopuri, au dat tonul la telefoane de gaming. Din punctul meu de vedere sunt pionieri în acest domeniu. Modelul inițial a scăzut în clasament doar datorită apariției noii generații, cu dotări mai bune.
Razer Phone are un display de 5.7 inch WQHD (2560×1440 pixeli) IGZO cu rată de refresh 120Hz, plus mai multe nuanțe de culori datorită Wide Color Gamut (WCG). Pentru performanțe maxime, telefonul are procesorul Qualcomm Snapdragon 835 cu 8GB de RAM, iar stocarea internă este de 64GB, cu slot pentru carduri de memorie microSD. Telefonul are cameră foto duală pe spate, cu senzori de 12 și 13 megapixeli, cu lentile diferite, una wide, alta de zoom optic. Camera foto frontală pentru poze selfie este de 8 megapixeli.
Razer Phone are difuzoare stereo care redau mai bine sunetul din jocuri și tehnologie audio certificată DAC. Bateria integrată este de 4.000 mAh, pentru autonomie un pic mai mare, iar tehnologia fast-charging este Qualcomm 4.0.
Avantaje:
- design de gaming;
- baterie mare;
- răcire specială;
- controller pentru gaming;
- jocuri video dedicate disponibile cu el;
- preț foarte bun comparat cu alte modele;
Dezavantaje:
- este acum depășit de generațiile mai noi;
- nu există promisiune fermă de actualizare pentru Android;
Razer Phone a deschis direcția și a arătat ce se poate face. Următorul pas va fi să vedem tot mai multe jocuri video disponibile pe mobil și tot mai multe telefoane capabile să ofere ce oferă o consolă de jocuri. Probabil vor concura direct cu sistemele de tipul Nintendo Switch și vor scoate din joc proiectele Sony de a reveni cu un PSP. Poate cu un Xperia Gaming Phone. Altfel ar avea slabe șanse să mai cucerească publicul mai tânăr.
8) Nubia Red Magic este primul model din seria gaming al celor de la ZTE. Are un ecran de 6” cu rezoluție Full HD+, cu rată de refresh de 60 Hz, spre diferentă de ecranul QHD la 120 Hz de la Razer. Chipset-ul folosit este modelul de anul trecut de la Qualcomm, Snapdragon 835, în timp ce configurațiile hardware care vor fi disponibile vor oferi fie 6 GB RAM și 64 GB stocare, fie 8 GB RAM și 128 GB stocare. Acumulatorul de 3.800 mAh. Mai mult ca sigur din cauza acestor dotări au trecut și ei la noua generație odată cu lansarea Red Magic Mars.
Avantaje:
- design de gaming;
- baterie mare;
- preț foarte bun comparat cu alte modele;
Dezavantaje:
- este acum depășit de generațiile mai noi;
- nu există promisiune fermă de actualizare pentru Android;
Repet, este păcat că ZTE nu vine oficial cu telefoanele în România. Au un birou foarte puternic aici, dar axat numai pe rețelistică și dacă nu vor avea contracte 5G situația ar putea deveni foarte rapid una destul de proastă. Compania a suferit anul acesta după ce a fost aproape interzistă în SUA, cât pe-aci să dea faliment. Zona de smartphone ar putea resuscita afacerile companiei, iar Nubia este un brand destul de cunoscut.
***
În ultima parte a clasamentului sunt telefoane gaming-wannabe, care și-ar dori să fie de gaming sau sunt terminale de gaming buget, pentru cei care nu au resursele necesare. Sunt doar trei, dar explic la fiecare de ce le-am listat în acest clasament general.
9) Vivo V11 este un smartphone decent, dotat bine, cu preț bun. Dar vine cu o tehnologie specială pentru jocuri video. Procesorul este Qualcomm Snapdragon 660, care este al doilea după 845, însă pe zona de mid-range, cu RAM și stocare suficientă. Modul special se numește Jovi Game Mode. Se activează după ce ai instalat un joc și apare opțiunea de a utiliza acest mod. Sunt câteva funcții interesante, una care ține jocul activ chiar dacă se închide ecranul, alta blochează apelurile sau notificările de tip pop-up și așa mai departe. Nu este o optimizare pentru joc ci mai degrabă pentru experiența de gaming, să te poți bucura liniștit de joc. Iar Snapdragon 660 duce majoritatea jocurilor video.
Avantaje:
- mod special de gaming;
- preț foarte bun comparat cu alte modele;
Dezavantaje:
- detalii tehnice medii;
- nu există promisiune fermă de actualizare pentru Android;
Vivo este un brand nou și nu s-au chinuit să comunice prea tare, așa că nu este prezent oficial la noi. Dar tind să cred că vor ajunge și la piața europeană dacă vor să fie relevanți la nivel mondial. Deocamdată v-am prezentat un model mediu al lor, dar pe viitor poate vom vedea flagship-uri interesante.
10) Honor Play a fost lansat cu dotări bune, care constituie un mix între Huawei P20 și Huawei Mate 20 Lite. Are ecranul mare de la 20 Lite, dar procesor și dotări hardware de P20. Este practic mai mult decât un midrange. Procesorul este cel de anul trecut, Kirin 970, dar are noul mod de gaming GPU Turbo dezvoltat de Huawei și care oferă avantaje pasionaților de jocuri video. HiSilicon Kirin 970 este un procesor care a concurat cu succes Snapdragon 845 și Exynos 9810, deci nu putem spune sub nicio formă că este slab, este foarte performant. Iar telefonul este foarte bun ca preț, ca raport calitate/preț.
Avantaje:
- GPU Turbo pentru gaming;
- preț foarte bun comparat cu alte modele;
Dezavantaje:
- depășit de competitori;
- nu există promisiune fermă de actualizare pentru Android;
Honor Play este alegerea pentru cei fără buget, poate cel mai performant telefon pentru cei care nu au măcar 2.000 de lei buget. Mai este Pocofone F1, de la Xiaomi, dar el a fost în clasamentul Top Telefoane și nu am să-l pun aici. Măcar Honor Play are ceva dedicat pentru gaming, modul GPU Turbo.
11) Oppo R17 Pro este un smartphone puternic și cu un preț bun și are de asemenea funcții speciale pentru gaming. Nici Oppo nu a fost activ pe piața europeană sau la noi, dar telefoanele se găsesc prin diverse magazine. Pentru acest model au dezvoltat tehnologia Oppo Hyper Boost, care este comparată pe diverse bloguri cu GPU Turbo de la Huawei. Practic permite jocurilor video să ruleze mai fluent, la mai multe FPS-uri decât pe soluțiile oferite de rivali. Ceea ce este un lucru bun.
Compania a colaborat special cu dezvoltatorii de jocuri, cu Tencent, Netease și a testat motoare de jocuri precum Unreal, Unity sau Cocos pentru a rula mai eficient pe telefoanele sale (detalii). Oppo R17 Pro este construit în jurul unui chipset Qualcomm Snapdragon 710 (octa-core până la 2,2 GHz, nuclee Kryo), cu 8 GB RAM și 128 GB stocare. Are display AMOLED de 6,4 inch și 2340 x 1080 pixeli (aspect 19,5:9). Camera foto frontală are senzor de 25 megapixeli, în timp ce pe spate avem un sistem de trei camere: senzor de 12 megapixeli, unul de 20 megapixeli, iar al treilea senzor este un 3D TOF, cu funcții de scanare. Bateria are 3.700 mAh. Este un model foarte interesant și sunt convins că vor ajunge curând și în România.
Avantaje:
- Oppo Hyper Boost;
- preț foarte bun;
Dezavantaje:
- nu este oficial la noi;
- nu există promisiune fermă de actualizare pentru Android;
Oppo este un brand interesant și sper că vom vedea curând prezențe mai clare în Europa și în România. Rămâne de văzut.
Alternative normale
Evident, nu ai nevoie de telefon de gaming pentru jocuri video. Știm cu toții că prima dată au fost smartphone-urile puternice și apoi a apărut nișa de gaming. De aceea, telefoanele mass-market cu dotări de top vor fi totdeauna perfecte pentru jocuri.
- iPhone XS Max este la ora actuală cel mai puternic smartphone din lume. Bate modelele Android în cam toate clasamantele de performanță. Este considerat de mulți ca telefonul pentru copii pentru jocuri, iar grafica de pe iOS este cu o clasă peste Android în continuare. Da, este foarte scump și este telefonul celor bogați, care nu au griji în legătură cu bugetul familiei. Dar este în același foarte puternic și cu siguranță cu un pas înaintea modelelor Android. Sunt convins că există accesorii de gaming dezvoltate de parteneri pentru Apple nu a dus niciodată lipsă de așa ceva.
- Huawei Mate 20 Pro are cel mai puternic procesor dintre telefoanele cu Android, este practic următoarea generație și singurul care se apropie de iPhone XS Max, deși la distanță. Are accelerator grafic din noua generație și de asemenea modul GPU Turbo pentru jocuri. Pe scurt, este un telefon de gaming la fel de bun ca toate cele din clasament. Desigur, pentru el este mai greu să găsești accesorii dedicate, dar cred că puteți folosi controller de Playstation și cu acest model, prin Bluetooth.
- Samsung Galaxy Note 9 este foarte ok. Eu mă joc și PUBG și Fortnite, nu am probleme sau lag, se mișcă totul perfect. Este un smartphone puternic și compatibil cu toate jocurile video de ultimă generație. Da, a fost nebunie cu acel skin și V-Bucks pentru Fortnite, ceea ce ne arată că există un mare potențial pentru zona de gaming.
Cam asta a fost cu top smartphone de gaming 2018, aștept mesaje de la voi dacă am uitat ceva sau meritau menționate și alte modele.