Țineam în debara un telefon cu ecranul crăpat, care stătea pur și simplu degeaba. L-am dus la Service Center-ul Orange, unde a fost rapid reparat. Va fi acum folosit la maximum, iar în clipul de mai jos am redat experiența avută.


Un studiu arată că 50% dintre români au telefoane mai vechi pe care le depozitează în casă. În condițiile în care un procent semnificativ din emisiile de dioxid de carbon (CO2) ale industriei digitale sunt legate de procesele de producție a echipamentelor, respectiv a telefoanelor, Orange invită clienții să reflecteze asupra modului în care pot acționa în mod concret pentru a reduce din impactul asupra mediului, prin obiceiurile lor de zi cu zi, prin modul în care se raportează la obiectele, produsele și serviciile pe care le utilizează.

Orange are mai multe programe și inițiative concrete pentru a oferi telefoanelor o nouă viață, încurajând returnarea acestora prin programele de Buy-Back, reciclarea sau repararea acestora precum și achiziționarea de telefoane recondiționate. O să discutăm în detaliu despre acestea într-un episod separat.

Operatorul a lansat recent o întreagă campanie de conștientizare cu privire la impactul echipamentelor digitale asupra mediului. Aceasta face parte din seria de promisiuni ale Grupului Orange față de mediu.

Sfatul și îndemnul meu este să duceți telefoanele vechi la reciclat și să luați vouchere Orange pentru ele. Iar telefoanele care merită reparate să le rezolvați și să faceți pe cineva fericit. Dacă nu vă place modelul actual, încercați și opțiunile de Buy Back.