Televizoarele anului 2015 nu mai aduc ca atuu calitatea imaginii, rezoluția sau capacitatea 3D, ci anul acesta bătălia cea mare se dă între diversele platforme Smart TV, fiecare producător alegând o altă soluție, aparent. Cel puțin liderii industriei, cei care impun și tendințele în piață.
Samsung trece la Tizen
Așa cum v-am scris live, Samsung a lansat o nouă tehnologie video, SUHD, o rezoluție mai mare decât cea UltraHD (3840 x 2160 pixeli). A anunțat și UHD Alliance, un parteneriat pentru conținut 4K și 8K care să fie folosit pe televizoarele viitorului.
Primul televizor SUHD este Samsung JS9500, un model cu diagonala de 88 inci care dispune de tehnologia nano-crystal. Din 2015, toate televizoarele din gama nouă Samsung vor fi echipate cu sistemul de operare Tizen. Dezvoltat pentru terminale smartphone și tablete, Tizen este o continuate a OS-ului Nokia Maemo, combinat apoi cu Meego al Intel și cu alte platforme. Acum Intel și Samsung dezvoltă Tizen pentru televizoare smart.
Sony merge pe Android TV
După ce au testat propriile soluții și platforme, Sony trece din 2015 la Android TV. Televizoarele Bravia din noua generație au un procesor de imagine nou, botezat X1, care promite o calitate mai bună a imaginilor. Noua platformă Android TV îmbunătățește experiența de vizionare aducând pe ecranul generos al televizorului toate aplicațiile apreciate pe telefon sau pe tabletă. Noua linie BRAVIA cu platformă Sony Android TV îți oferă aplicațiile pe cel mai mare ecran din sufragerie și îți permite să explorezi o gamă variată de filme, muzică, imagini, jocuri, aplicații, funcția de căutare și multe altele, toate purtând semnătura calității Sony.
Cu ajutorul microfonului încorporat în telecomanda cu touch, poți folosi oricând funcția de comandă vocală pentru a naviga prin conținut sau pentru a controla televizorul. Cu aplicația Google Cast poți “trimite” simplu și rapid conținutul din telefon sau tabletă direct pe ecranul televizorului.
De asemenea, design-ul seriei Bravia a fost îmbunătățit, televizoarele sunt mai subțiri și au standuri sofisticate. Tehnologia High-Resolution Audio își face debutul pe noua linie de televizoare, sunetul redat de televizoare este îmbunătățit automat pentru o experiență audio captivantă.
LG continuă WebOS
LG continuă ce a început anul trecut: sistemul de operare rămâne WebOS, preluat de la HP (de la Palm), apoi tehnologia de display favorită rămâne OLED. Sunt șapte modele noi cu rezoluție 4K și noipe tehnologii, de la 55 de inch în sus, inclusiv modele cu ecran curbat.
Toate televizoare LG OLED 4K lansate în 2015 utilizează tehnologia WRGB, patentată de LG. Această structură de pixeli adaugă un sub pixel alb, care permite redarea extrem de realistă a culorilor. Cu un timp de răspuns de maxim 0,001 ms, televizoarele LG OLED sunt de 1.000 de ori mai rapide decât televizoarele LCD convenționale, cu ecran plat.
Din 2015 oferă și o tehnologie nouă de sunet, dezvoltată în parteneriat cu Harman/Kardon.
Panasonic alege Firefox OS
O premieră la CES 2014 – Panasonic alege Firefox OS pentru televizoare. Am văzut anii trecuți sistemul de operare Mozilla pentru smartphone-uri, nu a avut mare succes, este conceput pentru device-uri foarte ieftine. Cine vrea model ieftin cumpără ceva “la ofertă” de la operator. Sau în orice caz alege selectând bine după performanță, aplicații disponibile și așa mai departe. Nimeni nu o să aleagă Firefox pentru că e browserul cunoscut.
Sunt curios ce aplicații speciale au dezvoltat pentru platforma Firefox TV. Se pare că design-ul interfeței este destul de bun, iar optimizarea este realizată de specialiștii Panasonic (My Home Screen 2.0 îi zice interfeței). Ceea ce contează cu adevărat este interacțiunea cu televizorul și rapiditatea cu care execută comenzile, exact ca la smartphone sau tabletă. Pînă acum au fost lente, iar introducerea de text extrem de greoaie.
Evident, totul va depinde și de prețul televizoarelor.
Bătălia între noile sisteme de operare este un lucru bun pentru utilizatorul final, pentru că vom vedea tot mai multe sisteme și eco-sisteme și pe televizoare. Eu cred în Android TV, dar încă nu am văzut un produs simplu și comod de utilizat, care să aibă aplicații multe din Google Play și care să aibă telecomanda direct în telefon. Ar fi excelent. WebOS este bun, rapid, iar Magic Remote al LG este nemaipomenit. Dar se poate și mai bine.
Ce fac ceilalți producători
- Philips adoptă tot Android TV, după ce a utilizat chiar Android curat în televizoare, acum trece la varianta adaptată de Google pentru televizoare. Au adăugat un laser roșu la sistemul de LED-uri pentru a reda culorile mai intens – Philips Smart Laser Backlight Ultra HDTV .
- Sharp este și el atras de Android TV, compania care fabrică cele mai performante paneluri prezentând și tehnologie 8K. De asemenea a anunțat că va introduce telecomenzi tactile pentru control mai bun.
Alte noutăți nu a am acum. Voi ați descoperit ceva interesant la vreunul dintre producători?
Mizez pe Sony anul asta 🙂
 
Eu mizez pe LG anul asta 🙂
 
Clar Sony. Sunt fan Samsung dar fac o gresala mare cu Tizen!!
 
Producătorii nu sunt încă în stare sa livreze diplay-uri calibrate și perfect aliniate colorimetric în actualul standard HDTV Rec.709, dar se bat în rezoluții și specificații astrale cu “lasere rosii” și culorii cât mai vii. Duc de nas consumatorii cu sisteme de operare, dar de imagine și redarea perfecta a conținutului materialului video așa cum a dorit producătorul sa fie vizualizat se ferește sa vorbească vreunul. Unde ați văzut sa afirme careva: TELEVIZORUL PRODUS DE NOI ESTE CALIBRAT Rec.709 ?
 
Sony cred ca o sa fiw cei mai buno de pe piata.Deja aau cea mai buna imagine si cel mai bun sunet, acum cu android o sa aiba si cel mai bun smart.Tv-ul perfect pt 2015.
 
Iar Sharp a anuntat ca va vinde televizoare cu rezolutie 8K incepand din Octombrie 2015. Desi este un anunt care bucura consumatorii si cei ce cauta ultra claritate in imaginile de pe sticla (desi termenul de sticla a devenit arhaic), acest anunt se adreseaza acum doar celor mai norocosi financiar dintre noi. Pentru cei ce asteapta sa se reduca preturile la noile tehnologii, in acest moment devine interesanta doar denumirea pe care o vor acorda rezolutiei 8K, tinand cont ca UltraHD “s-a dat” deja celor 4K ultra promovati in acest moment drept tehnologia maselor. http://televizoaresmart.ro/sharp-testeaza-piata-cu-tehnologia-smart-tv-8k/ Samsung testeaza si el 11K.