Am testat un router accesibil și stabil, Tenda F9, care duce 600Mbps. Este pentru cei care nu au conexiune Gigabit acasă și caută un router ieftin care să ofere o acoperire bună. Are un preț de circa 140 de lei la Media Galaxy (nu e link afiliat).

Pro și contra Tenda F9

Atuurile acestui produs:
– preț foarte bun;
– acoperire bună;
– 4 antene flexibile;
– instalare ușoară;

Rămâne de discutat:
– sunt foarte multe produse la acest nivel de preț;

ads

Mai multe informații despre router găsiți pe site-ul producătorului.

Experiența cu Tenda F9

Am testat în ultimii ani multe routere accesibile și nu mai au surprize pentru mine. Pe de altă parte trebuie să recunosc, nu am timp pentru testele intensive pe care le văd pe blogurile specializate. Eu doar am instalat routerul și l-am utilizat o perioadă, folosind conexiunea oferită de el în loc de cea standard. Doar că la un moment dat mă plictisesc și îl dezactivez și îl pun la loc în cutie. Așa că nu am cum să știu dacă are probleme de fiabilitate sau alte lucruri care au fost reproșate de unii comentatori. Conexiunea mea principală este Fiberlink și asta necesită un bridge GPon, nu folosesc încă un router peste el, cablul e tras unde lucrez eu, iar wireless acoperă el destul de bine. A doua conexiune, de back-up, este UPC și e instalată cu routerul lor standard pentru a vedea reluările emisiunilor TV și ale meciurilor. Deci nu am cum să las routerul mai mult timp.

În utilizarea normală, respectiv configurare și perioada de testare, routerul s-a comportat ok, nu am avut nicio problemă. Antenele se pot mișca și oferă astfel o acoperire mai bună în direcția dorită de utilizator. Nu sunt detașabile, dar bănuiesc că nici nu trebuie să fie neapărat. Routerul are și o aplicație de management, care se numește Tenda WiFi, care permite controlul routerului de la distanță. Acest model nu are însă mufă de USB ca să conectați un HDD extern pentru a transfera fișiere, dar probabil puteți conecta un NAS, care poate fi accesat prin Internet de la distanță. Aplicația știe să vă notifice dacă există dispozitive necunoscute care încearcă să se conecteze la router.

Tehnologia Beamforming permite o conexiune mai bună chiar dacă sunteți la distanță de router – știe unde este dispozitivul conectat și crește semnalul acolo. De asemenea, poate copia setările de username și parolă de pe vechiul router, asta dacă ați uitat datele furnizate de providerul de internet (PPoE). Are patru porturi LAN, unul dintre ele va fi folosit pentru cablul de la furnizor, iar restul de trei pentru dispozitivele care se conectează pe fir (PC, consolă de jocuri, televizor smart).

Pentru configurare folosiți adresa standard (198.168.0.1) sau alternativa tendawifi.com, dar trebuie să fiți conectat la rețeaua lui, nu la alt WiFi. După prima conectare, schimbați parola de administrare să nu aveți vreo surpriză ulterior. Acest model merge doar pe 2.4GHz, este destinat celor care vor acoperire bună, nu viteză maximă. Nu are 5GHz și suportă WiFi b/g/n, deci fiți atenți că unele lucruri s-ar putea să nu se conecteze corect. Per-total este un router ieftin pentru acasă, dar nu un dispozitiv de top.

Concluzii

Tenda F9 este un produs de 140 de lei, oferă o conexiune stabilă, acoperire bună, precum și conectare rapidă și ușoară. Nu trebuie să fi un expert în domeniu ca să instalezi așa ceva. Are aplicație pentru smartphone din care poate fi controlat, inclusiv de la distanță. Știe să copieze setări de pe vechiul router. Are multe avantaje la un preț foarte bun. Pe scurt, este de recomandat dacă nu aveți nevoie de o conexiune mai bună.

Galerie foto