Zilele trecute am testat și Tenda P200, un kit format din două mini-routere care pot transmite semnalul de Internet direct prin rețeaua electrică din casă. Funcționează oarecum similar cu un extender, doar că în general un extender crește acoperirea wireless, în timp ce acest produs duce internetul prin infrastructura de curent până în camera care nu avea acoperire bună. Are nevoie însă de cabluri și de prize pentru a funcționa.

Pro și contra Tenda P200

Avantajele:

  • acoperi o distanță mai mare rapid, fără alte cabluri;
  • conectivitate de tip plug-and-play fără alte setări;
  • viteze bune pentru net;

Dezavantaje:

  • ai nevoie neapărat de priză disponibilă în ambele locații, nu poți folosi prelungitor;
  • viteza limitată la 200Mbps;
  • conexiuni doar pe cablu;

Dispozitivul a ajuns la teste de la Tenda România.

Experiența cu Tenda P200

Sunt două mini-routere cu cablu Ethernet, primul se conectează la router-ul principal și se bagă în priză lângă el. Nu funcționează normal dacă îl conectați la un prelungitor, trebuie să fie băgat în priză ca să funcționeze sistemul. La fel și al doilea dispozitiv, se bagă în priză în camera fără net și prin cablu se conectează la laptop sau desktop. Sunt dispozitive plug-and-play, nu trebuie setat nimic, se conectează automat, atunci când toate cele trei becuri sunt active, înseamnă că există conexiune activă. A mers foarte repede în comparație cu alte dispozitive testate. Semnalul a fost un pic mai bun decât conexiunea inițială doar din cauză că la mine există și WiFi destul de ok. Dar dacă aveți o casă cu camerele dispuse pe lungime, de genul vagon, rețeaua WiFi nu mai este suficientă pentru ultima cameră.

Ideea este bună pentru că uneori nu vrei să tragi alte fire prin casă, iar acest kit costă destul de puțin. Dacă ești pasionat de jocuri video o să muți laptopul sau sistemul de gaming lângă router, conectat direct prin cablu. Dar dacă ai de lucru la documente, e-mail, Facebook și altele similare, o legătură prin priză este binevenită. Te scutește de complicația de a trage un fir pe toată lungimea casei, chestie nu tocmai ușoară dacă vrei să funcționeze mai mult timp. Sigur, se poate extinde acoperirea și prin WiFi, dar necesită alte echipamente, gen Tenda A301, dar dacă pereții sunt de beton ori există alte lucruri care blochează semnalul nu va funcționa corect. Trebuie luată decizia în funcție de spațiul care trebuie acoperit și disponibilitatea din zona respectivă.

Tenda P200 este bun dacă folosiți în principal un laptop dotat cu mufă Ethernet sau desktop care să aibă mufa de LAN, nu pentru telefon sau alte gadgeturi inteligente. Dacă router-ul principal nu bate pînă în ultima cameră, dar există rețea de priză și aveți destule prize libere, atunci este ok. Mi-a plăcut că nu trebuie instalate aplicații sau făcute diverse setări, se conectează automat.

Concluzii

Mi-a reușit testul cu Tenda P200, am avut o rețea de calitate mai bună prin priză, chiar dacă mi-a fost greu să găsesc prize libere pentru instalarea lui. Dar am oprit temporar televizorul și am pus echipamentul lângă routerul principal. Iar în cameră am scos un prelungitor și am pus celălalt aparat direct în priză. S-a conectat instant și am avut notificarea pe laptop că s-a conectat la o rețea nouă. Testul nu este spectaculos, a crescut doar puțin viteza de internet, nesemnificativ, dar s-a mișcat mai bine, ceea ce înseamnă că într-o zonă fără WiFi deloc ar fi generat o rețea foarte ok.

Prețul Tenda P200 este de circa 150 de lei, mi se pare destul de accesibil pentru cei care vor să rezolve o astfel de problemă.

Galerie foto