Am realizat încă un test al rețelei 4G Telekom România, de data asta am fost la Brașov. Uitasem de lucrările de la Sinaia și am făcut foarte mult la dus. Și cum pe Cheia veneam mereu, am venit pe la Întorsura Buzăului și am oprit apoi și în Buzău și Urziceni pentru teste.
Zone vizitate
Evident, am petrecut câteva ore pe DN1, însă știam deja că pe Valea Prahovei acoperirea este foarte bună. În Brașov am luat o pauză în Piața Sfatului, este o plăcere de câte ori am ocazia să trec prin oraș. Nu am stat foarte mult nici de data asta. Făcusem deja teste pe Cheia și de-asta am ales de data asta alt drum.
La 14 km de Brașov am oprit la Prejmer, una dintre cele mai importante cetăți medievale din Transilvania. Aflata în patrimoniul UNESCO, cetatea a fost construită în jurul bisericii Sfânta Cruce, cu sprijinul cavalerilor teutoni. În cetate este amenajat și un muzeu etnografic, pentru a ilustra mai bine viața comunității săsești. Merită oricând o oprire.
Am mers apoi spre Întorsura Buzăului, o localitate surprinzător de mare. Știam doar că e menționată mereu la starea vremii pentru temperaturile scăzute. Apoi am mers spre barajul Siriu, apoi DN10 până la Buzău și E85 prin Urziceni până la București. Cam lungă plimbarea, dar așa este când ai mașină nouă și vrei să te plimbi.
Despre campania de testare
Am stabilit la începutul seriei de articole că voi folosi rețeaua ca utilizator obișnuit, nu voi apela doar la Speed Test. Mulți se rezumă la testul Ookla, iar acesta poate fi irelevant. Testul care măsoară lărgimea de bandă depinde de abonament/cartelă, locație, poziția față de emițător și obstacole, starea vremii. Un test bun nu vă asigură că va merge la fel pentru toți utilizatorii. Alt utilizator, în același loc poate avea experiențe diferite.
Al doilea scop al seriei de articole este să demonstreze că nu mai avem nevoie să căutăm Wi-Fi gratuit și că acoperirea 4G a crescut în țară. Rețeaua 4G este mai sigură și mai rapidă decât orice Wi-Fi gratis. În cele mai multe locuri, pe Telekom am avut chiar 4G+. Telekom Mobile și-a îmbunătățit constant rețeaua 4G în ultimul an, într-un ritm accelerat. În prezent, 100% din stațiile de bază sunt modernizate la standardul 4G / 4G+, oferind o acoperire extinsă pentru serviciile de date, comparabilă cu acoperirea de voce în tehnologia 2G. În total, în ultimul an, au fost realizate îmbunătățiri ale calității rețelei în 1.200 de localități, cu 10,6 milioane de locuitori. În 42 de localități izolate, Telekom Mobile este singurul operator de telefonie mobilă prezent în zonă.
Pentru testare am folosit servicii de streaming precum Disney+, Prime Video și Youtube Premium. Mai multe teste au la bază stocarea în cloud (Google Drive și Microsoft OneDrive). Am acolo fișiere de diferite dimensiuni, special pentru test. Plus un video 4K pentru zonele unde este acoperirea foarte bună. Mi-am închipuit că sunt un freelancer și am primit un task nou în timp ce sunt pe drum. Că descarc acum toate fișierele și lucrez la proiect. Apoi le trimit înapoi. Am folosit e-mailul, WhasApp, Messenger, Facebook, Instagram și alte rețele sociale.
N-am avut nicio problemă. La final, am putut duce la bun sfârșit toate testele. În cadrul seriei mai am de realizat o serie de teste și apoi voi reveni cu o o serie de concluzii finale pentru toate drumurile și experimentele realizate în ultimul an. Ne-auzim în curând.
Reteaua merge bine ,depinde de zona ,si eu am testat reteaua,merge bine mai ales in banda 3 , 1800mhz,singurul lucru care nu mi-a placut este faptul ca de multe ori cade semnalul, la alti operatori nu am observat asa ceva ,eu am folosit cartela ,am avut net nelimitat doar ca de multe ori a cazut semnalul, de exemplu m-am dus la Harghita bai sa testez 3 operatori si am avut supriza din partea telekom, reteaua 4g era cazuta nu mergea deloc cu toate ca este disponibila 4g in aceea zona ,doar ca era ceva deranjament chiar atunci lucru care m-a socat putin,si in localitatea Baraolt si in satele alaturate de multe ori a cazut reteaua de aceea am si renuntat ca sa mai reincarc cartela
 
Salut, în acea zonă nu am nimerit, dar mă gândesc că poți prinde perioada când se actualizează echipamentele, anul ăsta a fost campania de extindere care tocmai s-a încheiat. Poate mutau atunci echipamente. În fine, este o situație neplăcută.