Am încheiat campania de testare a acoperirii 4G/4G+ a Telekom Mobile. A fost una dintre cele mai lungi serii de articole realizate pe acest blog (episoadele sunt la final). Din aprilie și până în decembrie, atât în București, cât și în țară, am testat serviciile la munte și la mare, pe drumuri naționale, în benzinării, pe plajă, în restaurante sau chiar pe traseele din pădure. Am folosit din plin serviciile de roaming, atât în spațiul european, cât și în afara Europei. Fără surprize și fără costuri foarte mari.

test telekom 4G

Am descoperit o creștere puternică a acoperirii 4G / 4G+. Absolut peste tot prin țară apare acum sigla 4G, iar totul se mișcă extrem de rapid. Și am călătorit ceva, de la Sibiu la Mangalia și de la Tulcea la Giurgiu.
Rezultatele testării au fost confirmate și de oficialii operatorului, dar și de o verificare recentă realizată de autoritatea de reglementare, ANCOM.

Detalii despre acoperire

Operatorul și-a îmbunătățit în mod constant rețeaua 4G. În prezent, 100% din aceasta este modernizată la standardul 4G / 4G+, oferind o acoperire extinsă pentru serviciile de date. De asemenea, compania continuă lucrările de conectare a stațiilor de bază la panourile solare, înlocuind sursele actuale de energie cu unele regenerabile.

În ultimul an, calitatea rețelei Telekom Mobile s-a îmbunătățit în 1.200 de localități cu 10,6 milioane de locuitori. În prima jumătate a anului, modernizările au dus la o acoperire mai bună în peste 440 de zone urbane și rurale, cu un total de 345.000 de locuitori, în timp ce acoperirea 4G a depășit 98% din populație.

Oficialii ANCOM au confirmat îmbunătățirea. “Conform măsurătorilor din teren Telekom Mobile acoperă cu servicii de voce mobilă un procent 98,5% din totalul populației”, au precizat oficialii instituției. Campania de măsurare a acoperirii naționale cu servicii de voce mobilă s-a desfășurat în perioada mai – octombrie 2022, acoperirea cu semnal a localităților fiind măsurată prin parcurgerea drumurilor accesibile, a bulevardelor și străzilor principale și secundare. În cadrul acestei campanii au fost verificate 13.388 de localități, care aveau mai mult de 10 locuitori, fiind totodată parcurși peste 240.000 de km pe drumurile naționale, județene, orășenești și comunale.

Acoperirea cu servicii de date mobile este similară cu cea a serviciilor de voce, adică tot 98,5%.

Ce vă pot confirma eu

Am parcurs sute de kilometri în această campanie de testare a serviciilor de date. Am vorbit la telefon normal și nu am rămas deloc fără semnal. Atât pe drumuri, cât și în afara drumurilor asfaltate, m-am bucurat de acoperirea crescută. Am folosit Waze și Maps pentru navigație, am ascultat muzica favorită de pe Youtube, am folosit rețelele sociale și am realizat și separat o mulțime de alte teste personalizate.

Practic, am folosit un set de fișiere stocate în cloud (Google Drive și One Drive), pentru a descărca sau încărca documente, clipuri, imagini și alte fișiere, ca și cum aș fi un utilizator obișnuit. Un freelancer care folosește serviciul pentru a-și îndeplini sarcinile. Folosesc Telekom Mobile de pe vremea în care era Cosmote (și înainte foloseam Zapp). N-am avut nicio surpriză neplăcută și zone în care știam că este 3G sau 2G, acum le-am găsit acoperite cu semnal 4G. Și mi se pare important pentru orice utilizator. Mai ales că astăzi, deocamdată, rețelele 5G rămân mai mult un moft. Merg în câteva zone centrale, dar fix acolo unde ai nevoie de ele nu sunt.

Cred că este important să beneficiezi de un semnal bun, de calitate și de servicii de date puternice, la un preț cât mai bun. Pentru că la final, contează și prețul. Și fără surprize la finalul lunii, atunci când vine factura.

Concluzii

Cred că astăzi, oferirea de rețele Wi-Fi gratuite este practic inutilă. Astăzi serviciile 4G/4G+ de la Telekom sunt suficiente pentru orice utilizator, că este particular sau angajat în companie. Acoperirea este destul de mare în toată țara și nu există probleme. Serviciul de date a mers bine peste tot. Iar prețul este cel anunțat, nu apar costuri surpriză.