Am avut ocazia să testez Bitdefender Box 2, a doua generație a soluției de securitate pentru acasă și pentru birouri mici realizată de compania românească. Cutia pentru acasă a avut parte de un eveniment de lansare, atunci am primit și produsul la test. Practic poate înlocui un router sau poate sta în spatele acestuia pentru a securiza atât conexiunile, cât și dispozitivele smart din casă.

Apropo de asta, am fost printre primii bloggeri care au scris despre lansarea Bitdefender Box. Pe vremuri colaboram extrem de bine cu Bitdefender, din 2006 am lucrat timp de aproape 10 ani împreună cu această companie, unul dintre primele branduri de tehnologie din România care au susținut acest blog. Am făcut mai multe interviuri cu Florin Talpeș, cu directorii IT și specialiștii din laborator și i-am susținut și pe partea de educație cu proiectele Softwin. În fiecare an testam noua versiune antivirus înainte de lansare. Am fost la aniversarea Bitdefender 10 ani, la Sibiu, prima oară când a fost organizat turul unei cetăți din Transilvania, înainte să facă “Drumul Cetăților”. De asemenea, în social media am fost printre cei care au susținut Hotforsecurity și alte proiecte ale lor. La un RoBlogFest chiar am luat premiul Bitdefender pentru cel mai bun blog care acoperă teme de securitate IT. Dar s-a schimbat echipa și oamenii au uitat.

Totuși, am profitat de ocazia cu Bitdefender Box să realizez un test cât mai complet. Deși este un produs nișat și care nu cred că va prinde în România, este posibil ca un utilizator mai avansat va aprecia această inițiativă și va cumpăra produsul.

Puteți afla mai multe de pe site-ul oficial Bitdefender Box.

Pro și contra BD Box

Argumente pentru achiziție:
– licențe pentru toate dispozitivele cu un singur cost / abonament;
– ușurință în instalare, similar cu un router normal;
– nu sunt alerte paranoice sau enervante;
– te scapă de multe bătăi de cap;

Puncte slabe:
– scade viteza WiFi semnificativ față de router-ul simplu, în ciuda asigurărilor că nu este așa;
– are un singur port LAN;
– prețul este , în funcție de promoții;
– abonamentul anual este 300 de lei (inclus pentru primul an în prețul de mai sus)
– în contul meu Bitdefender nu a apărut device-ul automat;

Experiența cu Bitdefender Box 2

Îmi place cum este realizat și ambalat dispozitivul, se vede că a fost făcut pentru piețele din țări mai avansate, precum SUA sau UK, iar totul arată perfect. M-am bucutat că există un astfel de produs românesc, software 100% românesc, asamblare în România, gândit în România, atât de interesant. Arată ca un router modern și este ok pentru pus pe birou sau în living, fără să vă încurce pe-acolo. Are o lumină roșie care anunță că are probleme, albastră dacă este totul ok și albă înainte să se conecteze. Nu l-am prins roșu totuși niciodată.

Bitdefender Box 2 are un procesor dual-core, Cortex-A9 la 1.2GHz care permite gestionarea traficului și verificările de securitate. Are 1GB de memorie RAM, 4GB de stocare internă. Oferă conexiuni și pe 2.4GHz și pe 5GHz, cu o configurație a antenelor 3×3 Mu-MiMo (AC1900). Pentru instalarea dispozitivului ai nevoie de aplicația Bitdefender Central și un smartphone cu Android (4.4 sau mai nou) sau iPhone / iPad (de la iOS 9 încoace), iar conexiunea 3G sau 4G este necesară pentru securitate.

Sunt mai multe scenarii de utilizare. De exemplu, poți înlocui de tot routerul de la furnizor cu un Box, se poate monta în paralel cu routerul actual sau ca router după dispozitivul oferit de furnizor (de tipul Gpon Home Gateway). Scenariul recomandat este să păstrezi routerul sau dispozitivul de la furnizor și să instalezi Box în paralel.

Am scos dispozitivul din cutie și l-am instalat rapid. Dar trebuie să menționez că eu am contul Bitdefender de prin 2007/2008, nici nu mai țin minte. Deși am urmat pașii descriși în manual, dispozitivul nu a apărut automat în contul meu ca fiind activat. A trebuit să sun la suport și cei de acolo au făcut verificările necesare și apoi a mers, a apărut. Partea de administrare este simplă și ușor de parcurs și înțeles, la fel sunt notificările și alertele. Dacă îl conectezi prin cablul furnizorului de Internet, ai însă un singur port LAN pe care poți conecta un computer, nu sunt disponibile mai multe. De asemenea, testele realizate pe WiFi arată că viteza scade semnificativ față de cea oferită de furnizorul de Internet. Alte minusuri nu am găsit, rămâne doar discuția despre preț și disponibilitatea oamenilor de a plăti așa ceva. Eu am Digi cu 1Gbps, cu dispozitivul gateway de la Huawei. Am conectat Box 2 prin cablu, ca un router WiFi independent. Dacă pe normal prind 300Mbps upload/download pe WiFi, cu Box nu am trecut de 100Mbps. Viteza scade un pic și pe cablu, dar nesemnificativ, însă reamintesc că ai un singur port disponibil.

Bitdefender Box 2 costă 999 de lei, cum spuneam uneori e la ofertă, în ziua când am scris asta costa la eMAG . Mi se pare deja destul de mult, românii plătesc în general 100 de lei pentru router și asta e, când se strică se duc și cumpără altul. E drept, pentru gaming și alte aplicații intense există oameni dispuși să plătească mai mult, dar ei vor fi deranjați că netul nu merge la fel de repede. Pe de altă parte, sunt sigur că există atât utilizatori casnici, cât și mici companii, care vor să scape de bătăile de cap cu securitatea IT.

Prețul include protecția pentru un an de zile și licențe pentru produsele Bitdefender pentru laptop (PC/ Mac), dar și Android sau iOS. Pentru o mai bună protecție este esențial să aveți și aplicațiile instalate pe fiecare device. Riscul cel mai mare de securitate este atunci când un angajat sau un copil neștiutor dă click pe un mail, pe un atașament, pe un exe și, mai mult, apasă că e sigur că vrea să ruleze aplicația. Am pățit-o cu toate protecțiile activate. Uneori, în funcție de device, poți da și click din greșeală. Dar avantajul este că cu Box ai mai multe niveluri de securitate și ai alerte pentru orice problemă descoperită. De asmenea, o să aveți surpriza să găsiți dispozitive despre care ați uitat că se conectează la rețea.

Astfel, Bitdefender Box 2 vă protejează de orice atac comun, de la viruși și malware și pînă la atacurile prin rețea, phishing și altele. Include și setările Parental Control care sunt binevenite pentru cei care au copii mai mici. Protejează dispozitivele Internet of Things (iOT) din casă, dar și telefoanele, tablete și laptopuri. Este bine să îl aveți acolo așa cum este recomandată și o alarmă pentru casă, detector de gaze sau de fum.

Concluzii

Un astfel de dispozitiv devine esențial mai ales după ce copii au crescut și au dispozitivele lor pentru Internet, atunci când aveți camere video și dispozitive smart în casă și nu vreți să le acceseze cineva de la distanță. Este excelent și pentru start-up-uri sau birouri mici ale companiilor care au nevoie de protecție suplimentară (contabilitate, creație etc). Chiar dacă pare un preț măricel la prima vedere, scăpați de bătăi de cap un an de zile, iar apoi abonamentul este doar 300 de lei pe an și aveți și toate licențele antivirus pentru care altfel plăteați separat. Mi se pare o afacere bună.

Galeria foto