Am avut ocazia să testez Tenda AC15 un router AC1900 ieftin și cu performanțe foarte bune, care merită recomandat pentru cei care doresc o conexiune de mare viteză fără să cheltuie tot bugetul pentru asta.
Găsiți mai multe despre acest model pe pagina oficială a producătorului.
Pro și contra Tenda AC15
Mi-a plăcut foarte mult:
– design-ul pentru un dispozitiv de birou;
– performanțe tehnice bune;
– preț decent (eMAG);
– interfață de control simplă și intuitivă;
Rămâne de discutat la acest model:
– doar 3 porturi LAN;
– VPN server limitat la PPTP, standard nesigur;
– alte setări avansate lipsă;
Experiența cu Tenda AC15
De ceva vreme am început să testez și routere, deci nu mai am surprize cu astfel de produse. Din păcate niciun produs nu a fost testat mai intens, deci nu vă pot spune cu exactitate cum se comportă pe termen mai lung. Pînă acum produsele Tenda testate s-au comportat ok în toate testele, este adevărat, am primit și feedback de la unii utilizatori, dar nu totdeauna s-a potrivit ce spuneau ei cu ce am testat eu. Problemele apar mai des la produsele care sunt cele mai ieftine din gamă, iar aici nu este cazul.
Tenda AC15 este un produs bun, compatibil cu standardul 802.11ac , care poate atinge 1.3Gbps dacă aveți la operator o astfel de conexiune, oricum, este pentru conexiunile de top și poate fi utilizat cu succes pe Digi, Telekom sau UPC. Chiar dacă să spunem că unii nu permit schimbarea echipamentului instalat, atunci puteți profita de un cablu LAN mai lung pentru a muta al doilea router în zona unde nu aveți acoperire. Fiind conectat pe cablu nu va pierde semnal și veți avea în casă o acoperire foarte bună. În anumite cazuri puteți schimba routerul care vine by default de la operator cu un router mai performant, iar aici merită investiția într-un Tenda AC15.
Setările se fac la fel, vă conectați la el fie folosind cablul din pachet, fie prin conexiunea wireless (rețeaua este scrisă pe spatele lui – numele și parola de conectare). Apoi accesați în browser fie IP-ul său (192.168.0.1) sau site-ul oficial furnizat de ei ), iar de-acolo setezi prima dată username și parola care vor fi folosite pentru administrare, apoi treci la setările routerului. În funcție de conexiune și de tipul serviciilor pe care le vrei (unii preferă 2.4GHz, pentru o compatibilitate mai mare, unii preferă 5GHz pentru viteză), pot fi activate ambele. De asemenea, dacă mai folosiți și alte servicii, le setați din admin.
Văd că la design este o problemă de percepție, unii oameni văd acest router ca urât, mie personal mi se pare foarte ok față de cutia gri care vine de la operator sau față de modelele ieftine. Desigur, nu arată nici a dispozitiv de gamig, nici a avion, unii au tendința de a lucra mult la design și oferă în fond performanțe similare, doar cu un preț mai mare bazat pe design.
Pe lângă cele trei porturi Ethernet, routerul are portul de WAN pe care îl conectați pe el la internet și o mufă USB 3.0 pentru NAS sau pentru HDD-uri externe pe care puteți stoca datele. Mai are butonul On/Off și mufa de alimentare pe care se pune cablul de la priză. Este cam aiurea poziționată și routerul nu poate sta corect, direct pe masă. Dar se poate monta pe perete sau în alte poziții, nu este chiar un capăt de țară.
Preț și concluzii
Routerul AC1900 Tenda AC15 are un preț de circa 400 de lei, am văzut că mai fluctuează în funcție de campaniile promoționale. Pentru ceea ce oferă este un preț foarte bun, iar majoritatea utilizatorilor nu vor avea probleme cu el. Pentru cei mai avansați există riscul să caute anumite opțiuni și ele să nu existe la acest model, este strict consumer și price-oriented.
Din punctul meu de vedere, dacă luați un router pentru acasă sau pentru birourile mici (trei device-uri pe cablu), atunci Tenda AC15 este alegerea potrivită. Dacă vă place îl puteți cumpăra folosind link-ul meu.
Intradevar singura diferenta este pretul care este la jumatate fata de pretul unui Asus RT-AC68U.
Păi asta am zis, este pentru cei care caută router ieftin. Altfel, dacă vrei premium, ai de unde altege 🙂