Donald Trump a adăugat Xiaomi pe blacklist, pentru legături cu  armata chineză, scrie Android Authority, care citează Reuters. Între timp a fost publicată lista oficială. Era oricum o minune faptul că Xiaomi a rezistat atâta timp. Nu este însă vorba de o sancțiune la nivelul celei aplicate Huawei. Urmează oare Lenovo?
* actualizat  cu punctul de vedere Xiaomi.

 

Ce înseamnă adăugarea Xiaomi pe Blacklist

Companiile americane nu mai au dreptul de a furniza tehnologie către firmele de pe lista neagră, fără un permis special de la administrația SUA. Dar nu este pe aceeași listă cu Huawei. Deocamdată investitorii americani trebuie să renunțe la orice plan de investiții care implică Xiaomi. Deocamdată, se pare că Xiaomi nu va rămâne fără acces la Google și va mai putea folosi procesoare, memorii și alte componente hardware bazate pe tehnologii americane.

Huawei este pe o listă neagră mai strictă, care menționează legături directe cu guvernul. Xiaomi este acuzat „doar” de legături cu armata chineză.

Administrația Trump a adăugat joi nouă firme chineze pe lista neagră de presupuse companii militare chineze, inclusiv planificatorul Comac și producătorul de telefoane mobile Xiaomi. Ambasada Chinei la Washington, Xiaomi și Comac nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Trump a extins constant lista firmelor pe blacklist. La finalul lunii decembrie adăugaseră și producătorul de drone DJI.

Președintele american a folosit o lege din 1999 care prevede ca Departamentul Apărării să facă o listă de companii deținute sau controlate de armata chineză. Pentagonul, care a început să se conformeze abia anul acesta, a adăugat până acum 35 de companii, printre care gigantul petrolier CNOOC și cel mai mare producător de cipuri din China SMIC. Legea nu prevedea însă ce să facă Pentagonul cu firmele astea de pe listă.

În noiembrie, Trump a dat amploare acestei legi prin semnarea unui ordin executiv care interzice investițiile americane în firmele de pe lista neagră. „Republica Populară Chineză exploatează investitorii Statelor Unite pentru a finanța dezvoltarea și modernizarea armatei sale”, a spus președintele în exercițiu.

Afaceriștii americani trebuie să-și retragă banii care au fost investiți în Xiaomi până în noiembrie 2021. Așa că, la ora actuală, se pare că Xiaomi nu este la fel de afectată precum Huawei.

Specialiștii notează că noua echipă Joe Biden poate să modifice sau să anuleze diversele ordine emise de Donald Trump. Rămâne de văzut însă care va fi oficial poziția democratului în privința războiului economic și a concurenței tehnologice cu China.

Ce răspunde oficial Xiaomi

Compania a respectat legea și a funcționat în conformitate cu legile și reglementările relevante ale jurisdicțiilor în care își desfășoară activitatea. Compania reiterează faptul că furnizează produse și servicii pentru uz civil și comercial. Compania confirmă că nu este deținută, controlată sau afiliată armatei chineze și că nu este o „Companie militară chineză comunistă” după definiția actului citat de Trump. Compania va întreprinde acțiuni pentru a proteja interesele sale și ale acționarilor săi.

Compania analizează consecințele potențiale ale acestui lucru pentru a dezvolta o mai bună înțelegere a impactului său asupra grupului. Compania va face alte anunțuri după cum este cazul.”

The company has been in compliance with law and operating in compliance with the relevant laws and regulations of jurisdictions where it conducts its businesses. The company reiterates that it provides products and services for civilian and commercial use. The company confirms that it is not owned, controlled, or affiliated with the Chinese military, and is not a “Communist Chinese Military Company” defined under the NDAA. The company will take appropriate course of actions to protect the interests of the company and its shareholders.

The company is reviewing the potential consequences of this to develop a fuller understanding of its impact on the Group. The company will make further announcements as and when appropriate.