Dacă vă întrebați de ce unele branduri au dispărut, iar celelalte fac mult mai puține lansări, cu număr redus de produse, aceasta este explicația. Anul 2022 a adus nu doar o scădere pe final de an a vânzărilor, ci practic a adus cele mai slabe vânzări de telefoane noi în Europa din ultimii zece ani. Cel puțin așa zice firma de analiză Counterpoint Research.

vanzari teelfoane

Click pe imagine pentru a vedea mai bine detaliile.

Ce spun analiștii industriei

Piața smartphone-urilor din Europa a scăzut cu 24% față de anul precedent, atingând doar 45 de milioane de unități în T4 2022. Este cel mai scăzut total al patrulea trimestru din trimestrul IV 2011. Livrările anuale au ajuns la 176 de milioane de unități în 2022, o scădere cu 17% față de 2021 și cel mai scăzut total anual din 2012. Samsung și-a menținut poziția de lider în ciuda unei scăderi de 25% a livrărilor față de anul precedent și în ciuda unei scăderi secvențiale în T4 2022 față de T3 2022.

Apple a recâștigat poziția a doua de la Xiaomi, chiar dacă iPhone 14 a fost cea mai slabă lansare majoră europeană de la iPhone 5 în 2012. Scăderea anuală a Xiaomi a fost cea mai scăzută dintre OEM-urile de top, deoarece și-a revenit în mare parte dintr-un 2021 dificil. OPPO și realme au schimbat din nou locurile, deoarece realme și-a gestionat inventarul în Europa de Est, după o creștere semnificativă în T3, în timp ce OPPO și-a recăpătat terenul pierdut la începutul anului.

Lansarea iPhone 14 de la Apple, în ciuda faptului că a fost cea mai slabă lansare majoră din Europa timp de un deceniu, a beneficiat de o activitate promoțională sezonieră mai bună și a ajutat livrările să crească cu 6% față de T3 2022.

Da, tradiționala creștere de Sărbători a însemnat o creștere a livrărilor trimestriale față de T3, dar cererea a rămas redusă. Au fost totuși vești relativ bune pentru unii producători. Scăderea anuală a Xiaomi de „doar” 6% a indicat o redresare din problemele sale în 2021, în timp ce OPPO a recâștigat teren, iar Realme a avut probleme să gestioneze inventarul în Europa de Est.

Comentând perspectivele pentru 2023, directorul asociat al Counterpoint Research, Jan Stryjak a adăugat: „climatul macro provocator și tensiunile geopolitice vor continua în 2023 și se vor agrava inițial pe măsură ce criza costului vieții se adâncește în timpul iernii. Este posibil ca unele țări să intre în recesiune, așa că, odată cu cererea scăzută a consumatorilor și nivelurile ridicate ale stocurilor pentru unii OEM, prima jumătate a anului 2023 va fi dură. Cu toate acestea, inflația s-a stabilizat, iar prețurile cu ridicata la energie au scăzut, ceea ce duce la speranțe de reducere a ratei dobânzii și a facturilor la energie mai târziu în cursul anului. Acest lucru ar trebui să stimuleze încrederea consumatorilor și să stimuleze cererea, ducând la o a doua jumătate a anului mai bună”.