Am văzut noua serie de televizoare Samsung Neo QLED, care a fost prezentată la CES 2021 și lansată în România luna trecută. Seria Neo QLED aduce multe noutăți și am notat mai jos câteva dintre ideile principale.

samsung tv neo qled 0001 (2)

M-am dus cu oarecare emoții la sesiunea de prezentare. Însă m-am bucurat că au fost respectate toate regulile de distanțare impuse de situația actuală. Iar experiența cu noua tehnologie mi-a anulat apoi orice tensiune. Chiar sunt impresionante noile televizoare de la prima vedere.

Diverse modele Samsung Neo QLED

Am avut ocazia să văd un model din seria de top cu rezoluție 8K și două dintre modelele cu rezoluție 4K. Evident, la prima vedere este mult mai spectaculos modelul uriaș, cu diagonală de 75 de inch. La mine în living ar putea fi adus cu o macara și introdus prin balcon, altfel nu cred. Oricum, este o experiență fascinantă. Diagonala este de 2 metri, dar imaginea este extrem de clară datorită noii tehnologii adoptate, Mini LED.

Samsung duce astfel tehnologia QLED la nivelul următor. Este activată printr-o nouă și complexă sursă de lumină, Quantum Mini LED. E controlată de tehnologia Quantum Matrix și de procesorul Samsung Neo Quantum. Neo QLED utilizează tehnologia proprie Mini LED, bazată pe noile LED-uri minuscule. Au dimensiunile de 40 de ori mai mici decât cele ale unui LED convențional. Am și văzut de aproape cum arată noile LED-uri. Tehnologia LED clasică utilizează un pachet pentru a fixa LED-urile în poziție și o lentilă pentru a dispersa lumina. Ea este înlocuită acum de Mini LED care utilizează micro-straturi incredibil de subțiri, compuse din zeci de mii de mini-LED-uri distincte.

Sunt impresionante și modelele 8K. Evident, a fost necesar un nou procesor de imagine și capacitatea de a scala AI imaginile. Dar acum avem un procesor cu AI Upscaling, care utilizează date generate din 16 rețele neurale specializate simultan. “Este ca și cum în loc să gătească un bucătar ai avea parte de o echipă de 16 bucătari care lucrează împreună”, au explicat oficialii Samsung România. Oricum, vizionarea excelentă este dată de noua tehnologie de imagine.

Practic, noua tehnologie NEO QLED elimină de tot pixelarea care apărea la televizoarele clasice. Fiind LED-uri atât de mici, fiecare detaliu este redat perfect. Imaginea este extrem de clară, contrastul puternic, culorile vibrante.

Alte îmbunătățiri

Sunt două capitole la care excelează dincolo de imagine. Odată la gaming, unde utilizatorii au nevoie de viteză și calitate. Noile panouri au rată de refresh adaptabilă care atinge 120Hz. Super Ultrawide GameView le oferă opțiunea de joc nu doar în formatul de ecran 21:9, ci chiar și în formatul ultrawide 32:9. Câmpul vizual mai larg le creează jucătorilor avantajul de a nu rata niciun moment al acțiunii. Meniul Game Bar apare automat și le permite jucătorilor să monitorizeze și să ajusteze rapid setările esențiale ale jocului. În cele din urmă, FreeSync Premium Pro atenuează posibilele de-sincronizări ale imaginii. Astfel jucătorii se bucură de o imagine perfectă pe tot parcursul jocului.

Dar televizoarele sunt bune și pentru producitivate, ăn diverse scenarii Work from home. Toate vin acum cu Google Duo preinstalat, care permite utilizatorilor să își folosească telefonul pentru a iniția un apel video de înaltă calitate și de mare viteză la care se pot înscrie până la 32 de persoane – indiferent de sistemul de operare pe care îl utilizează și funcția PC on TV, ce oferă utilizatorilor opțiunea de a conecta un PC la televizor, permițându-le să lucreze și să învețe de acasă prin intermediul ecranului televizorului, cu un mouse și o tastatură. Mai mult, utilizatorii pot accesa direct MS Office 365 din browserul web al televizorului pentru a crea și edita documente.

Sunt optimizări și pe partea de sunet, televizoarele au multe difuzoare pe spate, sunetul este dinamic. Te urmărește peste tot și redă corect mișcările și acțiunile din filme.

Modelele sunt deja prezente în magazinele din România. Evident, seria de top vine cu prețuri pe măsură. Dar cred că un NEO QLED din noua generație merită investiția dacă vă doriți o calitate a imaginii peste medie.

Galerie foto