Asus VivoTab RT TF600 este un gadget de tip Transformer, dar această serie nouă vine cu platorma Windows RT, sistemul de operare conceput de Microsoft pentru tablete pe arhitectura ARM. Mi se pare că ăsta este viitorul sistemelor portabile, a laptopului cum îl știam pînă acum, iar sistemul de operare mi-a lăsat o impresie foarte bună, mi se pare mai bine lucrat ca Windows 8. Iar designul și finisajele mi se par peste Transformer. Astfel, avem un gadget care îmbină dotările hardware, un concept inedit, design și finisaje foarte bune și platforma software complet nouă. Să vedem dacă vă coving că este un produs cu adevărat special.

Asus VivoTab RT TF600
Asus VivoTab RT TF600

Mi-a plăcut ideea de la prima apariție a tabletei Vivotab. Din păcate n-am avut ocazia să o văd la IFA, dar acum mi-a confirmat toate bănuielile și mă bucur să văd tableta în oferta Vodafone, unde este în varianta 3G. La eMAG, doar tableta în versiune WiFi costă 2899,99 lei.

Asus VivoTab RT TF600

La fel ca toate tabletele Asus, Vivotab RT dispune de un display extraordinar și de un hardware pe măsura acestuia. Display-ul este cu diagonala de 10,1 inchi și format 16:9, un Super IPS+ cu luminozitate 600 cd/m2 și unghi de vizualizare de 178 de grade. Rezoluția display-ului este 1366 × 768 pixeli, Acoperit cu sistemul de protecție Corning Fit Gorilla. Tehnologia Asus TruVivid îmbunătățește culorile, reduce reflexiile. Și se vede cu ochiul liber.

Procesorul este Nvidia Tegra 3 la 1,3 GHz, quad-core, susținut de un procesor grafic Geforce cu 12 nuclee. Vine cu 2GB de RAM, pentru productivitate maximă. Dock-ul aduce ca de obicei o baterie suplimentară, tastatură Qwerty completă, porturi suplimentare. Tableta are boxe stereo încorporate și tehnologia Sonic Master pentru audiții perfecte. Camera foto este de 8 megapixeli, pentru imagini perfecte, iar versiunile VivoTab sunt de 32 și 64GB. De asemenea, dispune de slot pentru carduri de memorie, mufă USB, micro HDMI. pe lângă WiFi și Bluetooth, dispune și de tehnologia NFC pentru conectarea la alte accesorii fără fire.

Cum spuneam, pe lângă detaliile tehnice incredibile, mi-am plăcut mult design-ul și finisajele. Deja cred că toată lumea cunoaște seria Transformer. A pornit de la un sistem mișto, care reinventează tableta și netbook-ul, adăugând tastatură Qwerty unei tablete obișnuite, iar pe parcurs Asus au finisat design-ul cu fiecare ediție nouă. Prime a fost mai bun ca primul Transformer, apoi a venit Infinity. Dar Android rămâne o platformă orientată spre smartphone. N-aș putea fără un smartphone Android, dar tabletele cu Android n-au reușit niciodată să mă convingă. Ei bine, Vivotab RT merge pe linia Transformer, dar aduce o serie nouă de îmbunătățiri.

Asus Vivotab RT - reivew
Asus Vivotab RT – review

Click pe imagine pentru mărire!

Asus VivoTab RT TF 600 are doare 525 de grame, iar grosimea maximă este de 8,3 milimetri. Ca tabletă nu prea are rival pe segmentul 10,1 inchi. Bateria ține 9 ore… iar dock-ul, părerea mea este că tocmai dock-ul face diferența. Ok, poți lua tastaturi diverse cu Bluetooth pentru orice tabletă, dar nu vei avea cu adevărat un gadget perfect. Bateria mai adaugă cel puțin 7 ore de baterie, tastatura este ok, nu e cea mai perfectă, dar să nu uităm că nu vorbim de un desktop, ci despre un ultraportabil. Au făcut treabă foarte bună cu spațiul aflat la dispoziție.

Pro și contra Asus VivoTab RT

Mi-a plăcut foarte mult:
– display-ul extraordinar, mai bun ca la Infinity;
– design-ul foarte bun, peste generația anterioară;
– mi-a plăcut Windwos RT cum arată și cum se mișcă;
– experiența grafică foarte bună;
– viața bateriei este imbatabilă;
– ai MS Office RT deja instalat;
– Interent Explorer este foarte bun;

Chestii de discutat:
– sistemul de îmbinare rămâne nesigur;
– ecosistemul Windows RT rămâne modest deocamdată;
– trecerea de la Android, iOS sau Windows 7 la platofrma Windwos RT necesită timp de adaptare;
– prețul este relativ mare – dar NU în comparație cu alte gadgeturi RT;

Asus Vivotab RT - Windows RT
Asus Vivotab RT – Windows RT

Windows RT, mini-review

Întâi simt nevoia să mai fac o dată precizarea: Winsows RT NU ESTE Windows 8. Mor de nervi când văd zi de zi chestii prezentate ca fiind “cu Windows 8” și care funcționează de fapt fie pe RT fie pe Windows Phone 8. Nu este același lucru, nu este aceeași platformă, nu dispun de aceleași aplicații și nu seamănă decât din punct de vedere al interfeței și al gesturilor/short-cut-urilor pentru comenzi. Încerc să detaliez câteva elemente importante pe parcurs.

Pentru mine este a treia întâlnire cu Windows RT, după scurte întâlniri cu tabletele RT. Dar pentru prima oară am avut ocazia să petrec mai mult timp alături de un gadget cu Windows RT. După o experiență relativ neplăcută cu Windows 8, am fost surprins plăcut de RT. De fapt, singurul lucru care i se poate reproșa, real, este că platforma este la început de drum și nu ai încă toate aplicațiile pe care le găsești pe Android și iOS. Spre deosebire de Windows 8 pentru computere, Windows RT nu beneficiază de compatibilitatea cu alte aplicații Windows 7, Vista sau XP. Nici la Windows 8 nu sunt chiar toate compatibile, dar marea majoritate funcționează.

Mie personal mi-a plăcut Windows 8 și am făcut update la el în primul rând pentru plusul de rapiditate, funcționează foarte bine pe configurațiile hardware actuale și viteza îți aduce un plus de productivitate atunci când ai cu adevărat multe de făcut. Din păcate la mine update-ul s-a terminat prost, dar sper că nu acesta este finalul 🙂

Windows RT este perfect tocmai pentru că nu are nicio legătură cu trecutul. Pînă acum Microsoft s-a orientat exclusiv spre computere cu Windows, cât și spre telefoane cu platforma Windows Mobile. Deși Bill Gates a fost primul oficial care a prezentat un Tablet PC funcțional, cu touchscreen, stylus și tot tacâmul, s-a văzut încă din 2001 că experiența neplăcută și prețul mare nu pot face casă bună. Windows era făcut pentru PC, mai ales pentru desktop+mouse+tastură+monitor. Nu era un OS pentru touchscreen, pentru tablete – dau exemplu un produs gen Transformer cu Windows 7 – da, e mișto să arate așa, să se desprindă ecranul și să fie tabletă, dar este oribil când sistemul bootează în 5 minute, când simpla rotire a ecranului durează 30 de secunde – cu pauză pe negru complet – iar bateria în final ține 2,5 ore. Nu e tabletă, nu e nici laptop, e doar un mare fail.

Noul OS este foarte rapid, stabil, are funcțiile clasice, aceleași short-cut-uri sau gesturi de control ca la Windows 8. Mi-a prins bine că le-am învățat la Windows 8, așa că m-am descurcat perfect acum. De exemplu, știu de ce în Windows Store nu apare niciun câmp de căutare. Pentru că atingi ecranul din dreapta spre centru (sau apeși tasta Windows + Q) și apare căutarea în magazin. Mi-a plăcut și faptul că are vechiul desktop ca la orice Windows – apeși tasta Win plus D și ai desktop obișnuit. Mi-a plăcut și faptul că merg și vechile short-cut-uri, de exemplu Alt+F4 🙂

Windows RT nu se instalează de către utilizator, nu vine pe un DVD, nu se poate descărca de pe site-ul Microsoft. Vine doar pe tabletele special create în colaborare cu Microsoft, în special pe Nvidia Tegra 3, dar cu diverse design-ul și specificații. Microsoft promite update-uri pe parcurs. La nevoie are o opțiune gen “factory reset” care aduce setările originale. Are acces la magazinul de aplicații Windows Store pentru RT, unde găsiți aplicații gratis și contra cost. Spre deosebire de alte platforme, pe Windows puteți testa aplicații înainte să plătiți pentru ele. Dar nu poți lua aplicații “de la un prieten” sau “de pe net”. Ești legat de o singură sursă, iar aici Android are un avantaj (care vine și cu riscurile de rigoare, sigur).

Nu am găsit aplicații de Facebook sau Twitter dedicate. Le poți accesa prin serviciul People inclus în noile platforme Windows (8, RT și Phone 8), dar nu mi-a plăcut prea tare cum arată și nu știu să-l personalizez cum vreau. Le puteți accesa direct în browser, în versiunea mobilă, sau chiar cu ajutorul unor aplicații noi. De exemplu am descoperit Fliptoast, aplicație destul de interesantă pentru a fi menționată și suportă ambele platforme și alte rețele sociale (Instagram, Linkedin). Deși există o aplicație dedicată WordPress, nu este cea pentru bloggerii care vor să meșterească de pe tabletă la blog, ea este una legată de portalul online wordpress.org. Probabil de-aia și are nota 2 dată de utilizatorii dezamăgiți, care se așteptau la cu totul altceva.

Mai sunt câteva chestii notabile. Windows RT suporta Flash, dar numai pe anumite site-uri, chestie introdusă de Microsoft probabil din rațiuni de securitate. De altfel se pare că nu există antivirus pentru RT, platforma fiind deocamdată securizată doar de Microsoft. Probabill fiind și o bază mică de utilizatori și un control destul de strict, sunt puține șanse să fie atacuri informatice importante în prima fază de dezvotlare.

E foarte aiurea să ai un OS Microsoft, dar să nu ai Outlook, Media Player și toate celelalte pe care le știm de când am utilizat prima oara un PC cu Windows. Doar Minesweeper a rezistat alături de Office.

În orice caz mai e de lucru, dar dacă Microsoft continuă să susțină dezvoltarea acestui ecosistem, cred că va continua să crească rapid. Iar genul de tabletă/netbook va continua să fie un gadget tot mai popular. Prefer așa decât o tabletă cu tastatură Bluetooth și baterie externă în ghiozdan, fiecare de la alt producător, cu alte culori și alte caracteristici. Windows 8 va fi sistemul de operare cu cea mai bună productivitate și cea mai bună utilizare, datorită compatibității cu vechile aplicații și a disponibilității pentru laptopuri și desktopuri.

VivoTab RT - Win RT desktop & Task Manager
VivoTab RT – Win RT desktop clasic  & Task Manager

Asus VivoTab RT – experiența

Gadgetul Asus mi-a făcut o impresie foarte bună, arată și se mișcă impecabil. Display-ul este foarte bun, imaginea este extraordinară fără să fie Full HD. Grafica Windows RT este foarte bună, aș zice că încă o platofrmă mobilă bate Androidul la partea de grafică – și în meniuri și în aplicații sau jocuri. Plus de asta se mișcă foarte bine, rapid, fără probleme. Și la pornire, dar și la rularea de aplicații, la internet, Windows Store, download și instalarea de aplicații. Dar într-adevăr, prima impresie pozitivă este afectată de lipsa unor aplicații de bază.

Îmi place că Asus a continuat să elaboreze design-ul și eu zic că arată excelent, cu sau fără tastatură, deși prefer combinația devenită deja clasică. Probabil Asus vor atinge perfecțiunea cu o combinație de Zenbook și Transformer, cu Windows 8 Pro, ecran tactil și tastatură detașabilă. Nu știu dacă lucrează la așa ceva, dar ar trebui s-o facă.

Asus au reușit să schimbe experiența de lucru a utilizatorilor din lumea întreagă de mai multe ori. Taiwanezii au scos companiile și utilizatorii din rutina folosirii unui sistem masiv și greoi. Primul netbook cu display de 7 inchi, primul Eee PC, a schimbat industria computerelor pentru totdeauna. Dintr-o dată nimeni nu mai vroia măgăoie de 5-6 kilograme și display cât televizorul, iar experiența de utilizare era replicată pe un device care nici nu-l simțeai în geantă. Și inovația s-a văzut, toți producătorii au reprodus conceptul, iar revoluția netbook a fost una de nivel mondial.

Apoi Asus au reușit să continue invențiile care au fost preluate de toți ceilalți producători. Încărcarea prin USB cu laptopul închis încă îi mai surprinde pe mulți utilizatori de PC. Laptopul ușor cu baterie care ține foarte mult. Ideea din spatele Transformer, preluată apoi de toată lumea sub diverse forme. Ar mai fi multe de menționat… Designul incredibil, ecranul mereu peste competiție, toate astea sunt atuuri ale Asus. N-ai să fii niciodată dezamăgit de un produs. Cam așa este și VivoTab RT. Făcut cu atenție la detalii, făcut pentru o experiență excelentă. Cred că e foarte bine că se vinde prin Vodafone cu o conexiune 3G, să ai internet oriunde ai nevoie. Nu este un sistem de birou, iar la noi găsești WiFi prin restaurante, dar nu te poți baza pe el. Sigur, poți folosi doar pe WiFi transformând telefonul în hot-spot, dar îți consumi traficul de date de pe telefon…

Concluzii

Asus VivoTab RT TF 600 este un gadget special pentru early adopters și pentru etuziaștii care preferă să testeze chestii noi și să iasă din universul confortabil al aplicațiilor cunoscute. Tableta Asus cu Windows RT ajunge în România la un preț mai bun decât Surface RT al Microsoft, Lenovo Yoga sau Samsung Ativ Tab… Deși Android dispune acum de mai multe jocuri și aplicații, cred că diferența asta va dispărea în 2-3 ani. În fond 90% din aplicații sunt inutile sau versiuni ale altora similare. Și chiar dacă ai avea tot timpul din lume, nu cred că poți folosi 500.000 de aplicații 🙂

Pe scurt, recomand Windows RT și recomand Asus Vivo Tab RT. Sper să apară și tastatura în magazin.

Galerie foto