HTC Windows Phone 8X (pe scurt HTC 8X) este cel mai bun smartphone cu noua platformă mobilă Microsoft pe care l-am avut la teste. Cred că va fi modelul best-seller. E foarte bine făcut, merge perfect, platforma s-a maturizat după varianta intermediară WP7, ai destule aplicații la dispoziție, iar ca design nu are rival. După ce am testat în detaliu două terminale HTC am redescoperit calitatea finisajelor, materialele excelente, atenția la detalii, care în general lipsesc la principalii rivali. Acum înțeleg de ce șeful Microsoft are în buzunar un HTC. Sincer, nu au rival.

HTC Windows Phone 8X
HTC Windows Phone 8X

Click pe imagini pentru mărire…

Telefonul îl găsiți la ofertă la Orange. Dar poate fi luat și de la eMAG la 2.359,99 lei.

HTC Windows Phone 8X

Mi-a plăcut telefonul de la primul anunț oficial, când a fost prezentat alături de 8S. Terminalele au ajuns în România din 14 noiembrie, în oferta Orange, iar la scurt timp mi-a ajuns și mie un exemplar pentru test. Am să detaliez mai jos detaliile platformei software. Legat de design și partea hardware am câteva precizări de făcut. Am testat mai multe terminale Windows Phone, dar numai două cu Windows Phone 8. Cu prima versiune Windows Phone și actualizarea Windows Phone 7.5 am testat cam șase terminale de la diferiți producători. HTC 8X este primul smartphone pe platforma mobilă Microsoft care m-ar convinge să renunț la Android. Eu acum de mai bine de 6 luni sunt exclusiv pe Android, după doi ani de iOS. Ok, îmi place mult platforma Apple și ecosistemul lor, dar consider că singuri s-au limitat, nu au mai reușit să ofere atuul lor tradițional: cea mai bună experiență ever. Cu HTC Windows Phone 8X am simițit că pot renunța bine-mersi la Android. Telefonul este în primul rând foarte bine realizat. Nu doar că arată bine, dar materialul e foarte bun, e foarte subțire, display-ul este bine protejat (acoperit cu Corning Gorilla Glass 2), elementele grafice și butoanele sunt bine delimitate. Este un design clasic și în același timp cel mai echilibrat din ultima perioadă.

Dotările hardware sunt și ele foarte bune. HTC 8X are un display cu diagonala de 4,3 inchi, este foarte echilibrat deși îmi plac terminalele mai mari, ăsta stă foarte bine în mână și în buzunar. Panelul este Super-LCD 2, are o rezoluție HD, 1280×720 pixeli, densitate de 342 ppi, adică oferă imagini de o calitate foarte-foarte bună. Procesorul este puternic și echilibrat, un Snapdragon S4 dual-core la 1,5GHz. Dispune de 1GB de RAM și stocare de 16GB integrată, dar fără slot de carduri. Acceleratorul grafic este Adreno 225, unul de nivel mediu. Bateria nu este punctul său forte, dar 1800 mAh reprezintă o capacitate peste medie.

HTC 8X suportă dual-carrier HTCPA+ la 42Mbps și de-asta este perfect pentru rețeaua Orange. Camera foto are senzor de 8 megapixeli, optimizată pentru imagini foarte bune și filmare Full HD. Telefonul vine cu tehnologie audio Beats. Mufa de încărcător (și cea care permite conectarea cu PC-ul) este micro-USB, ceea ce mi se pare un avantaj. De asemenea, se conectează și ca drive extern, nu doar cu softuri speciale, alt avantaj.

WP8 - lock screen - HTC 8X
WP8 – lock screen – HTC 8X

Windows Phone 8 – detalii

Windows Phone 8 s-a îmbunătățit simțitor. Dacă după lansarea Windows Phone 7 lipseau o serie întreagă de funcții comune pentru smratphone-uri, Microsoft a reușit să reducă mult aceste diferențe. Windows Phone 8 chiar nu are nimic lipsă în comparație cu Android sau iOS. Design-ul său este diferit, dar ca experiență finală mi se pare foarte bun. Sunt aproape convins că și update-ul la 7.8 care va fi lansat pentru cu WP7 sau WP7.5 va îmbunătăți funcțiile terminalelor.

Windows Phone 8 nu mai are pic de lag și suportă multi-tasking și noile procesoare multi-core. Dacă înainte mai existau probleme, după aproape 2 săptămâni cu HTC 8X, vă pot spune că n-am avut nicio bătaie de cap. Interfața rămâne cea cu “dale”, ex-Metro, denumită acum Modern UI sau Modern Style UI. Cei care n-au văzut platforma mobilă de pe vremea Windows Mobile vor avea o supriză plăcută. Comparat cu Windows Phone 7, îmbunătățirile sunt la nivel de funcții, aplicații, viteză și stabilitate. Design-ul este relativ același.

Grafica este acum mult mai bună datorită rezoluției crescute, iar ecranul HTC 8X mi s-a părut excelent. acum, interfața este mai ușor de personalizat. Pe lângă faptul că majoritatea elementelor pot fi mutate și personalizate, pentru prima oară utilizatorii Windows Phone pot schimba dimensiunile acestor “dale”. Să mai notez pentru cei care nu știu, dale sau “tiles” sunt pătratele care în alte OS-uri sunt icon-uri de aplicații. La Windows Phone 8 și la Windows 8 de altfel, aceste tile-uri afișează informații care se actualizează în timp real – titluri de știri la , pozele prietenilor care sunt activi în zona People, mesaje și mailuri. Și de asemenea se pot adăuga elemente active pe lock-screen. Temele bazate pe culori se pot schimba rapid, iar pe lock screen poți pune Bing pentru imaginile lui incredibile, dar și chestii de productivitate precum știri sau ultimele mailuri, plus feed-ul de Facebook dacă vrei.

Ai avantajul de a avea Office instalat deja, poți adăuga un cont online de Office 365. De asemenea, jocuri și Xbox Live. Aici, depinde de fiecare ce ecosistem preferă pentru business și pentru divertisment. Dar e bine că Microsoft a adus și pe mobile cele mai importante produse și servicii pe care le oferă.

HTC 8X Windows Phone 8
HTC 8X Windows Phone 8

Pro și contra HTC 8X

Mi-a plăcut foarte mult la HTC Windows Phone 8x:

– design-ul terminalului și materialele folosite;
– ecranul excelent și cu dotări tehnice peste medie;
– experiența de utilizare extrem de rapidă și plăcută, intuitivă;
– dotările foarte bune la nivel de hardware;
– camera foto foarte bună, o premieră pentru HTC;
– lock-screen și start-screen ușor de personalizat;
– tehnologie audio foarte bună;

Probleme de discutat:
– nu are slot de carduri micro-SD;
– prețul este relativ mare;

Concluzii

HTC 8X este un super-telefon, aproape de modelele de top ale industriei. Se pare că ideea Microsoft de a crea un ecosistem alternativ la Android și iOS începe, timid, să prindă contur. Dacă s-ar mișca un pic mai repede poate că ar deveni cu adevărat o alternativă viabilă. Probabil există utilizatori nemulțumiți de Apple sau clienți care s-au săturat de Android și nu vor neapărat iOS. O alternativă puternică, stabilă, viabilă, nu poate dăuna în niciun caz, din contră. Competiția îi ajută și pe ceilalți jucători să fie mai performanți, să aibă mai multă grijă la detalii, să lucreze cu clientul în minte. Cred că Microsoft va câștiga sprijinul operatorilor telecom, care de vreo doi ani se plâng de acest duo-pol iOs/Android. Pînă acum alternativele erau doar telefoanele ieftine, ceva Linux mobil care nu reușește să cucerească piața, vechiul S40 al Nokia și așa mai departe. Acum există un OS interesant, cu funcții exclusive și terminale bune. O alternativă reală. Cum Microsoft are încă baza de utilizatori de PC-uri, baza de clienți companii care folosesc serviciile sale, cred că mutarea spre Windows Phone 8 va deveni tot mai vizibilă. Dacă upgrade-ul la Windows 8 confirmă începutul destul de bun, Windows RT începe să prindă teren pe zona de tablete și apar noi și noi terminale Windows Phone 8 de top, cred că vom vedea un nou ecosistem și pentru Microsoft.
HTC a reușit în doar două săptămâni să-mi schimbe părerea lăsată de rezultatele financiare și de faptul că am testat produse mai modeste pînă acum. Nici măcar One X nu-mi lăsase o impresie puternică, poate fiindcă l-am testat în versiunea albă și l-am primit după telefoane de top de la competiție. Acum, sincer vă spun, HTC 8X este impresionant, iar după ce înveți fiecare setare și fiecare funcție îți dai seama că are potențial foarte foarte mare. Doar că trebuie să se obișnuiești cu el. Orice schimbare de platformă ia timp, dar dacă ai mintea deschisă, te acomodezi repede și îți va place. Eu rămân un fan.

Galerie foto HTC 8X