Am testat Nexus 6, noul smartphone/phablet făcut de Motorola și Google, iar modelul nu dezamăgește, chiar dacă este cel mai mare model de top la ora actuală. În mod tradițional modelele Nexus au fost terminale foarte bine dotate hardware, cu un preț foarte bun, iar regula asta se păstrează și la Nexus 6. Faza este că are ecranul de 6 inch, e foarte mare, este cât o tabletă aproape. Știu că ăsta e trendul și toată lumea face modele atât de mari, că doar și Note 4 și iPhone 6+ sunt imense (dar nu chiar atât de mari).

Nexus 6 review
Nexus 6 review

Într-adevăr, Nexus 6 a ajuns la mine via QuickMobile. Atâta timp cât reușesc să fie primii care oferă terminalele noi la teste au un avantaj față de alte magazine. Toată lumea este interesată să vadă testele, așa că e posibil să mai facem și altele.

Pro și contra Nexus 6

Mi-a plăcut foarte mult:

– ecranul foarte bun;
– performanța hardware excelentă;
– Android simplu;
– camera foto foarte bună;
– autonomia mare;

Rămâne de discutat:

– cât de mare este “prea mare” pentru un smartphone?
– prețul este destul mare pentru un dispozitiv Nexus;

 

Experiența în utilizare

 

Dintotdeauna mi-au plăcut modelele Nexus, iar Motorola chiar a avut terminale foarte bune cu Android, dar au dus lipsă de promovare și s-au lovit de dezinteresul consumatorilor atrași de Samsung și alte branduri mai mari. Dar modelele făcute de Motorola au rămas tot timpul solide și foarte performante. Chiar și acum, după preluarea de către Lenovo, Motorola are pe piață Moto X, un produs excelent, dar și Droid Turbo, care se anunță foarte bun, precum și Moto 360, cel mai bun smartwatch disponibil în magazine la ora actuală.

Nexus 6 nu dezamăgește. Deși este mare, relativ greu, incomod de utilizat, Nexus 6 reprezintă ceea ce vrea publicul acum: ecran mare și foarte bun plus un hardware de mare putere. Nici la autonomie nu a stat deloc rău, chiar dacă aveam speranțe mai mari. Se pare că tot aplicațiile Ultra Power Saving și bateriile externe sunt baza. Totuși, dintre toate modelele mari testate de mine, doar Note 4 și Nexus 6 țin cu adevărat mai mult de o zi. Restul sunt povești.

Camera foto este foarte bună. Au lucrat pentru prima oară atât la partea de software, cât și la lentile și senzor și face poze incredibile, inclusiv noaptea. Din păcate, a trebuit să returnez telefonul și l-am resetat înainte de a transfera și imagini. Nu s-au sincronizat nici în cloud. Dar este unul dintre cele mai bune modele cu Android la calitatea fotografiilor.

Android 5.0 este deosebit, dar design-ul este un pic deranjant. Sistemul merge bine, nu are lag, dar nici nu are viteza lui Note 4, care a fost la teste cu Android 4.4.4. Deși testele de performanță le arată foarte apropiate, iar Nexus 6 chiar câștigă la un moment dat, interfața este mai rapidă și aplicațiile pornesc mai repede pe Note 4 (am testat versiunea Exynos octa-core). Design-ul meniurilor este ok, dar inginerii Gogle au folosit mult roșu și icon-urile au ceva țipător, deranjant. Cred că este primul an din istorie când aș prefera altă interfață decât cea nativă din Android. Desigur, este chestie de gust, unii zic că este mult mai bine decât înainte. Eu vă spun părerea mea.

Body-ul este bine realizat, metalic, stă bine în mână și nu alunecă. Dar datorită mărimii nu este tocmai ușor de ținut cu o mână. În poze nu arată atât de mare, dar în realitate, ca și iPhone 6 Plus, este cu adevărat mare. Terminalul Google este bine finisat, cu spatele ușor arcuit, dar nu poți să zici că arată super-premium.

Nexus 6
Nexus 6 din spate

În orice caz, comparat cu materialele “inovatoare” folosite de Samsung, eu prefer de zece ori finisajul metalic sau chiar pe cel cauciucat. În orice caz Nexus 6 este un smartphone pentru productivitate, pentru a lucra pe el cât mai rapid și cât mai mult, nu un model cu care să te afișezi în oraș.

Hardware și performanțe

 

După cum știm deja, Google și Motorola au adus sub capota Nexus 6 o serie de dotări foarte bune. Procesorul este Qualcomm Snapdragon 805, unul foarte puternic, quad-core la 2,7 GHz. Are 3GB de RAM, deci e perfect comparabil cu Note 4 versiunea Snapdragon. Versiunile sunt de 32GB și 64 GB, iar grafica este dusă de Adreno 420, GPU capabil de imagini 4K. Comparat cu generația anterioară, Nexus 5 – Snapdragon 800 și Adreno 330, configurația de la Nexus 6 oferă o reducere a consumului energetic de 20% și o creștere a performanței de 40%.

Nexus 6 benchmark
Nexus 6 : test benchmark

Sunt pe piață acum aproximativ 12 modele de smartphone-uri cu Snapdragon 805, inclusiv noul S5 cu 4G. Asta înseamnă că toate au scoruri relativ similare în benchmark, evident, cele cu 3GB de RAM au un avantaj. La ora actuală, în topul de performanță realizat de Antutu, pe primul loc este un smartphone chinezesc, Meizu MX4, care nu are dotări speciale și sunt convins că au optimizat software/hardware pentru acest scor. Imediat după Note 4 este și un Galaxy Alpha, deși modelul testat de mine a scos scoruri mediocre în toate testele. De aceea experiența de utilizator diferă de cea pe care o aștepți văzând testele. Pentru că se fac diverse modificări și creșteri artificiale ale scorurilor, doar din cauză de marketing.

Practic, Nexus 6 a luat scoruri de nivelul Note 4, ambele având la mine scor mai mare decât acest Meizu afișat pe site-ul Antutu. De-asta zic că merită să te informezi foarte bine înainte să iei o decizie de achiziție bazată pe… scoruri. Nu cred că MX4 sau Xiaomi Mi4 merită cumpărate pentru că au scor mare. Contează întreaga experiență cu un terminal.

Ecranul este bun pentru filme și jocuri video. Are diagonala de 5,96 inch, iar rezoluția este 2560×1440 pixeli, cu densitate 493 ppi. Practic este excelent și pentru poze și pentru filme de înaltă rezoluție, iar ecranul mare este important pentru orice fel de divertisment. Acum, terminalele cu ecran mare au în general o baterie foarte mare care le dă și autonomie. Cam asta e diferența față de terminalele obișnuite. Totuși, cei 6 inch fac telefonul destul de mare să nu stea comod în buzunar și să te deranjeze atunci când stai jos. Fiind mare stă însă mai bine în mână, avantaj pentru jocurile de îndemânare, pentru lucru cu două mâini, pentru vizionarea de conținut. Da, e phablet, o adevărată tabletă cu SIM.

Camera foto are un senzor de 13 megapixeli și stabilizare optică, iar imaginilem-au surprins prin calitate. La capitolul ăsta este perfect comparabil cu Xperia Z3, care are cea mai bună cameră foto pe Android, dar are soft relativ slab. Sau cu Note 4 care stă foarte bine la zona foto. Mi-au ieșit poze corecte și pe lumină slabă și pe soare și noaptea și în sală cu lumină artificială.

Autonomia mi s-a părut foarte bună. Este cel mai important și cel mai controversat aspect în zona de utilizare normală. Am văzut topurile de autonomie făcute pe baza unor aplicații de testare: Note 4, iPhone 6 Plus și apoi Nexus 6. În cazul meu, Nexus 6 a rezistat cel mai bine, iar Note 4 este pe doi, urmat de iPhone 6 Plus. În utilizare absolut normală, în locul telefonului meu. Dacă S5 mă ține cam 8 ore, Nexus 6 m-a ținut o zi și jumătate. Practic 12 ore de utilizare, noaptea și încă 6-8 ore a doua zi. Nu am reușit două zile. Note 4 ținea 12 ore, noaptea + 4 ore a doua zi. Iar iPhone 6 Plus ajunge seara cu 20% și consuma doar 1 sau 2% peste noapte, dar dimineața nu l-am ținut pînă la zero, dar probabil ar ține doar două ore de utilizare.

În orice caz toate trei terminalele trec de o zi normală de utilizare, ceea ce este excelent. Cred că încărcarea wireless va fi următorul mare pas în autonomia terminalelor. Vom avea baterii externe, dar cu încărcare wireless să scăpăm o dată de mufe și cabluri.

Concluzii

 

Nexus 6 este mare, incomod și greu de folosit cu o mână, dar pe de altă parte este un monstru hardware, cu performanțe maxime, aduce Android 5, are autonomie foarte bună, cameră foto bun, ecran excelent. Nu dezamăgește la niciun capitol, singura lui problemă fiind faptul că nu mai este un Nexus subvenționat, are un preț similar cu modelele de top de la competiție. Dacă pînă acum toate modelele Nexus au adus performanța la un preț mai mic, acum este foarte aproape ca și costuri de terminalele de top de la competiție.

 

Galerie foto